Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

ΔΕΥΤΕΡΗ ΝΟΣΟΚΟΜΑ ΜΕ ΕΜΠΟΛΑ ΣΤΟ ΤΕΞΑΣ

 

Φορέας του ιού Έμπολα είναι μία δεύτερη νοσοκόμα στο Τέξας, η οποία - όπως και το πρώτο κρούσμα-  είχε αναλάβει τη θεραπεία του πρώτου ασθενή που βρέθηκε θετικός στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η εργαζόμενη στο Texas Health Presbyterian Hospital, που φρόντιζε τον Thomas Eric Duncan ο οποίος απεβίωσε στις 8 Οκτωβρίου, απομονώθηκε αμέσως την Τρίτη, καθώς ανέβασε υψηλό πυρετό, όπως ανακοίνωσε το αρμόδιο υπουργείο. Λίγο αργότερα ανακοινώθηκε ότι η νοσοκόμα θα μεταφερθεί από το Τέξας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Emory στην Ατλάντα. 

Μία ήμερα πριν διαγνωστεί με Έμπολα, η 29χρονη νοσοκόμα μπήκε σε αεροπλάνο για να πάει από το Οχάιο – όπου επισκεπτόταν την οικογένειά της - στο Ντάλας. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ, οι αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν όλους τους 132 επιβάτες που επέβαιναν στο αεροσκάφος μαζί της καθώς και όλους τους υπαλλήλους των δύο αεροδρομίων που ήρθαν σε επαφή με την Βίνσον.

Μπροστά στην αναπάντεχη τροπή, ο Μπαράκ Ομπάμα ακύρωσε προγραμματισμένο ταξίδι για να συγκαλέσει κυβερνητική συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς, για την αντιμετώπιση ενός πιθανού ξεσπάσματος επιδημίας Έμπολα στις ΗΠΑ. O δήμαρχος του Ντάλας, Μάικ Ρόουλινγκς, δήλωσε ότι η δεύτερη νοσοκόμα που μολύνθηκε με Έμπολα ονομάζεται 'Αμπερ Βίνσον, ζούσε μόνη της και δεν είχε κατοικίδια ζώα.  Οι υπηρεσίες υγείας κινήθηκαν γρήγορα, απολύμαναν το σπίτι της και υποβάλλουν σε εξετάσεις τους γείτονες και τους φίλους της.

"Οι υπεύθυνοι του τομέα υγείας έχουν ήδη παραδόσει ειδικό ερωτηματολόγιο στον ασθενή, με στόχο να εντοπίσουν το συντομότερο δυνατόν, τυχόν επαφές του με άλλα άτομα", ανέφερε η αρμόδια υπηρεσία. "Δεν νομίζω ότι έχουμε συστηματικό θεσμικό πρόβλημα", είπε από την πλευρά του ο επικεφαλής των υπηρεσιών υγείας του Τέξας, Ντάνιελ Βάργκα.

Ωστόσο, αξιωματούχοι του Ντάλας δήλωσαν στο Reuters ότι είναι πλέον πολύ πιθανό να υπάρξουν κι άλλα κρούσματα του θανατηφόρου ιού, μετά την μόλυνση και της δεύτερης νοσοκόμας.  "Προετοιμαζόμαστε για το ενδεχόμενο να υπάρχουν και άλλα κρούσματα, είναι μια πολύ ρεαλιστική πιθανότητα", δήλωσε ο επικεφαλής των αρχών της κομητείας του Ντάλας Κλέι Τζενκινς. Η πρώτη νοσοκόμα που προσβλήθηκε με Έμπολα, η 26χρονη Νίνα Φαμ, εξακολουθεί να νοσηλεύεται στην απομόνωση, σε σταθερή κατάσταση.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου