Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Η ΘΑΝΑΣΙΜΗ ΓΟΗΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

 

Στο ΠΑΣΟΚ όλο και πιο συχνά ακούγεται το σύνθημα «δεν είμαστε παρακολούθημα ούτε του ΣΥΡΙΖΑ ούτε της ΝΔ, αλλά βάζουμε την προοδευτική σφραγίδα μας», στο πλαίσιο των εσωτερικών αναζητήσεων που ξεκίνησαν μετά την πραγματική δημοσκόπηση των ευρωεκλογών και τη συρρίκνωση των ποσοστών του κόμματος στα ιστορικά χαμηλά του. Η λογική αυτή φυσικά δεν έπεσε από τον ουρανό, αλλά βασίστηκε στην ερμηνεία που επιχειρήθηκε να δοθεί στην κατάρρευση της απήχησης του ΠΑΣΟΚ στο εκλογικό σώμα. 

Θεωρήθηκε δηλαδή ότι το ΠΑΣΟΚ έχασε γιατί παγιδεύτηκε από τη ΝΔ και συμμετείχε σε μια κυβέρνηση που εφαρμόζει δεξιές πολιτικές και έτσι απομακρύνθηκε από τα παραδοσιακά μεσοαστικά στρώματα τα οποία αποτέλεσαν τη ραχοκοκαλιά του κινήματος για τέσσερις δεκαετίες. Είναι προφανές ότι αυτή η ερμηνεία δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, αλλά απλώς προσπαθεί να καλύψει το πραγματικά βαθύ πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ... 

Οι πολίτες απέρριψαν ένα μοντέλο πολιτικού οργανισμού που εξάντλησε τις δυνατότητές του, ολοκληρώνει τον κύκλο του, αφού κυβέρνησε σχεδόν για 33 χρόνια. Ενα κόμμα που προσέφερε πολλά στον τόπο, αλλά συγχρόνως έβαλε γερά τα θεμέλια για τη χρεοκοπία της χώρας. Εκεί που με τη... φιλική συμβολή και της κυβέρνησης της ΝΔ, μας οδήγησε πανηγυρικά πάλι μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2010. Η κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει συνεπώς να αναζητείται αποκλειστικά στις κυβερνήσεις Παπαδήμου, Πικραμμένου, Σαμαρά, ούτε να συνδέεται η ανάκαμψή του με την υποτιθέμενη επιβολή στην κυβέρνηση εκ των έσω μιας φιλολαϊκής ατζέντας..

Είναι μάλιστα ακόμη πιο υποκριτικό και παραπλανητικό το να διατυπώνονται τέτοιες θέσεις από εκείνους που προσωπικά ταυτίσθηκαν με τον αρρωστημένο κυβερνητισμό που είναι τόσο απωθητικός πια για τους πολίτες... Από τον αυλόγυρο του Ανδρέα υπουργοί, και τη δεκαετία του '90 υπουργοί στις κυβερνήσεις Σημίτη, υπουργοί στον Γ. Παπανδρέου, υπουργοί στις επόμενες κυβερνήσεις. 

Τώρα ξεχνώντας ότι η σημερινή κυβέρνηση εφαρμόζει την πολιτική την όποια οι ίδιοι ως υπουργοί επέβαλαν στη χώρα το 2010, θυμούνται την κεντροαριστερή ταυτότητα λοξοκοιτάζοντας στον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας ότι η ορθή λειτουργία της Δημοκρατίας απαιτεί οι κυβερνήσεις να αλλάζουν αλλά οι ίδιοι να παραμένουν στα υπουργεία τους. Δεν μπορούν να αντιληφτούν ότι το πραγματικό πρόβλημα είναι αυτή η γοητεία που τους ασκεί η εξουσία. Που είναι θανάσιμη για τους ίδιους και φυσικά για το ΠΑΣΟΚ.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου