Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΝΤΟΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ ΜΕ ΝΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΟΜΠΑΜΑ

 

Περιμένουμε την Γερμανία να καταθέσει τις προτάσεις της για την Ελλάδα, δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος στην κοινή συνέντευξη τύπου, μετά την συνάντησή του με την Αγκέλα Μέρκελ «Ελπίζουμε η Ελλάδα να ανακάμψει εντός της Ευρωζώνης» τόνισε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με την Καγκελάριο της Γερμανίας Μέρκελ, μετά τη συνάντησή τους στο Λευκό Οίκο.

Το ζήτημα της Ελλάδας και η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζήτησαν οι δύο ηγέτες. Όπως ανέφερε ο αμερικανός πρόεδρος στην εισαγωγική τοποθέτησή του, κατά τη συνέντευξη Τύπου, «αναμένουμε τις προτάσεις» για την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι «πρέπει να ανακάμψει η ανάπτυξη της χώρας». Η Μέρκελ δεν σχολίασε καθόλου το θέμα της Ελλάδας.

Ηχηρή παρέμβαση ΗΠΑ, Βρετανίας

Την ανάγκη να εφαρμόσει η Ελλάδα ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων και οικονομικής ανάπτυξης τονίζουν ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου και ο Βρετανός ομόλογός του Τζορτζ Όσμπορν σε κοινό άρθρο τους στην εφημερίδα Wall Street Journal, με τίτλο: «Σημαντικά στοιχεία ενός σχεδίου ανάπτυξης της G 20». Το άρθρο, που δημοσιεύθηκε λίγο πριν την έναρξη της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών των 20 μεγαλύτερων αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του κόσμου στην Κωνσταντινούπολη, σημειώνει:

«Έχουμε κοινό ενδιαφέρον με τους Ευρωπαίους εταίρους μας να δούμε την Ελλάδα να διατηρεί και να χτίζει πάνω στην πρόοδο που έχει κάνει στις μεταρρυθμίσεις με αγώνα. Σε στενή διαβούλευση με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους της, είναι σημαντικό η Ελλάδα να εφαρμόσει μία αξιόπιστη και συνολική προσέγγιση για τις μεταρρυθμίσεις, την ανάκαμψη και την οικονομική ανάπτυξη».

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σημειώνουν οι δύο υπουργοί, πρέπει να υπάρξει νέα δυναμική για την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς υπηρεσιών και κεφαλαίων. «Όλη η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για να στηρίξει την ανάπτυξη και τις θέσεις απασχόλησης, αναγνωρίζοντας ότι οι χώρες έχουν διαφορετικούς βαθμούς δημοσιονομικών περιθωρίων.

FT: Πιέσεις ΗΠΑ για την Ελλάδα.

Πιέσεις ασκούν αμερικανοί αξιωματούχοι προς ηγέτες της ευρωζώνης ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη διάθεση συμβιβασμού με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times. «Αυτή είναι μια συζήτηση που έχουμε με ορισμένους ανθρώπους. 

Δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη πρωτοβουλία, δεν νομίζω πως η στάση μας έχει αλλάξει, όμως αυτό που έχει αλλάξει είναι πως ξαφνικά η κατάσταση στην Ελλάδα φαντάζει πολύ πιο προβληματική», δήλωσε στους FT ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα. «Δεν προσπαθούμε να μεσολαβήσουμε [...] έχουμε συμβουλεύσει όλες τις πλευρές πως πρέπει να υπάρξει κάποιος συμβιβασμός από όλους [...] Υπάρχουν όρια στο πόση λιτότητα μπορεί να αντέξει μια κοινωνία», συμπλήρωσε.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου