Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ!

 

Η Αίγυπτος κατηγόρησε τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι στηρίζει την τρομοκρατία και προσπαθεί να προκαλέσει χάος στη Μέση Ανατολή, μετά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ κατά την οποία αμφισβήτησε τη νομιμότητα του Αιγυπτίου προέδρου Αμπντέλ Φάταχ Αλ Σίσι. Οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Καΐρου έχουν ενταθεί έπειτα από την ανατροπή, το 2013, του εκλεγμένου ισλαμιστή προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, στελέχους της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, από τον τότε αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγό Σίσι, ύστερα από μαζικές διαδηλώσεις κατά της πολιτικής του.

Οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποίησαν τότε μια από τις σκληρότερες επιχειρήσεις καταστολής του ισλαμιστικού κινήματος, με εκατοντάδες νεκρούς μεταξύ των υποστηρικτών του κ. Μόρσι σε σημείο που είχαν κατασκηνώσει στο Κάιρο, τη σύλληψη χιλιάδων και δίκη του Μοχάμεντ Μόρσι και άλλων ηγετικών στελεχών.Ενώπιον των παγκόσμιων ηγετών που μετέχουν στη Γενική Συνέλευση, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ομιλία του επέκρινε την άνοδο στην εξουσία του Αμπντέλ Φάταχ Αλ Σίσι και την αδράνεια μετά την ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι.

«Όσοι παραμένουν σιωπηλοί στη σφαγή παιδιών, τη δολοφονία αθώων γυναικών, την ανατροπή με πραξικόπημα, όπλα και τεθωρακισμένα μιας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης, μετέχουν σε έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Και πάλι, όσοι αντιτίθεται στις δολοφονίες στο Ιράκ, τη Συρία και στη δολοφονία της δημοκρατίας στην Αίγυπτο υφίστανται ορισμένες άδικες και αβάσιμες κατηγορίες και σχεδόν αμέσως κατηγορούνται ότι υποστηρίζουν την τρομοκρατία», δήλωσε.

«Τα Ηνωμένα Έθνη, όπως και οι δημοκρατικές χώρες, δεν έχουν κάνει τίποτε παρά να παρακολουθούν τα γεγονότα, όπως η ανατροπή του εκλεγμένου προέδρου της Αιγύπτου και η σφαγή χιλιάδων αθώων που θέλουν να υπερασπιστούν την επιλογή τους. Και το πρόσωπο που έκανε το πραξικόπημα νομιμοποιείται», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, λέγοντας ότι τα «δύο μέτρα και δύο» δίνουν την αίσθηση ανά τον κόσμο της αδικίας και τροφοδοτούν την τρομοκρατία.

Σε ανακοίνωσή του, το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε τα σχόλια του Ερντογάν για τον Σίσι. «Δεν είναι παράξενο ότι η κατασκευή τέτοιων ψευδών προέρχεται από τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος επιδιώκει να προκαλέσει χάος, να σπείρει τη διχόνοια στη Μέση Ανατολή προσφέροντας πολιτική και οικονομική υποστήριξη και καταφύγιο σε τρομοκρατικές οργανώσεις, ώστε να βλαφτούν τα συμφέροντα των λαών της περιοχής για την επίτευξη προσωπικών φιλοδοξιών του Τούρκου προέδρου και την αναβίωση ψευδαισθήσεων του παρελθόντος»
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου