Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

ΟΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ Η ΑΛΗΘΕΙΑ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΚΑΙ Ο ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ

 

Ο τάφος – ταφικό μνημείο, έχει πυραμιδωτό σχήμα, ελληνικής τεχνοτροπίας, ενώ στην κορυφή του φαίνεται πως είχε τοποθετηθεί ένα λιοντάρι, το οποίο είναι και το χαρακτηριστικότερο σύμβολο του Μακεδονικού Βασιλείου, πυροδοτώντας έτσι, πάλι,  την θεωρία πως ανακαλύφθηκε η τελευταία κατοικία του Μεγάλου Αλέξανδρου! Επίσης μπορεί να είναι: «Πολυανδριον ηρώον ή κενοτάφιο ή ναός – τάφος, όπως το Ερέχθειο.». Πιθανά στον ίδιο χώρο κατά διάφορες ιστορικές περιόδους,  να ενταφιάστηκαν περισσότεροι,  εν είδη βασιλικού - στρατιωτικού – πολιτικού κοιμητηρίου.

 Μπήκαν στον τρίτο θάλαμο. Υπάρχει και άλλος σφραγισμένος υπόγειος κλιμακωτός θάλαμος; Εκεί κρύβεται το μεγάλο μυστικό! Δεν αποκλείεται,  να έχει ενταφιαστεί εκεί και ο Μέγας Αλέξανδρος, καθώς και η γυναίκα του Ρωξάνη και ο νεαρός διάδοχός του.!Ονόματα πιθανών ενταφιασμένων. Ο Μέγας Αλέξανδρος, η γυναίκα του Ρωξάνη ή ο γιός του Αλέξανδρος Δ’ ή η Ολυμπιάδα. Επίσης,  ο Κάσσανδρος, που έγινε ο δολοφόνος τους, στρατηγούς του Στρατηλάτη,  ο Φίλιππος  ο Αριδαίος, ο Φίλιππος Β’, ο Ηρακλής ο γιος του Αλέξανδρου που δολοφονήθηκε με τη μητέρα του, την Περσίδα Βαρσίνη. Ακολουθούν οι ναύαρχοι και επίγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου: Ο Ανδροσθένης, ο Κάσσανδρος, ο Πολυσπέρχων, ο  Αντίγονος (με μεγαλύτερη πιθανότητα) και ο Ηφαιστίωνας.

Υπάρχει και η άποψη να ενταφιάστηκαν εκεί και οι πολεμιστές της μάχης στους Φιλίππους που συγκρούστηκαν το 42 πΧ. οι στρατοί από τη μία του Οκταβιανού Αυγούστου και του Μάρκου Αντώνιου και από την άλλη του Βρούτου και του Κάσσιου, των δολοφόνων του Ιούλιου Κάισαρα. Οι νικητές (Οκταβιανός Αύγουστος, Μάρκος Αντώνιος) πιθανώς έθαψαν τους νεκρούς τους στο στρατόπεδό τους στην Αμφίπολη. Ίσως να χρησιμοποίησαν και μάρμαρο Θάσου.Πιθανά στον ίδιο χώρο κατά διάφορες ιστορικές περιόδους να ενταφιάστηκαν περισσότεροι,  εν είδη στρατιωτικού – πολιτικού κοιμητηρίου.

Δεν αποκλείεται να βρεθεί σαρκοφάγος με τη λάρνακα που θα έχει τα οστά, μπορεί να είναι και κάποια αγγεία, και τα κτερίσματα. Πιθανά υπάρχουν μυστικά και υπόγεια δωμάτια παρόμοια των πυραμίδων!Παγκόσμιο ενδιαφέρον και θαυμασμός για τα ευρήματα, σε μια περίοδο που η Ελλάδα το είχε ανάγκη!

Associated Press: Είναι ο αρχαίος τάφος της Αμφίπολης η τελευταία κατοικία του Μεγάλου Αλεξάνδρου;

Γαλλική εφημερίδα «Le Monde»: «Γιγαντιαίος τάφος στην Ελλάδα -Τι συμβαίνει στην ανασκαφή».

«Τhe Daily Beast»: «Είναι ο Μέγας Αλέξανδρος ο ένοικος του τάφου;».

΄Yμνοι  της εφημερίδας Australian: Οι Αρχαίοι Έλληνες μας έμαθαν να αγαπάμε τα σώματά μας - Μας κληρονόμησαν την ομορφιά (το κάλλος).

Το «καλός κγαθός», δηλ. αυτός που συνδυάζει το σωματικό κάλλος με την ηθική»,  της αρχαιότητας στην διεθνή του ακτινοβολία!

Το αρχαίο κάλλος αναδύεται για άλλη μια φορά στην παγκόσμια κοινότητα. Τρανό παράδειγμα το εύρος του θαυμασμού που συγκεντρώνουν οι εντυπωσιακές Καρυάτιδες της Αμφίπολης. Έτσι ξεκινάει παγκόσμια μια συζήτηση γύρω από την έννοια της ομορφιάς, έτσι όπως την όριζαν οι Αρχαίοι Έλληνες. Το μορφωτικό ιδανικό μέχρι τον 5ο αι. π.Χ ήταν το «Καλοί και αγαθοί». Καλός και αγαθός θεωρείτο ο άνθρωπος από καλή γενιά, με ωραία εμφάνιση, καλή αγωγή και υψηλή θέση στην κοινωνία, ήταν ο δραστήριος στον πόλεμο αλλά και στην πολιτική ζωή, που επεδείκνυε γενναιότητα, δικαιοσύνη και εντιμότητα.

Ο Ελληνισμός στης διεθνή του διάσταση και ακτινοβολία. Μπήκαν στο εσωτερικό θάλαμο. Φουντώνει πάλι,  μερικώς, η φαντασία και το σενάριο για βασιλικό οικογενειακό τάφο, τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου ή για τάφο επιγόνων ή τέλος για ομαδικό τάφο νεκρών σημαντικής μάχης… που φτάνει ως την ύστερη Ελληνιστική περίοδο! Τι μπορεί να κρύβεται πίσω από τα χώματα.Το ερώτημα είναι αν και αυτός ο θάλαμος θα είναι γεμάτος ευρήματα, όπως οι προηγούμενοι. Αν δεν υπάρχει άλλος χώρος εκεί θα πρέπει να είχε εναποτεθεί το σώμα του νεκρού κατά την αρχαιότητα.

Ο τέταρτος τοίχος, που εντοπίστηκε με την είσοδο στο θάλαμο, δεν έχει ακόμη αποκαλύψει τα μυστικά του, καθώς είναι γεμάτος χώμα. Όσο θα προχωρά η ανασκαφή, θα φανεί αν ο ίδιος έχει κάποιο άνοιγμα που πιθανώς θα οδηγεί σε άλλο χώρο, όπως και τι κρύβεται στον συγκεκριμένο θάλαμο, ο οποίος φαίνεται να είναι τετράγωνος, με διαστάσεις 4,5 επί 4,5 μέτρων.  Αν πάντως αποτελεί τον κυρίως ταφικό θάλαμο, θα πρέπει να βρεθεί κάποια κτιστή κατασκευή, μέσα στην οποία θα είχε τοποθετηθεί ο νεκρός και τα κτερίσματά του, ώστε να είναι ανέγγιχτοι από το χώμα που τοποθετήθηκε μετά, εφόσον αυτό ισχύει.

Δεν αποκλείεται να βρεθεί σαρκοφάγος με τη λάρνακα που θα έχει τα οστά, μπορεί να είναι και κάποιο αγγείο, και τα κτερίσματα. Αν όλα είναι στη θέση τους, τότε τα οστά και τα κτερίσματα θα δώσουν πολύτιμα στοιχεία για το φύλο και την ηλικία του νεκρού, όπως και για τη χρονολόγηση του τάφου. Ίσως μας περιμένουν εκπλήξεις. Διαβάστε την Επικαιρότητα  εδώ..........  



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου