Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

ΚΑΥΤΟΣ ΜΗΝΑΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ!


Τα τελευταία χρόνια το αξίωμα του Ουμπέρτο Εκο ότι τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις έχει μπει για τα καλά στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Τον Αύγουστο, όπως και κάθε μήνα, όχι απλώς έχουμε ειδήσεις αλλά έχουμε πολλές ειδήσεις. Το κακό είναι ότι στην πλειονότητά τους από εκείνο το διάγγελμα της αλήστου μνήμης εποχής Γιώργου Παπανδρέου από το ηρωικό Καστελόριζο για τους πολλούς είναι όχι απλώς δυσάρεστες αλλά... μαύρες και άραχλες.

Και καθώς ο Αύγουστος σε λίγες ημέρες μάς αποχαιρετά εν μέσω καύσωνα, η ατζέντα του Σεπτεμβρίου διαμορφώνεται ακόμη πιο καυτή για τους πολίτες αλλά και για την κυβέρνηση. Από το ραντεβού της κυβέρνησης με τους δανειστές σε «ουδέτερο» έδαφος έως τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και από εκεί έως την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας σηματοδοτεί ένα πολιτικό κλίμα εύθραυστο και απρόβλεπτο.

Την ίδια ώρα, η κοινωνία θα στενάζει στα γκισέ των τραπεζών ή της Εφορίας πληρώνοντας φόρους... αίματος, ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, άλλα μικρά ή μεγάλα χαράτσια και τις αποφάσεις για τα «κόκκινα» δάνεια. Από τη μεριά της η κυβέρνηση στην πόλη του φωτός θα κληθεί να αποφασίσει εάν σβήσει τα φώτα της και πει... καληνύχτα στους Ελληνες ή θα μπορέσει να πείσει τους δανειστές ότι πρέπει να γυρίσουν σελίδα στις σχέσεις τους με την Ελλάδα, χαλαρώνοντας επιτέλους έπειτα από τέσσερα χρόνια τη θηλιά που έχουν βάλει στον λαιμό των πολιτών.

Τα ανοιχτά μέτωπα είναι πολλά. Το δημοσιονομικό κενό των 2 δισ. (αποκατάσταση στρατιωτικών κ.λπ.) και το πώς θα καλυφθεί. Το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο. Οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό. Οι ομαδικές απολύσεις. Το μέλλον των επιδομάτων. Οι 100 δόσεις για την Εφορία και τα Ταμεία θα κρίνουν εάν η κυβέρνηση αντέξει και το αν θα ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση για το χρέος. Σε όλα αυτά έχει προστεθεί από το πουθενά η ιστορία με τον αντιρατσιστικό νόμο που έχει προκαλέσει μια σειρά παρενέργειες στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Και αν αυτά είναι τα «εξωτερικά» μέτωπα (χωρίς να αναφερθούμε στα εθνικά θέματα), στη Ν.Δ. έχουν να αντιμετωπίσουν και ένα «εσωτερικό». Στο κυνήγι για τους 180 εν όψει της προεδρικής εκλογής έχει αρχίσει το ψηστήρι για την επανένωση της πολυκατοικίας. Μόνο που το προξενιό προκαλεί περισσότερους καβγάδες από τον... ξαφνικό έρωτα. Οσο για το υπό εξαφάνιση ΠΑΣΟΚ, έχει να τελέσει και το... μνημόσυνο της 3ης Σεπτεμβρίου. Μέσα σε αυτό το κλίμα θα βρει την κυβέρνηση ο καυτός μήνας Σεπτέμβριος. Θα την αντέξει το σκοινί; Θα φανεί στο χειροκρότημα. Ή, για ακριβολογούμε, στην κάλπη που μπορεί να της προκύψει...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου