Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

ΜΠΟΡΕΙ Η ΕΥΡΩΠΗ ΝΑ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ;

 

Τείνει να αποκτήσει το χαρακτήρα ενός μύθου που μένει μόνο να επιβεβαιωθεί στην πραγματικότητα. Μπορεί η Ελλάδα να μην έχει κάνει βήμα από την ευρωπαϊκή θέση της, ωστόσο ολοένα και περισσότερο πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για υπόγειο φλερτ της Ελλάδας με τη Ρωσία. Το BBC ανακινεί το θέμα με ένα ερώτημα που - ουσιαστικά - δεν μπορεί να απαντηθεί αυτή τη στιγμή: Μπορεί η Ευρώπη να χάσει την Ελλάδα για τη Ρωσία; 

Στο σχετικό άρθρο δεν υπάρχουν κατηγορηματικές θέσεις, μόνο μια καταγραφή της αβέβαιης προσέγγισης των δύο χωρών, ειδικά τώρα που η ελληνική κυβέρνηση δέχεται έντονη πίεση από την πλευρά της Ευρωζώνης και ιδιαιτέρως της Γερμανίας. «Η εμβάθυνση των δεσμών της νέας ελληνικής κυβέρνησης με τη Ρωσία έχει σημάνει τον κώδωνα του κινδύνου σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ενώ η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει τη Ρωσία ως διαπραγματευτικό χαρτί, κάποιοι φοβούνται πως κινείται μακριά από τη Δύση, με κατεύθυνση έναν καλοκάγαθο σύμμαχο, δυνητικό επενδυτή και πιστωτή. Η Ευρώπη δεν είναι ευχαριστημένη, αλλά πρέπει να ανησυχεί;», διερωτάται αρχικά ο αρθρογράφος του BBC. Τον Μάιο ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με κάποια μέλη του υπουργικού συμβουλίου θα μεταβεί στη Μόσχα και θα φιλοξενηθεί από τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Στην αποστολή θα βρίσκεται και ο Πάνος Καμμένος και οι αναλυτές σημειώνουν τη χρονική στιγμή που θα συμβεί αυτή η συνάντηση.

Το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας ολοκληρώνεται στο τέλος του Ιουνίου και το χειρότερα κρυμμένο μυστικό ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Αθήνα είναι ότι θα χρειαστεί και τρίτο δάνειο για να κρατηθεί εν ζωή. Επισήμως η Ελλάδα δεν αναζητεί εναλλακτική χρηματοδότηση, αλλά ένα δάνειο από τη Ρωσία ή από την Κίνα, θα μπορούσε να είναι μια προτιμητέα εναλλακτική ή συμπλήρωση σε οποιοδήποτε δάνειο προσφέρει η Ευρωζώνη που θα συμπεριλαμβάνει αντιδημοφιλή μέτρα και μεταρρυθμίσεις.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου