Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

ΑΝΟΙΓΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΦΑΚΕΛΟΥΣ ΤΟΥ Ο ΝΙΚΟΛΟΥΔΗΣ

 

«Περιμένουμε πολλά από σας», φέρεται να είπε σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον υπουργό Επικρατείας για τη Διαφθορά Παναγιώτη Νικολούδη, τον οποίον κάλεσε εσπευσμένα στο Μαξίμου την περασμένη Παρασκευή, αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, προκειμένου να απαντήσει στη σκληρή γραμμή των Γερμανών, με ορατό πλάνο και δέσμευση για το πώς θα χτυπηθούν η διαφθορά και η φοροδιαφυγή.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε να μάθει τα σχέδια και τις προθέσεις του κ. Νικολούδη για το πώς θα κινηθεί στον πόλεμο για την πάταξη της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και της λαθρεμπορίας και ως εκ τούτου είχε διαδοχικές συναντήσεις μαζί του, η τελευταία εκ των οποίων έγινε χθες στις 7 το βράδυ. Συζητήθηκαν επίσης, μεταξύ άλλων, το θέμα της εγκατάστασης του νεοσύστατου υπουργείου για την καταπολέμηση της διαφθοράς, καθώς ο κ. Νικολούδης παραμένει προς το παρόν στο παλιό γραφείο, που είχε στον έκτο όροφο του ΣΔΟΕ, ως πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Ένα άλλο θέμα που κυριάρχησε στις διαδοχικές συναντήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Παναγιώτη Νικολούδη ήταν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που θα έχει στη διάθεσή του ο νέος υπουργός, προκειμένου να κινηθεί αποτελεσματικά στο κυνήγι της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και της λαθρεμπορίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ελεγκτικοί μηχανισμοί όπως το ΣΔΟΕ, η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου, η Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα, το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών - Λογιστών και η Επιτροπή Προμηθειών του Δημοσίου αναμένεται να ριχτούν στη μάχη κατά της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής.

Άνθρωπος ιδιαίτερων ικανοτήτων ο νέος υπουργός Επικρατείας για την καταπολέμηση της Διαφθοράς έχει δώσει πολλές φορές «εξετάσεις» με άριστα στη μακρά θητεία του τόσο στο δικαστικό Σώμα ως αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου όσο και ως πρόεδρος της Αρχής για την Καταπολέμηση του μαύρου χρήματος. Ο Παναγιώτης Νικολούδης έχει κάνει παράλληλα ειδικές σπουδές στις ΗΠΑ σχετικά με το Διεθνές Οργανωμένο Εγκλημα, το «Ξέπλυμα μαύρου χρήματος» και τη Διαφθορά. 

Τις γνώσεις, την εμπειρία και την τεχνογνωσία που απέκτησε ακολουθώντας τα ίχνη του μαύρου χρήματος τα τελευταία χρόνια, όπου πέτυχε να αποκαλύψει πολλές από τις... μυστικές του κρύπτες ανά την υφήλιο και να δεσμεύσει προς όφελος του Δημοσίου ακίνητα και μετρητά εκατοντάδων εκατομμυρίων, σκοπεύει χρησιμοποιήσει και τώρα στη μάχη κατά της διαφθοράς.  Το σκάνδαλο της Energa και της Hellas Power, που εισέπραταν τα χρήματα από τους καταναλωτές για το ηλεκτρικό ρεύμα και δεν τα απέδιδαν στη ΔΕΗ, το τεράστιο σκάνδαλο με τα ύποπτα δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, η αποκαλύψη πολλών από τις κρυψώνες εκατομμυρίων από μίζες για τα εξοπλιστικά είναι ορισμένες μόνο από τις υποθέσεις διαφθοράς που έστειλε στην εισαγγελία. 

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Αρχή ξεπλύματος βρώμικου χρήματος όσο καιρό ηγούνταν ο κ. Νικολούδης εξελίχθηκε σταδιακά σε έναν άκρως αποτελεσματικό μηχανισμό, του οποίου η στρατηγική και η μεθοδολογία χαρακτηρίζονται από όλους τους διεθνείς φορείς ως παράδειγμα προς μίμηση. Ενώ η χώρα μας θεωρείται πια από τις χώρες με τους αποτελεσματικότερους μηχανισμούς στην καταπολέμηση του ξεπλύματος και της διαφθοράς και της ζητείται ακόμη και να μεταδώσει τεχνογνωσία σε μεγάλο αριθμό χωρών, κυρίως της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου