Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ-ΑΥΤΟΝΟΜΙΣΤΕΣ: ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΜΕ ΣΕ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΜΕ ΤΟ ΚΙΕΒΟ

 

Την επίτευξη συμφωνίας για εκεχειρία με την κυβέρνηση Ποροσένκο  ανακοίνωσε στο πρακτορείο  Ιτάρ Τας ανώτατος διοικητής των φιλορώσων αυτονομιστών. Η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ στις 15.00 το μεσημέρι της Παρασκευής στην ανατολική Ουκρανία, καθώς Κίεβο και αυτονομιστές  «τα βρήκαν» στο Μινσκ.

Λίγο νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος είχε δηλώσει ότι θα δώσει εντολή για κατάπαυση του πυρός στον στρατό το μεσημέρι της Παρασκευής,  προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για να αρχίσει η υλοποίηση ενός «σχεδίου κατά στάδια» για την ειρήνευση στη χώρα του.   Ο ηγέτης της «Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» απάντησε ότι «αν κρατήσουν την εκεχειρία, θα την κρατήσουμε και εμείς». 

Μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του NATO στην Ουαλία, ο Ποροσένκο πρόσθεσε πάντως ότι η εφαρμογή της εκεχειρίας αυτής θα εξαρτηθεί από το εάν θα γίνει και θα φέρει αποτέλεσμα η σύνοδος της λεγόμενης ομάδας επαφής στο Μινσκ της Λευκορωσίας αύριο. Στην ομάδα αυτή συμμετέχουν απεσταλμένοι της Ουκρανίας, της Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Υποχωρεί ο στρατός στη Μαριούπολη. Ωστόσο, καμία ένδειξη για εκεχειρία δεν υπάρχει προς το παρόν στην Μαριούπολη, όπου εδώ και δύο εβδομάδες μαίνονται σφοδρές μάχες.   Σήμερα, σημειώθηκαν  πολυάριθμες εκρήξεις και στήλες μαύρου καπνού υψώθηκαν μερικά χιλιόμετρα μακριά από το  λιμάνι στρατηγικής συμμαχίας στην Αζοφική θάλασσα.

Πηγή των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων είπε ότι ο στρατός τέθηκε σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού και ότι αυτονομιστές προωθούνται προς την πόλη με άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και πυροβολικό. «Σχεδιάζουμε να μείνουμε εδώ και να μην υποχωρήσουμε ούτε εκατοστό. Αντιστεκόμαστε, αλλά είναι πολύ δύσκολο με πυροβόλα όπλα να αντιμετωπίσουμε τεθωρακισμένα», δήλωσε ο Σεργκίι, ένας εθελοντής του τάγματος εθελοντών Αζόφ.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου