Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

«ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ» ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ

 

Επί χρόνια γίνεται από τα Μέσα ενημέρωσης λόγος για «παραβιάσεις στο Αιγαίο» εκ μέρους αεροσκαφών της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, τον τελευταίο καιρό, δε, τα δημοσιεύματα έχουν πληθύνει.

Δεν είναι ωστόσο γνωστό πόσες πτήσεις των τουρκικών αεροσκαφών παραβιάζουν πράγματι αυτό που ολόκληρη η διεθνής κοινότητα, κι όχι η Ελλάδα, αναγνωρίζει ως ελληνικό εναέριο χώρο. Διότι μεταξύ των δύο υπάρχει απόσταση αρκετών μιλίων, όπως πολύ καλά γνωρίζουν οι ειδικοί - αλλά δυστυχώς μόνο αυτοί. Εθνικός εναέριος χώρος είναι ο χώρος πάνω από το εθνικό έδαφος και τα χωρικά ύδατα - που στο Αιγαίο φθάνουν στα έξι μίλια. Αυθαίρετα και παράλογα η Ελλάδα θεωρεί πως ο εναέριος χώρος εκτείνεται στα δέκα μίλια!!!

Δηλαδή, τα ύφαλα ενός πλοίου μπορεί να βρίσκονται σε διεθνή ύδατα αλλά η γέφυρα και το φουγάρο να παραβιάζουν τα σύνορά μας!!! Αυτόν το παραλογισμό, αυτή την παραβίαση του διεθνούς δικαίου κανένα κράτος και κανένας διεθνής οργανισμός δεν αναγνωρίζει -με πρώτη φυσικά την Τουρκία, που με πτήσεις αεροσκαφών στο μεταξύ των έξι και δέκα μιλίων χώρο αμφισβητεί έμπρακτα, όπως επιτάσσει το διεθνές δίκαιο, τους ελληνικούς παραλογισμούς έτσι ώστε να μην μπορέσει ποτέ η Ελλάδα να θεωρήσει πως αφού οι ισχυρισμοί της δεν αμφισβητήθηκαν, δημιούργησαν δίκαιο.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ενδεχομένως, ενίοτε, να έχει πράγματι παραβιαστεί ο διεθνώς αναγνωρισμένος εθνικός εναέριος χώρος. Θα πρότεινα, λοιπόν, στους αρμόδιους δημοσιογράφους αντί να αναπαραγάγουν τα δελτία τύπου του Υπουργείου Άμυνας, να διευκρινίζουν ποια ακριβώς ζώνη παραβιάζεται. Η λεπτομέρεια αυτή θα μπορούσε να συμβάλει στην εκτόνωση του κακού κλίματος στις σχέσεις των δύο χωρών που έχει δημιουργηθεί τελευταία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου