Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

ΤΟ ΑΛΛΟ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ;

 

Λέει ο κ. Τσιπρας στην HuffingtonPost οτι ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στη "διαγραφή μεγάλου μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους, moratorium στην αποπληρωμή και ρήτρα ανάπτυξης στην εξυπηρέτηση του υπολοίπου". Moratorium ειναι νομική έννοια και σημαίνει είτε αναστολή μιας ενέργειας είτε την κατοχύρωση περιόδου καθυστέρησης υλοποίησής της (η ενέργεια εν προκειμένω είναι η εξυπηρέτηση του υπολοίπου χρέους μετά τη διαγραφή μεγάλου μέρους του).

Δηλαδή, η πρόταση Τσίπρα λέει: χρωστάει η Ελλάδα 100 €, διαγράφουμε ένα μεγάλο μέρος από το ποσό αυτό, π.χ. 40 € και για τα υπολοιπα 60 € ζητάμε αφενός καθυστέρηση στην αποπληρωμή τους και αφετέρου να πληρώνουμε όταν έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.  Η πρόταση δεν είναι κακή για την Ελλάδα, προφανώς μας βολεύει να δούμε το χρέος να μειώνεται κατά μεγάλο μέρος του και το υπόλοιπο να το πληρώνουμε πρακτικά όταν έχουμε λεφτά. Κακή δεν είναι. Σοβαρή όμως είναι;

Σημείο 1ο. Τι θα πει μεγάλο μέρος του ονομαστικού χρέους, δεν πρεπει να το πει απο τωρα για να ξερουν και οι εταίροι αλλά και ο λαός που θα κληθεί να ψηφίσει; Μεγάλο για άλλους είναι ακόμα και το 5% και για άλλους είναι ακόμα και πάνω από 50%. Η αναφορά στο "μεγάλο" για να είναι σοβαρή πρέπει να έχει και νούμερο, τουλάχιστον το κατώτατο όριο που ορίζει το "μεγάλο".

Σημείο 2ο. Με βάση τη νομική έννοια, πρέπει να ειπωθεί κάτι για τη διάρκεια του moratorium, μιλάμε για 1 χρόνο, 3 χρόνια, 5 χρόνια, 10 χρόνια ή παραπάνω; Αυτή η ασάφεια για την περίοδο που δεν θα αποπληρώνουμε χρέος είναι οπωσδήποτε παραπλανητική για να αξιολογήσουμε ως ψηφοφόροι την πρόταση.

Σημείο 3ο. Ποια ειναι η ρήτρα ανάπτυξης που θα λειτουργήσει ως δείκτης για να εξυπηρετούμε (μετά την περίοδο του moratorium) το υπόλοιπο του χρέους; 1%, 3% ή κάτι άλλο; Χωρίς την σαφή τοποθέτηση σε αυτά τα ζητήματα, η πρόταση είναι για εσωτερική κατανάλωση και μάλλον για να εξυπηρετούνται οι κομματικές ισορροπίες στον ΣΥΡΙΖΑ

Θα μου πείτε ότι αν από τώρα ανοίξει όλα τα χαρτιά του, δεν θα μπορεί μετά να διαπραγματευτεί, δεν θα έχει ευελιξίες. Όμως διεκδικεί την ψήφο μας και πρέπει να γνωρίζουμε ακριβώς. Όπως ο ιδιος λέει στην ίδια συνέντευξη, αυτές οι εκλογές είναι οι πιο κρίσιμες στη χώρα που έγιναν ποτέ, δεν πρέπει λοιπόν να γνωρίζουμε για να πάμε με καθαρή άποψη να ψηφίσουμε; Γιατί μας στερεί αυτό το δικαίωμα;

Τέλος, στην ίδια συνέντευξη λέει ότι "το αδιέξοδο της Ελλάδας είναι το αδιέξοδο της σημερινής Ευρώπης". Κάτι σε αλαζονεία μου βγάζει αυτή η δήλωση, κι αν δεν είναι αλαζονεία είναι μια τεράστια ένδειξη εσωστρέφειας, της γνωστής εκείνης που συνιστά ότι είμαστε το κέντρο του κόσμου.

Λέω να σοβαρευτούμε λίγο. Ας απαιτήσουμε αυτή τη φορά απο τους πολιτικούς να είναι 100% σαφείς, λογικοί, προσγειωμένοι, ρεαλιστές, ειλικρινείς. Η κρισιμότητα αυτών των εκλογών στις οποίες παίζεται η χώρα (όπως συμφωνούν οι δύο μονομάχοι) δεν επιτρέπει αοριστίες και γενικότητες. Ούτε μαγκιές!
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου