Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ


Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σήμερα στην απασχόληση είναι το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στο εκπαιδευτικό σύστημα και την αγορά εργασίας, με αποτέλεσμα η νέα γενιά να μην προετοιμάζεται επαρκώς για τις ανάγκες της αγοράς αλλά και για τις προοπτικές απασχόλησης. Η έλλειψη ταλέντου που υπάρχει στην χώρα μας αποτελεί μία ακόμη τροχοπέδη για την ανάκαμψη της οικονομίας και μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσα από ειλικρινή και ουσιαστική συμμαχία ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, επιχειρήσεων και δημόσιων οργανισμών.

Οφείλουμε να αντιληφθούμε ότι σε μια εποχή μεγάλης αβεβαιότητας με διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες και προκλήσεις, όπου οι εργοδότες αναγνωρίζουν τη σημασία του ανθρώπινου ταλέντου, οι σημερινές - παγκόσμιες - αγορές δεν χρειάζονται μόνο τεχνική εξειδίκευση, η οποία προέρχεται είτε από προϋπηρεσία είτε από πτυχία, αλλά και τα λεγόμενα soft skills ή και διαπροσωπικές δεξιότητες. Η δημιουργικότητα και η ευρηματικότητα ενός ανθρώπου δεν προέρχεται από την επαγγελματική ή ακαδημαϊκή κατάρτιση που έχει, αλλά από την πνευματική περιέργεια, το δυναμισμό και το κίνητρο για αυτο-πραγμάτωση που τον διακατέχουν, τα οποία ανήκουν στην κατηγορία των soft skills.

Η αλήθεια είναι ότι η σημερινή εξειδίκευση μπορεί αύριο να θεωρείται παρωχημένη, ενώ πλέον είναι σαφές ότι η σημαντική αύξηση εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στην Ευρώπη με στόχο την υψηλή εξειδίκευση δεν έχει αποφέρει  ούτε την ανάλογη οικονομική ανάπτυξη, ούτε περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης. Οι αγορές εργασίας σήμερα δεν χρειάζονται μόνο περισσότερη τεχνική εξειδίκευση, αλλά δεξιότητες όπως είναι η κριτική σκέψη, η συνεργατικότητα, η ευελιξία, η ικανότητα διαμόρφωσης λύσεων στα σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, η προσαρμοστικότητα στα διαρκώς μεταβαλλόμενα δεδομένα… η ευρηματικότητα και η δημιουργικότητα ενός ανθρώπου.

Σήμερα, που πολλοί στοιχηματίζουν στον τομέα της καινοτομίας για να ενισχυθεί η οικονομία της χώρας μας και να προχωρήσουμε μπροστά, θα πρέπει να πάμε ένα βήμα πίσω. Για να καλλιεργηθούν οι δεξιότητες που χρειάζεται ένας άνθρωπος για να δημιουργήσει κάτι καινοτόμο, θα χρειαστεί να εστιάσουμε με συνέπεια και σύγχρονη αντίληψη στην εκπαίδευση και την παιδεία ώστε να ενστερνιστούν τα παιδιά μας αξίες ικανές να πυροδοτήσουν το δυναμικό που κρύβουν μέσα τους.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου