Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

ΛΕΗΛΑΣΙΑ 12,5 ΕΚΑΤ. ΣΤΟ ΙΚΑ ΜΕ «ΜΑΪΜΟΥ» ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ

 

Γυμναστές που εργάζονταν σε... εταιρεία με είδη υγιεινής, οικοδόμοι που είχαν προσληφθεί ως πωλητές σε βιβλιοπωλείο, κομμωτές που απασχολούνταν σε καταστήματα ενδυμάτων και καθαριστές που είχαν αναλάβει δουλειά σε επιχείρηση ξυλείας.

Λεηλασία 12,5 εκατ. στο ΙΚΑ με «μαϊμού» ασφαλισμένους.  Κάτι... σάπιο υπήρχε στις προσλήψεις και τη δραστηριότητα πέντε εταιρειών που διαχειριζόταν ένας 54χρονος λογιστής στην Αττική. Όπως αποκάλυψε η έρευνα της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, ο λογιστής με 17 ακόμη άτομα είχε «στήσει» ειδικό μηχανισμό εξαπάτησης του ΙΚΑ και του Δημοσίου, προκαλώντας ζημιά που ξεπερνά συνολικά τα 12,5 εκ. ευρώ. Θύματα των επιτηδείων υπήρξαν και εργαζόμενοι που δεν λάμβαναν επιδόματα, ακόμη και μισθούς, ενώ λόγω της ακύρωσης των ενσήμων εικονικής ασφάλισης, απώλεσαν δικαιώματα ως προς παροχές, συνταξιοδότηση και άλλα. Το κόλπο είχε στηθεί από το 2010, με οργανωμένη δράση από τα μέλη του κυκλώματος που χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένη μεθοδολογία, αλλά και ιδιαίτερα τεχνάσματα και πρακτικές προκειμένου να αποπροσανατολίζουν και να δυσχεραίνουν τις έρευνες και τους ελέγχους των διωκτικών Αρχών.

Η μέθοδος. Πιο συγκεκριμένα, τα μέλη του κυκλώματος σύστησαν εξ αρχής εικονικές επιχειρήσεις, οι οποίες μεταβιβάστηκαν σε πρόσωπα -κυρίως αλλοδαπούς- που χρησιμοποιήθηκαν ως «αχυράνθρωποι». Μέσω ενός δαιδαλώδους δικτύου αλληλοεπικάλυψης, το οποίο διαχειριζόταν ο 54χρονος λογιστής, οι 5 εμπλεκόμενες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στον χώρο του εμπορίου ξυλείας, των ειδών υγιεινής, των βιβλίων, των ενδυμάτων και των καλλυντικών, ασφάλιζαν εικονικά προσωπικό άλλων επιχειρήσεων, μεμονωμένα ή κατά περίπτωση. Όπως προέκυψε, επρόκειτο κυρίως για εργαζόμενους, οι οποίοι στην πραγματικότητα απασχολήθηκαν από διάφορες εταιρείες καθαρισμών, καθώς και από δίκτυο γυμναστηρίων.
 
Με αυτή τη διαδικασία, οι πραγματικοί εργοδότες απαλλάσσονταν από την υποχρέωση ασφάλισης του προσωπικού τους και από την καταβολή εισφορών, μετακυλίοντας αυτή τους την υποχρέωση στις ανενεργές επιχειρήσεις, που ασφάλιζαν εικονικά προσωπικό. Από τον έλεγχο των αξιωματικών της Οικονομικής Αστυνομίας διαπιστώθηκε ότι οι εταιρείες αυτές ουδέποτε κατέβαλαν τις οφειλές ή κατέβαλαν ελάχιστο τμήμα αυτών.

Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες τα ιδιαίτερα τεχνάσματά τους γίνονταν αντιληπτά από τους αρμοδίους υπαλλήλους του ΙΚΑ και αναστελλόταν η δυνατότητα ασφάλισης εργαζομένων μέσω υποβολής αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων, οι συμμετέχοντες στο κύκλωμα μεθοδευμένα «μετέφεραν» μεγάλο μέρος του εικονικά ασφαλισμένου προσωπικού στην επόμενη επιχείρηση, η οποία για τον ίδιο σκοπό είχε εξαρχής ιδρυθεί ή είχε μεταβιβασθεί, ως πηγή διοχέτευσης εικονικών ασφαλίσεων. Και έτσι γινόταν η «ανακύκλωση» μισθολογίων, ώστε το νήμα της ασφάλισής τους να χάνεται...

Παρακράτηση. Οι εμπλεκόμενες εταιρείες δεν αρκούνταν μόνο στα κέρδη που απέκτησαν παρανόμως από την αποφυγή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, αλλά μεγιστοποιούσαν τα κέρδη τους σε βάρος των εργαζομένων, από τη μη καταβολή δεδουλευμένων. Η έρευνα έδειξε ότι σε μεγάλο αριθμό εργαζομένων οι οποίοι απασχολήθηκαν ως καθαριστές, οι «υπεύθυνοι» δεν τους κατέβαλλαν μισθούς, επιδόματα και δώρα που δικαιούνταν. Υστερα από πιέσεις των εργαζομένων, τα μέλη του κυκλώματος τούς πλήρωναν ελάχιστα χρήματα, τα οποία δεν αντιστοιχούσαν στην πραγματική τους εργασία, ενώ τους υπόσχονταν ότι στο μέλλον θα τους εξοφλήσουν, κάτι που δεν έγινε ποτέ.
 
Με την τακτική αυτή, οι κατηγορούμενοι απέφευγαν, εκτός των άλλων, να καταβάλλουν τους προβλεπόμενους φόρους μισθωτών υπηρεσιών, ενώ διαπιστώθηκαν και περαιτέρω παραβάσεις της ασφαλιστικής και εργατικής νομοθεσίας σε βάρος των εργαζομένων.

Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ
Θύματα και οι εργαζόμενοι

Από τη δράση του κυκλώματος με τις εικονικές εταιρείες εκτιμάται ότι προκλήθηκε ζημία για το ΙΚΑ, που αφορά μη απόδοση ασφαλιστικών εισφορών, ύψους 5.000.000 ευρώ. Επίσης, οι εκκρεμείς οφειλές των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων προς την Εφορία (ΦΠΑ κ.α.) ανέρχονται στο ποσό των 7.800.000 ευρώ περίπου. Μεγάλη ήταν η ζημιά όμως και σε βάρος των εργαζομένων. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση 58χρονης καθαρίστριας, η οποία απασχολήθηκε από συνεργείο καθαρισμού και ασφαλίσθηκε εικονικά. Οπως διαπιστώθηκε, οι υπεύθυνοι της οφείλουν δεδουλευμένα, επιδόματα και άλλες παροχές, ενώ ακυρώθηκαν τα ένσημά της (λόγω της εικονικής ασφάλισης), με συνέπεια όχι μόνο να διακοπεί η προσωρινή της σύνταξη, αλλά και να μην μπορεί πλέον να συνταξιοδοτηθεί, λόγω έλλειψης ενσήμων!

Θύματα της σπείρας ήταν και εργαζόμενοι γυμναστές, που ασφαλίσθηκαν εικονικά από τις επιχειρήσεις εμπορίου ξυλείας και ειδών υγιεινής και στη συνέχεια από γυμναστήριο, το οποίο είχε κλείσει. Στέλεχος, οικονομικός διευθυντής, διευθυντής προσωπικού και λογιστής της αλυσίδας γυμναστηρίων ήταν ο 54χρονος λογιστής.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου