Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Η ΙΡΛΑΝΔΙΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ... ΞΕΦΟΡΤΩΘΕΙ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΔΝΤ

 

Θετικοί εμφανίζονται Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο ενδεχόμενο να αποπληρώσει η Ιρλανδία πρόωρα τις οφειλές της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι οποίες απορρέουν από το πρόγραμμα στήριξης που ολοκλήρωσε πριν από λίγους μήνες η χώρα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας θέλει να επωφεληθεί από τα πολύ χαμηλά επιτόκια δανεισμού που της προσφέρονται στις αγορές, κάτω του 2%, όταν το επιτόκιο για τα δάνεια από το ΔΝΤ αγγίζει το 5%, κι έτσι ζητά να αποπληρώσει πρόωρα τα δάνεια αυτά, ελπίζοντας να εξοικονομήσει περίπου 375 εκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, βάσει της δανειακής σύμβασης, η Ιρλανδία δεν επιτρέπεται να αποπληρώσει πρόωρα τα δάνειά της προς έναν μόνο από τους δανειστές της, εκτός κι αν το δεχθούν οι υπόλοιποι δανειστές – δηλαδή, η Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα καλά νέα για την Ιρλανδία είναι ότι, σύμφωνα με πηγές του Reuters, το κλίμα γύρω από το αίτημα αυτό στην Ευρώπη είναι θετικό. “Οι συνάδελφοί μου είναι ομόφωνα θετικοί γι' αυτό... Είναι καλό για το ιρλανδικό χρέος, είναι καλό για το χρηματοπιστωτικό προφίλ της Ιρλανδίας, και είναι καλό για μας”, δήλωσε στο πρακτορείο ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Εξάλλου, και ο νέος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Γίρκι Κατάινεν, που ενημερώθηκε για το ιρλανδικό αίτημα από τον υπουργό Οικονομικών της χώρας, Μάικλ Νούναν, εξέφρασε την υποστήριξή του στο σχέδιο και ζήτησε περισσότερες λεπτομέρειες. Αυτό που έχει ενδιαφέρον στην υπόθεση αυτή είναι ότι, αν τελικά το ιρλανδικό σχέδιο εγκριθεί, μπορεί να δημιουργήσει προηγούμενο στην Ευρωζώνη, και το παράδειγμα της Ιρλανδίας να ακολουθήσει η Πορτογαλία, αν και ο Ευρωπαίος αξιωματούχος που επικαλείται το Reuters ανέφερε πως δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής επικοινωνία για ένα τέτοιο ενδεχόμενο με τις πορτογαλικές αρχές.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου