Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΘΕΣΜΟΙ

 

Πάει πάνω από ένας χρόνος όταν ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε από δημοσιογράφο για τη δυσπιστία των νέων απέναντι στο πολίτευμα και απάντησε με υπόσχεση για δωρεάν wifi σε ένα χρόνο. Δεν ήταν φάρσα. Εξ ίσου αποκαρδιωτικό με την απάντηση, είναι πως δεν πραγματοποίησε την υπόσχεση του, αν και αμφιβάλλω πως το πίστεψε κανείς.

Αποτελεί και αυτό ένα από τα μυριάδες δείγματα της αναξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος και του ίδιου. Το μεγαλύτερο κακό από τις παλινωδίες και τις αυτοδιαψεύσεις των πολιτικών είναι κατ’ εμέ πως υποσκάπτουν την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στους θεσμούς που εκπροσωπούν.

Όπως και να έχει, θα μπορούσε να είχε εκπληρώσει την υπόσχεση του για δωρεάν wifi και παράλληλα να έχει βοηθήσει κάπως την ανάπτυξη της οικονομίας, υποστηρίζοντας τα δίκτυα mesh. Μπορείτε να σκεφτείτε ένα δίκτυο mesh ως μίας άλλου τύπου σύνδεσης στο δίκτυο.

Η σημαντικότερη διαφορά μεταξύ ενός δικτύου mesh και ενός συνηθισμένου δικτύου (όπως αυτό με το οποίο συνδέεστε στο internet), είναι ότι στο mesh, τα node (σκεφτείτε τα σαν δημόσια wifi) συνδέονται μεταξύ τους και δημιουργούν ένα δίκτυο υποστήριξης επικοινωνίας μεταξύ υπολογιστών, κινητών κλπ, το οποίο λειτουργεί ακόμα και όταν δεν είναι συνδεδεμένο στο internet.

Τα περισσότερα mesh είναι συνδεδεμένα στο internet, όμως εάν η σύνδεση για κάποιο λόγο κοπεί, το δίκτυο εξακολουθεί να λειτουργεί. Η Αθήνα (και εδώ), το Βrooklyn, το Λονδίνο και το Ναιρόμπι είναι μερικές από τις δεκάδες πόλεις όπου έχουν ξεκινήσει κινήσεις τέτοιων αποκεντρωμένων δικτύων και οι χρήσεις τους είναι πολλές.

Για παράδειγμα, σε περιοχές που έχουν χτυπηθεί από φυσική καταστροφή, ένα δίκτυο mesh, μπορεί να επιτρέψει σε ανθρώπους να επικοινωνήσουν (φωνή, κείμενο, βίντεο, κ.λπ.) ακόμα και όταν οι κεντρικές γραμμές επικοινωνίας έχουν καταστραφεί.

Εκτός άλλων ήταν πολύ χρήσιμο στη συνοικία Red Hook που χτυπήθηκε από τον τυφώνα Sandy. Δίκτυα mesh θα μπορούσαν να υποστηρίζουν τις κακές υποδομές σύνδεσης στο internet που έχουν τα νησιά και οι ορεινές περιοχές μας. Άλλο παράδειγμα της χρήσης του mesh είναι η κινητή επικοινωνία σε οχήματα, όπως στα ασθενοφόρα ή τα λεωφορεία.

Εξάλλου, μετά τις περσινές αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις (από DCHQ, NSA μεταξύ άλλων) υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον πολιτών και εταιρειών για περισσότερο ιδιωτικά δίκτυα επικοινωνίας. Άλλες τάσεις στην ανάπτυξη των mesh αφορούν στην παροχή σύνδεσης σε κινητές συσκευές (κινητά, ταμπλέτες) με συνεπαγόμενη αποδυνάμωση των μονοπωλίων στην αγορά κινητής τηλεφωνίας και 3G για τους καταναλωτές (λέγε με Ανταγωνιστικότητα).

Παρεμφερείς είναι οι στόχοι της πρόσφατης επένδυσης στο Πορτογαλλικό startup Veniam από το πολύ επιτυχημένο ταμείο USV (λέγε με Άμεσες Ξένες Επενδύσεις). Η σχετικότητα των δυνατοτήτων με τη Digital Agenda που αποτελεί στρατηγικό στόχο της ΕΕ, έχει επίσης πολλές προεκτάσεις. Τέλος, είναι σημαντικό να δούμε τα παραπάνω σε σχέση με τη ραγδαία ανάπτυξη του internet of things και των wearables.

Καθώς η συνδεσιμότητα μεταξύ συσκευών γίνεται καθίσταται εύκολη και τα ηλεκτρονικά πολύ φθηνά, υπάρχει αγώνας δρόμου μεταξύ νέων και μεγαλύτερων εταιρειών για την ανάπτυξη συσκευών και εφαρμογών. Υπάρχει ήδη η τάση να γίνει η σύνδεση όλων αυτών των τεχνολογιών μέσω αποκεντρωμένων δίκτυων.

Εάν υποστηριζόταν η άνθηση αυτών των δικτύων στη χώρα, θα αποκτούσαμε και θα δημιουργούσαμε τεχνογνωσία, υποδομές και ασφαλέστερες δομές επικοινωνίας (υπήρξε τηλεοπτική εκπομπή όπου χάκαραν συστήματα του Ελληνικού στρατού μπροστά στην κάμερα).

Η ανάγκη για την σχετική τεχνολογία θα έδινε κίνητρα σε μερικές επιχειρήσεις να παράγουν εξοπλισμό και εφαρμογές, θα έφερνε παραγωγικές ξένες επενδύσεις και θα προσέφερε ευκαιρίες εξειδίκευσης στις φοιτήτριες και τους φοιτητές. Οκ, επιστροφή στην πραγματικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου