Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

ΠΑΖΑΡΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ

 

Για σκληρή και δύσκολη διαπραγμάτευση μιλούν κυβερνητικά στελέχη, εκφράζοντας ωστόσο την αισιοδοξία τους ότι στο τέλος θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Όπως έλεγαν αρμόδιες πηγές, «ο έλεγχος των ελληνικών προτάσεων γίνεται με στόχο να υπάρξει συμφωνία τις επόμενες ημέρες και όχι εμπλοκή».

Ωστόσο οι ίδιοι παράγοντες σημείωναν ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αυτή την εβδομάδα. Όπως εξηγούσαν, ο εξονυχιστικός έλεγχος γίνεται επειδή οι δανειστές σκοπεύουν η συμφωνία να οδηγήσει σε εκταμίευση των πρώτων χρημάτων, ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις υποχρεώσεις της.

Ήδη πληροφορίες από την πλευρά της Κομισιόν αναφέρουν ότι σχεδιάζεται η εκταμίευση σχεδόν 1δισ ευρώ, αφού πρώτα όμως δοθεί το «πράσινο φως» από του υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Για το λόγο αυτό το αρχικό χρονοδιάγραμμα που προέβλεπε έκτακτο Eurogoup εντός της εβδομάδας ανατράπηκε, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο για τη διαπραγμάτευση.

Πλέον στόχος είναι να υπάρξει έως την Τετάρτη συμφωνία σε επίπεδο Brussels Group, ώστε στη συνέχεια μέσω τηλεδιάσκεψης το Euro Working Group να εγκρίνει τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα έχουν ετοιμάσει οι δύο αντιπροσωπείες.

Εφόσον δεν υπάρξουν νέες εμπλοκές οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συνεδριάσουν μετά το Καθολικό Πάσχα ώστε να εγκρίνουν την εκταμίευση μέρους των εκκρεμών δόσεων προς την Ελλάδα. Νέα πιθανή ημερομηνία σύγκλισης του Eurogroup είναι η Μ. Τετάρτη 8 Απριλίου.

Η λίστα: Κοινοτικοί παράγοντες αναφορικά με τις ελληνικές προτάσεις σημειώνουν ότι οι θεσμοί αποδέχονται την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνηση να φέρει έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής, ωστόσο δεν μπορούν να περιοριστούν μόνο σε αυτές τις προτάσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι δανειστές επιμένουν στη λήψη δημοσιονομικών μέτρων, όπως είναι η κατάργηση των εξαιρέσεων στο ΦΠΑ και η αύξηση συντελεστών σε ορισμένα προϊόντα, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή πορεία εκτέλεση του προϋπολογισμούς του 2015.

«H διαπραγμάτευση είναι σκληρή. Γίνεται γραμμή προς γραμμή καθώς εξετάζονται όλες οι προτάσεις που κατέθεσε η ελληνική αντιπροσωπεία» σημείωναν αρμόδιοι παράγοντες, προσθέτοντας ότι μεγάλο μέρος των τεχνικών ελέγχων θα γίνει τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα σε συνεργασία με τα αρμόδια κλιμάκια των θεσμών.

Τα μέτρα: Πάντως τα αγκάθια παραμένουν στο τραπέζι καθώς σε βασικούς τομείς της διαπραγμάτευσης και οι δύο πλευρές, τουλάχιστον προς το παρόν, παραμένουν ανυποχώρητες.

Συγκεκριμένα: Ο ΦΠΑ παραμένει στις πρώτες θέσεις των μέτρων που οι δανειστές ζητούν εδώ και τώρα αλλαγές, επιμένοντας στην αύξηση των συντελεστών και στην κατάργηση των εξαιρέσεων, όπως είναι αυτές που ισχύουν στα νησιά.

Αντίθετα η ελληνική κυβέρνηση αντιπροτείνει η τόνωση των εσόδων από το ΦΠΑ να έρθει από την On-line διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το TAXIS, τις συναλλαγές μέσω καρτών (πιστωτικών, χρεωστικών), αλλά και τη λοταρία που θα γίνεται ώστε να δοθεί κίνητρο στους καταναλωτές να ζητούν απόδειξη.

Στα εργασιακά οι δανειστές έχουν επαναφέρει στη διαπραγμάτευση τις απαιτήσεις τους για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, αλλά και το lock out. Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά απορρίπτει και τις δύο προτάσεις, ενώ έχει ενημερώσει τους θεσμούς ότι σχεδιάζει την επαναφορά των κλαδικών διαπραγματεύσεων και τη σταδιακή επαναφορά του βασικού μισθού στα 751 ευρώ.

Κάτι από τα παλιά θύμισαν οι απαιτήσεις των θεσμών και στο μέτωπο του Ασφαλιστικού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές ζητούν νέα αύξηση ορίων ηλικίας, ενώ στο πλαίσιο της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τα Ταμεία, αξιώνουν μειώσεις έως και 90% στις επικουρικές συντάξεις.

Ωστόσο, η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα διεμήνυσε ότι οι απαιτήσεις των θεσμών δεν μπορούν να γίνουν αποδεχτές και αντιτείνουν, εξοικονόμηση δαπανών μέσω της διοικητικής ενοποίησης των Ασφαλιστικών Ταμείων και θέσπιση αντικινήτρων ώστε να μπει “φρένο” στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις,

Στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων η ελληνική πλευρά έχει ενημερώσει ήδη τους δανειστές ότι δεν προτίθεται να ακυρώσει όσες αποκρατικοποιήσεις έχουν ολοκληρωθεί, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να «τρέξουν» οι διαδικασίες για τον ΟΛΠ, τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια και το ιπποδρομιακό στοίχημα.

Η ρευστότητα: Όσο βέβαια δεν γεφυρώνονται οι διαφορές τόσο αυξάνεται η πίεση για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας. Μπορεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να κατάφερε με την ψυχή στο στόμα να βρει χρήματα ώστε να καλύψει μισθούς και συντάξεις 1,1δισ ευρώ για τον Μάρτιο, τον Απρίλιο όμως οι συνολικές ανάγκες είναι 3,5δισ ευρώ και τα πρώτα 448εκατ ευρώ θα πρέπει να καταβληθούν στο ΔΝΤ, στις 9 Απριλίου.

Μέσα στον Απρίλιο το Δημόσιο θα πρέπει να πληρώσει ακόμα 200εκατ ευρώ σε τόκους, αλλά και 1,5δισ ευρώ σε μισθούς και συντάξεις (465 εκατ. ευρώ το πρώτο15νθημερο) και 1,1δισ ευρώ σε Ασφαλιστικά Ταμεία και Νοσοκομεία. Οι πονοκέφαλοι όμως δεν τελειώνουν εκεί καθώς μέσα στο μήνα υπάρχουν δύο λήξεις εντόκων γραμματίων συνολικού ύψους 2,4 δις ευρώ, τα οποία θα καλυφθούν με νέες εκδόσεις.

Ωστόσο με την ΕΚΤ να έχει κάνει σαφές ότι δεν αυξάνεται το όριο έκδοσης εντόκων ενώ απαγορεύει στις τράπεζες να συμμετέχουν στις εκδόσεις πέρα του ορίου που ήδη κατέχουν, η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει περίπου 1,2δισ ευρώ, τα οποία έχουν στην κατοχή τους ξένοι επενδυτές και πολύ δύσκολα θα τα ανανεώσουν.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου