Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

 

Τα κενά στη χρηματοδότηση του Κτηματολογίου και η επανεξέταση των περισσότερων από τις 28 μελέτες - συμβάσεις που αφορούν την κτηματογράφηση της υπόλοιπης έκτασης της Ελλάδας είναι τα μεγάλα «αγκάθια» του Κτηματολογίου με συνέπεια να κινδυνεύει να πέσει έξω ο στόχος να έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση το 2020. 

Αυτό έγινε γνωστό την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου κατά τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης με τον πρόεδρο της Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφησης ΑΕ Ηλία Λιακόπουλο και τον αν. υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη. Σε ό,τι αφορά το κενό στη χρηματοδότηση, σύμφωνα με πληροφορίες, στις 21 Ιανουαρίου το Κτηματολόγιο ενημερώθηκε από την ΕΕ ότι υπάρχει πρόβλημα για τη συνέχιση της χρηματοδότησης. 

Σε πρώτη φάση χρειάζονται άμεσα 114 εκατομμύρια ευρω προκειμένου να συνεχίσει το Κτηματολόγιο το έργο του. Στο μεταξύ, αν τελικά επαναπροκηρυχθούν οι διαγωνισμοί (το πιθανότερο είναι να επαπροκηρυχθούν οι 22 από τις 28 μελέτες-συμβάσεις) που αφορούν την κτηματογράφησης της μη κτηματογραφημένης έκτασης (πρόκειται για το 42% του συνόλου των δικαιωμάτων της χώρας δηλαδή 16 εκατομμύρια δικαιώματα που μεταφράζονται 86 εκατομμύρια στρέμματα), τότε το σίγουρο είναι ότι το Κτηματολόγιο δεν πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί έως το 2020.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία μπλόκαρε λιγο πριν μπουν οι τελικές υπογραφές τον περασμένο Δεκέμβριο. Πηγές του Κτηματολογίου εξηγούν ότι στις 6 μελέτες-συμβάσεις έγιναν από τις εταιρείες που πήραν μέρος στο διαγωνισμό εκπτώσεις από 20% έως 35% ενώ για τις υπόλοιπες 22 οι εκπτώσεις ήταν της τάξεως του 1,5%.
 

Μάλιστα, πριν από μερικούς μήνες, έγινε καταγγελία από σχήματα στα οποία συμμετέχουν ισπανικές εταιρείες ότι στη δημοπράτηση που πραγματοποιηθηκε ξεχωριστα για τις 28 μελέτες-συμβάσεις αλλού έγιναν μεγάλες εκπτώσεις και αλλού πολύ μικρές. Έτσι, από το Κτηματολόγιο επικαλούνται λόγους δημοσίου συμφέροντος για το μπλοκάρισμα των 22 συμβάσεων. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου