Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ «ΑΔΕΙΑΖΕΙ» ΤΟ ΥΠΟΙΚ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΦΙΑ ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

 

Με ένα νέο non paper που εξέδωσε, το Μέγαρο Μαξίμου «άδειασε» το υπουργείο Οικονομικών, αναφορικά με τις πληροφορίες που αφορούσαν στη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ.

Κυβερνητικές πηγές ξεκαθάρισαν ότι ο ΕΝΦΙΑ θα αντικατασταθεί από Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας άμεσα, τονίζοντας πως «η αντικατάσταση ενός από τους πιο άδικους φόρους που έχουν υπάρξει, με έναν κοινωνικά δίκαιο φόρο, είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης». Νωρίτερα τη Δευτέρα, στέλεχος του ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι το υπουργείο εξετάζει διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, έως ότου σχεδιασθεί νέος φόρος ακινήτων, αλλά και χρονική μετάθεση της αύξησης του αφορολογήτου ορίου στις 12.000 ευρώ.

Άκρατη» αισιοδοξία επικρατεί στο υπουργείο Οικονομικών ότι τα μέτρα τις λίστας μεταρρυθμίσεων που προωθήθηκε στο Brussels Group, θα υπεραποδόσει. Την ίδια στιγμή οι «θεσμοί» κρατούν μικρό καλάθι. Ωστόσο, και για να μην ξεχνιόμαστε, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο το ενδεχόμενο επιβολής του ΕΝΦΙΑ και το 2015.

Θυμάται κανείς άραγε τον υπουργό Οικονομικών να λέει από το βήμα της Βουλής «ξεχάστε τον ΕΝΦΙΑ»; Αν κάποιος «ρομαντικός» το θυμάται ακόμα το πιθανότερο είναι ότι θα πρέπει να το ξεχάσει εκτός αν απλά η κυβέρνηση προχωρήσει σε… νέα «βαφτίσια». Το “παράθυρο” για τη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ άνοιξε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. «Ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να αλλάξει, είναι δέσμευσή μας, ωστόσο εάν δεν υπάρξει παρέμβαση κάτι που υπάρχει μένει ως έχει», ανέφερε χαρακτηριστικά

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η ελληνική πλευρά δεν προωθεί αυξήσεις στους φόρους των καπνών και των οινοπνευματωδών. Παράλληλα διέψευδαν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο επιβολής φόρου τύπου fat tax στα προϊόντα με υψηλά λιπαρά, ενώ αναφερόμενες στο ενδεχόμενο αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ, υποστήριζαν ότι το σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να αυξηθεί η εισπραξιμότητα του φόρου και όχι οι συντελεστές.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου