Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

ΤΗΣ ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑΣ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

 

Στις 25 Ιανουαρίου έγινε μια αλλαγή. Μια σημαντική αλλαγή. Και δεν το λέω ούτε ειρωνικά ούτε φανατικά. Άλλαξε η κυβέρνηση. Αριστερή ή όχι αυτή είναι μια νέα κυβέρνηση.

Και αυτή η αλλαγή είναι σημαντική γιατί έφυγε η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση, δηλαδή τα δυο κόμματα που δημιούργησαν όλο αυτό το χάλι. Είναι επίσης σημαντική γιατί ήρθε στην εξουσία ένα αριστερό, κατά τη γνώμη μου, κόμμα για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Και δεν είναι απαραίτητα καλή εξέλιξη η αριστερά στην εξουσία, αλλά όταν η χώρα έχει γνωρίσει τη δεξιά του Καραμανλή, πριν την δικτατορία, τη δεξιά του Καραμανλή μετά τη δικτατορία, το κεντρώο ΠΑΣΟΚ, τη φιλελεύθερη κυβέρνηση του Μητσοτάκη (νεοφιλελεύθερη για τους φανατικούς), το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ του Σημίτη, την Κυβέρνηση Καραμανλή και τις μνημονιακές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, πιστεύω πως άξιζε μια ευκαιρία στην αριστερά.

Πριν τις εκλογές οι της Νέας Δημοκρατίας, κυρίως, προεξοφλούσαν την καταστροφή. Είτε μέσα από τα επίσημα σποτάκια είτε μέσω Βούλτεψη, παρουσίαζαν την Ελλάδα σαν χώρα που θα γνωρίσει τη μεγάλη καταστροφή - χωρίς χαρτί υγείας, κιόλας. Μάλιστα, ήταν τόσο μαξιμαλιστές που έλεγαν ότι από την επόμενη μέρα θα έρθει η καταστροφή (ανάλογο με το επικοινωνιακό Στις 25 ψηφίζουμε, στις 26 φεύγουνε του Σύριζα). Δε με ξενίζει τόσο το ενδεχόμενο να είχαν δίκιο όσο η αισθητική των δηλώσεων και των σποτ.

Πριν, αλλά και μετά τις εκλογές, αρθρογράφοι είτε προεξοφλούν την καταστροφή είτε μας αναγγέλλουν τις κωλοτούμπες του Σύριζα. Κανένας δεν προεξοφλεί τη θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων. Κανένας δεν προεξοφλεί τη θετική πορεία της κυβέρνησης του 40% των ψηφισάντων. Όταν λέω κανένας, φυσικά βγάζω από τη συζήτηση εφημερίδες και μέσα του Σύριζα.

Το κράτος έχει συνέχεια και κάποιες δεσμεύσεις. Το ότι άλλαξε η κυβέρνηση δεν σημαίνει τίποτα καθώς δημοκρατία έχουν και στη Γερμανία και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εδώ είναι που ξεκινάει η διαπραγμάτευση. Εμείς θέλουμε καλύτερους όρους και το διεκδικούμε και αυτό κυρίως γιατί το πρόγραμμα έχει αποτύχει ακόμα και αν οι οικονομικοί στόχοι έχουν πετύχει, κοινωνικά το πρόγραμμα έχει αποτύχει. Αρκετά.

Δε ξέρω τι θα είναι πιο εντυπωσιακό. Μια κωλοτούμπα από τον Σύριζα; Αμφιβάλλω. Αμφιβάλω γιατί οι προηγούμενες κυβερνήσεις και κυρίως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Σαμαρά ανέβασαν τον πήχη όσον αφορά τις κωλοτούμπες. Επίσης αμφιβάλω γιατί δε ξέρω αν μέσα στην ανωριμότητά μας, βάζω και τη δική μου μέσα, θα μπορέσουμε να ξεχωρίσουμε την κωλοτούμπα από τον συμβιβασμό. Εννοώ πως δε πιστεύω πως ακόμα και οι ίδιοι πίστευαν ότι μπορούν να κάνουν ΟΛΑ όσα λένε, πιστεύω όμως πως για να πετύχεις "μέτρια" αποτελέσματα πρέπει να στοχεύσεις στο ρεαλιστικό άριστα. 

Δεν ξέρω λοιπόν αν μπορούμε να ξεχωρίσουμε αν θα πρόκειται για κωλοτούμπα ή αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης. Διαπραγμάτευση που θα είναι η πρώτη ουσιαστική διαπραγμάτευση κατά τη γνώμη μου. Εκτός και αν θεωρούμε το mediaκο κατασκεύασμα του διωγμού της Τρόικας υπό Ε. Βενιζέλο διαπραγμάτευση ή το mediaκό ντοκουμέντο στο οποίο ο Στουρνάρας δείχνει το τζάμι στα στελέχη της τρόικας. Ή μια κωλοτούμπα από τα ΜΜΕ και τους δημοσιολογούντες στο Facebook και Twitter;

Σε αντίθεση με ορισμένους έμπειρους αρθρογράφους που ξέρουν να σφάζουν με το γάντι και μια πιθανή δική τους κωλοτούμπα θα τη διαχειριστούν καλύτερα, οι άπειροι ή οι φανατικοί αρθρογράφοι ή οι εκφράζοντες γνώμη χρήστες Social media θα έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε ένα Mea Culpa ή σε μια δική τους κωλοτούμπα (πράγμα δύσκολο καθώς scripta manent) ή να πιαστούν από οποιαδήποτε υπαναχώρηση που σίγουρα θα κάνει η Κυβέρνηση και να αυτοχαρακτηριστούν δικαιωμένοι. Ποια κωλοτούμπα θα είναι πιο ντροπιαστική και πιο ηχηρή;

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου