Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Η ΜΟΣΧΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΕΙ ΠΟΤΕ

 

Ένα ιδιότυπο παιχνίδι μεταξύ του Κρεμλίνου και του ΝΑΤΟ, γύρω από την Ουκρανία βρίσκεται σε εξέλιξη, και έχει ως σκοπό την «απομάκρυνση» της χώρας από το ΝΑΤΟ. Μάλιστα η Μόσχα απαιτεί έμπρακτες εγγυήσεις για την μη είσοδο της Ουκρανίας στην συμμαχία. Σε συνέντευξη που έδωσε ο Γραμματέας Τύπου του Ρώσου Προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ στο βρετανικό BBC, δήλωσε κατηγορηματικά πως η Ρωσία χρειάζεται αυτές τις εγγυήσεις, τις οποίες δεν εισπράττει από πουθενά, αντίθετα το ΝΑΤΟ αναπτύσσεται όλο και πιο κοντά στα σύνορα της χώρας:

«Θα ήθελα να ακούσω ότι το ΝΑΤΟ θα σταματήσει να σταματήσει πλησιάζει τα ρωσικά σύνορα και πως θα σταματήσει να προσπαθεί να κλονίσει τις πολιτικές και στρατιωτικές ισορροπίες στην περιοχή» τόνισε ο Πεσκόφ, συμπληρώνοντας πως «δυστυχώς, εμείς δεν ακούσαμε ποτέ καμία τέτοια διαβεβαίωση», γεγονός που οδηγεί τη Μόσχα στη λήψη προληπτικών μέτρων, όπως αναμεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA Novosti.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, το ΝΑΤΟ έχει αναπτύξει επιπλέον δυνάμεις στην περιοχή της Βαλτικής μετά από την πολιτική κρίση που ξέσπασε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο και την επανένωση της Κριμαίας με την Ρωσία τον Μάρτιο, γράφει ο ρωσικός τύπος. Οι ρωσικές αιτιάσεις έχουν να κάνουν στο ότι το Κρεμλίνο δεν πρόκειται ποτέ να συναινέσει σε μια «πιθανή είσοδο» της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, για τον απλούστατο λόγο ότι νατοϊκοί βαλλιστικοί πύραυλοι, θα τοποθετηθούν σε απόσταση αναπνοής από την Μόσχα.

Αυτή η πολιτική όπως γίνεται κατανοητό αποτελεί συνέχεια των ρωσικών αντιδράσεων, για την «εγκατάσταση» της νατοϊκής αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη. Το ΝΑΤΟ από την πλευρά του έχει διαμηνύσει ότι αυτή δεν στρέφεται κατά της Μόσχας αλλά κατά του Ιράν. Το σίγουρο είναι στην όλη περίπτωση είναι ότι, η Ουκρανία θα αποτελέσει το κύριο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας με σοβαρές επιπτώσεις.

Άλλωστε για τον λόγο αυτόν τις τελευταίες δύο ημέρες έχουμε ενίσχυση δυνάμεων σε Κριμαία για την Ρωσία και στην Πολωνία για το ΝΑΤΟ .
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου