Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

ISIS: ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ "ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΣΑ" ΑΠΟ ΤΗ ΔΥΣΗ

 

Η διεθνής κοινότητα υποσχέθηκε να υποστηρίξει "με όλα τα απαραίτητα μέσα", περιλαμβανομένων των στρατιωτικών, τον αγώνα της Βαγδάτης εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, μετά τη λήξη της διεθνούς συνάντησης για την ειρήνη και την ασφάλεια στο Ιράκ, που έγινε σήμερα στο Παρίσι, με πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ.   Στη διάσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι 30 περίπου χωρών  και οργανισμών - 10 από αυτές Αραβικές- με κεντρικούς συμμάχους τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία. 

Το Ιράν δεν θέλησε, ενώ συγχρόνως δεν ήταν και επιθυμία του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών Τζον Κέρι, να συμμετάσχει παρά τη σχετική προσπάθεια της Γαλλίας. Σε κοινή δήλωση αναφέρεται ότι "όλοι οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν την επείγουσα ανάγκη να εκδιωχθεί το Ντάες (σ.σ.: το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) από τις περιφέρειες στις οποίες έχει εγκατασταθεί στο Ιράκ". "Για το σκοπό αυτό, δεσμεύθηκαν να στηρίξουν τη νέα ιρακινή κυβέρνηση στη μάχη της εναντίον του Ντάες με όλα τα απαραίτητα μέσα, περιλαμβανομένης μιας κατάλληλης στρατιωτικής βοήθειας".

Η στήριξη αυτή θα προσφερθεί "βάσει των αναγκών που ανακοινώνονται από τις ιρακινές αρχές, με σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της ασφάλειας των άμαχων πληθυσμών", διευκρινίζεται στην τελική ανακοίνωση."Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο", δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κατά την έναρξη των εργασιών της διάσκεψης, απευθύνοντας έκκληση στους εταίρους της Γαλλίας, Δυτικούς και Αραβες, να σταθούν "ξεκάθαρα, με πίστη και δύναμη στο πλευρό της ιρακινής ηγεσίας".

Την ίδια ώρα, δύο γαλλικά μαχητικά αεροπλάνα Ραφάλ προχώρησαν σήμερα στις πρώτες αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από το Ιράκ, ενόψει ενδεχόμενων πληγμάτων στο πλαίσιο του διεθνούς συνασπισμού που σχηματίζουν οι ΗΠΑ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου