Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΝΕΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

 

Σημαντική ανακάλυψη που ευελπιστούν ότι θα συμβάλει καθοριστικά στη μάχη κατά του Αλτσχάιμερ, αλλά και άλλων εκφυλιστικών νόσων, πραγματοποίησε διεθνής ομάδα ερευνητών.

Από τη βρετανοσουηδική έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Nature Structural & Molecular Biology προέκυψε ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη-συνοδός που ανήκει στην ευρύτερη ομάδα πρωτεϊνών Brichos, η οποία παρεμβαίνει για να σταματήσει τη δράση των αμυλοειδών ινιδίων τα οποία στην ουσία είναι ο καταλύτης για τη ραγδαία εξέλιξη της νόσου.

Οι ερευνητές της ομάδας του Σάμουελ Κοέν του St. John's College του Κέιμπριτζ ευελπιστούν ότι η ανακάλυψη της εν λόγω πρωτεΐνης θα ανοίξει τον δρόμο για την ανάπτυξη φαρμάκων που θα αναστέλλουν την εκφυλιστική διαδικασία που προκαλεί στα νευρικά κύτταρα η νόσος Αλτσχάιμερ. Η πρωτεΐνη-συνοδός που ανακάλυψε η ομάδα του Κοέν δρα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας διπλώματος των πρωτεϊνών αποτρέπει τα λάθη που μπορεί να γίνουν σε αυτήν.

Οι λάθος διπλωμένες πρωτεΐνες (γνωστές ως αμυλοειδή ινίδια) που συσσωρεύονται και οι οποίες δεν διαλύονται ή διασπείρονται προκαλούν προβλήματα στο δίπλωμα και άλλων πρωτεϊνών, ωθώντας τις να δημιουργούν μεγαλύτερες δομές (ολιγομερή) που είναι τοξικές για τα νευρικά κύτταρα.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου