Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

ΠΟΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ;

 

Οι εκλογές της Κυριακής είναι ιδιαίτερες. Αν και θυμίζουν άλλες δεκαετίες, το διακύβευμα αυτή τη φορά είναι πολύ μεγαλύτερο. Αντίθετα με αυτό που πολλοί υποστηρίζουν, ο δικομματισμός δεν καταρρέει, το πρόβλημα της κρίσης δεν λύνεται και προφανώς η επόμενη ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κάποια “μυστική συνταγή”, η οποία θα αναγκάσει την ευρωπαϊκη ελίτ να αναστρέψει ολόκληρη την οικονομική της πολιτική με γνώμονα τον άνθρωπο και όχι τις τράπεζες.

Ας τα πάρουμε ένα-ένα. Επί πολλά χρόνια δανειζόμασταν 10 για να ξοδέψουμε 20. Ζούσαμε έξω από το πλαίσιο των δυνατοτήτων μας. Φέτος, πρέπει να πληρώσουμε περίπου 22,5 δις, κυρίως στο ΔΝΤ και στα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, που επί τόσα χρόνια εξυπηρετούν το χρέος μας. Μέχρι τον Δεκέμβρη, το σχέδιο ήταν απλό. Να ολοκληρωθεί η τελευταία αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, να πάρουμε τη δόση των 7,5 δισ. για να καλύψουμε τις ανάγκες μας μέχρι ένα σημείο και στη συνέχεια να διευθετήσουμε το ζήτημα του χρέους ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε με ανάπτυξη και πλεονάσματα.

Το νέο σχέδιο που πρεσβεύει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο λέει πως θα εφαρμόσει όταν εκλεγεί, μιλάει για κάτι διαφορετικό. Περιλαμβάνει την παρουσίαση μιας τόσο ολοκληρωμένης πρότασης, την οποία οι εταίροι μας δεν θα μπορέσουν να αρνηθούν, χαρίζοντάς μας έτσι τα λεφτά τους για ακόμα μία φορά. Όλα αυτά φυσικά υπό την απειλή της δικής μας κατάρρευσης. «Αν κάνετε αυτό που λέμε, μπορεί και να μη σας σύρουμε στον πάτο». Κατά τα άλλα ζητάμε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Και τι θα γίνει αν δεν ενδώσουν; Θα υπάρξουν επιπτώσεις. Χονδρικά, η ελληνική οικονομία αντιπροσωπεύει μόλις το 1,5% του ΑΕΠ της ΕΕ, χρωστάμε περίπου το 3% του συνολικού χρέους της ΕΕ και δεν υπάρχει πλέον σοβαρός συστημικός κίνδυνος (systemic risk), καθώς επί το πλείστον (>80%) το χρέος μας δεν είναι προς τις αγορές αλλά προς τα κράτη. Για ποια διαπραγμάτευση μιλάμε; Ένα Grexit θα γρατσουνίσει την Ευρωζώνη και θα σκοτώσει την Ελλάδα.  Μάλλον για άγνοια κινδύνου πρόκειται.

Την Κυριακή, όπως όλα δείχνουν, θα βγει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ, με τα δύο πρώτα κόμματα να συγκεντρώνουν γύρω στο 65%. Αυτοδυναμία μάλλον θα υπάρξει, και αν όχι, οι ΑΝΕΛ φαίνεται πως μπαίνουν στη βουλή ώστε να σχηματιστεί μια συγκυβέρνηση. Η ώρα της διαπραγμάτευσης θα έρθει και οι επιλογές θα είναι ή η τήρηση των συμφωνηθέντων ή η επιστροφή στη δραχμή. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Θα υπάρξει ρήξη με τους εταίρους; Θα προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε δημοσιονομικά μέτρα; Μένει να το δούμε. Η μακροημέρευση της νέας κυβέρνησης πάντως φαντάζει τουλάχιστον δύσκολη.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου