Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

ΠΟΙΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΜΑΤΑΙΩΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟΥ ΠΥΡΑΥΛΟΥ

 

Την επιστημονική πτυχή της ανεπιτυχούς αποστολής ανεφοδιασμού του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού περιγράφει σε δελτίο Τύπου η ιδιωτική εταιρεία Orbital Sciences. Ειδικότερα, χωρίς να αναφέρει τους λόγους που οδήγησαν στο άδοξο τέλος της αποστολής αναφέρει: «Τα νέα διαστημικά πειράματα θα επεκτείνουν τις ερευνητικές δυνατότητες των αστροναυτών που βρίσκονται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όπως επίσης και οι καινούριες μελέτες με τον εξοπλισμό που θα φτάσει στο διαστημικό εργαστήριο».

Από την έκρηξη που σημειώθηκε, τρία μόλις δευτερόλεπτα μετά την απογείωσή του πυραύλου Antares, ματαιώθηκαν τα επιστημονικά πειράματα και οι μελέτες που είχαν προγραμματιστεί να διεξαχθούν στο διαστημικό εργαστήριο μετά την ολοκλήρωση της αποστολής, μεταξύ των οποίων μία έρευνα με αντικείμενο τις «βροχές» διαττόντων αστέρων. Μέσω της συγκεκριμένης έρευνας θα αποκτούσαν περισσότερες πληροφορίες για τα μετέωρα και τον σχηματισμό των πλανητών.

Η δεύτερη μελέτη θα επιχειρούσε να δώσει απάντηση στο κατά πόσο η παρατεταμένη παραμονή σε συνθήκες μικροβαρύτητας επηρεάζει την κυκλοφορία του αίματος στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Ακόμα, η διατροφή των αστροναυτών ήταν το αντικείμενο ενός ακόμη πειράματος το οποίο ματαιώθηκε και σκόπευε να μελετήσει την καλλιέργεια μπιζελιών στο διάστημα.

«Η αλήθεια είναι πως χάθηκε αρκετός επιστημονικός εξοπλισμός», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Μάικ Σαφρεντίνι, επικεφαλής του προγράμματος λειτουργίας του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου