Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΜΗΔΕΝ


Ελλάδα 2014, μια χώρα που έχει βασίσει μεγάλο μέρος του βιοτικού της επιπέδου τις τελευταίες δεκαετίες στον τουρισμό και μια χώρα που προσπαθεί να ανορθώσει την οικονομία της έχοντας ως πολιτικό επιχείρημα την ανόρθωση του τουρισμού. Αλλά τι επενδύει το κράτος πραγματικά για να ενισχύσει τον τουρισμό. 

Το πιο σημαντικό στοιχείο που χρειάζεται μια χώρα για να αυξήσει τον τουρισμό της είναι το καλό επίπεδο μεταφορών (υπάρχει σημαντική βελτίωση λόγω τον ολυμπιακών αγώνων στην Αθήνα, αλλά δεν είναι αρκετή), τα οδικά δίκτυα, και η προσεγμένη πρόσβαση στους αερολιμένες (με εξαίρεση το Ελ. Βενιζέλος που είναι πραγματικά υψηλού επιπέδου οι εγκαταστάσεις του και η πρόσβαση σε αυτό, τα υπόλοιπα αεροδρόμια μπορούν να χαρακτηριστούν έως απαράδεκτα) και τα λιμάνια της. 

Και τι κάνει η Ελλαδα τόσα χρόνια; Βασικά τίποτα και απόδειξη αυτού είναι το οδικό δίκτυο από και προς το λιμάνι του Πειραιά, της Πάτρας, της Καβάλας κ.ά. Με το πρώτο καράβι που δένει επικρατεί το αδιαχώρητο. Σύγχρονη χώρα με όραμα για τον τουρισμό! Ο τουρισμός αυξάνεται με δύο τρόπους. Είτε με διαφήμιση, είτε από στόμα σε στόμα. Και το στόμα σε στόμα, νομίζω πως το χάνουμε. Και αυτό για έναν απλό λόγο. Είμαστε δομικά μη ευρωπαϊκή χώρα και αυτό έχει πολύ άσχημο αποτέλεσμα καθώς οι μεγάλες μας πόλεις είναι η πρώτη και η τελευταία εικόνα για τους περισσότερους τουριστες που μας επισκέπτονται. Και είναι μια άσχημη εικόνα, η οποία δυστυχώς δεν ξεχνιέται. Και ας αφήσουμε τους τουρίστες. 

Ποιος από μας κατά την έναρξη ενός ταξιδιού που έπρεπε να ξεκινήσει, π.χ. από το λιμάνι του Πειραιά, δεν αισθάνθηκε ντροπή κατά τα τελευταία 4 χιλιόμετρα της οδικής διαδρομής; Το ίδιο εννοείται και για τον γυρισμό. Αν δεν φτιάξουμε λοιπόν τα κομβικά σημεία από τα οποία ξέρουμε πως θα περάσει η πλειονότητα των τουριστών που θέλει να εξερευνήσει τη χώρα μας, πώς θα κερδίσουμε την εικόνα της σύχρονης ευρωπαϊκής χώρας; Πώς θα είμαστε υπερήφανοι ότι προσφέραμε μια αξεχάστη τουριστική εμπειρία όταν αρκετοί τουριστες θα περάσουν από την απαράδεκτη οδό Πειραιώς και από την εξωτική Ομόνοια;

Η τουριστική Ελλάδα δεν πρέπει να ποντάρει μόνο στον ήλιο και τα πανέμορφα τοπία της. Πρέπει να δει τον τουρισμό σαν ένα σύνολο εμπειριών που περικλείει και άλλα πράγματα πέρα από αυτά που μας χάρισε απλόχερα η φύση και επιδιώκουμε να εκμεταλλευτούμε χωρίς να βάλουμε τίποτα από την τσέπη μας. Για άλλη μια φορά, το πολιτικό όραμα είναι ίσο με το μηδέν.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου