Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

ΤΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΞΕΝΑ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ EUROGROUP

 

Αρνητικό κλίμα για την Ελλάδα καταγράφουν τα γερμανικά ΜΜΕ στον απόηχο του χθεσινού Γιούρογκρουπ στις Βρυξέλλες. Η υπομονή έναντι της κυβέρνησης έχει εξαντληθεί, σχολιάζει το περιοδικό Spiegel.

Χθες μετά το Eurogroup ο γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε δήλωσε: «Οι Έλληνες πρέπει να υλοποιήσουν αυτά τα οποία έχουν υποσχεθεί» τονίζοντας ότι περιμένει τα συμπεράσματα της τρόικας. Δεν υπάρχει τίποτα καινούριο για την Ελλάδα.

Δεν είναι το βασικό θέμα συζήτησης», είπε χαρακτηριστικά, ενώ όσον αφορά στα περί δημοψηφίσματος ή εκλογών, ανέφερε πως δεν θα αποφασίσει η Ευρώπη για αυτά. Σημειώνεται ότι ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ επιμένει να χρησιμοποιεί τον όρο τρόικα, αντί θεσμών, που αποτελεί «κόκκινο πανί» για την ελληνική κυβέρνηση.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε η συνεργασία ξεκινά από την Τετάρτη στις Βρυξέλλες και πως υπήρξε συμφωνία ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος για να χαθεί. Επιπλέον, ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξουν μεμονωμένες κινήσεις, παρά μόνο ότι έχει συμφωνηθεί κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις.

Στο μεταξύ, ο Γάλλος επίτροπος αρμόδιος για τη νομισματική πολιτική Πιερ Μοσκοβισί αναφερόμενος στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup έκανε λόγο για ισορροπημένες αποφάσεις που επιτρέπουν την έναρξη της τεχνικής επεξεργασίας των προτάσεων με τις ελληνικές αρχές.

Προσερχόμενος στo Συμβούλιο Ecofin ο κοινοτικός επίτροπος τόνισε την ανάγκη υλοποίησης του καταλόγου που παρουσίασε η Ελλάδα μέσα από νομοθετικές προτάσεις και διοικητικές αποφάσεις. Υποστήριξε ακόμη ότι πρόκειται για δράσεις σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο που θα διεξαχθούν σε Βρυξέλλες και Αθήνα.

Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι αν ο όρος τρόικα δεν είναι αποδεκτός από την Ελλάδα, «κάτι το οποίο μπορώ να κατανοήσω και η ελληνική κυβέρνηση το έχει καταστήσει σαφές», υπάρχει η αναγνώριση μέσα από την επιστολή του κ. Βαρουφάκη προς τον κ. Ντάισελμπλουμ για στενή συνεργασία με τους θεσμούς.

Βαρύ κλίμα στα γερμανικά ΜΜΕ 
Ιδιαίτερα βαρύ κλίμα για την Ελλάδα καταγράφεται σήμερα στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Ενδεικτικό είναι το δημοσίευμα του Der Spiegel που κάνει λόγο για «ευρωπαϊκή οργή έναντι της Ελλάδας».

Όπως σημειώνει το γερμανικό περιοδικό, «η υπομονή των εταίρων έναντι της ελληνικής κυβέρνησης και του κ. Βαρουφάκη ειδικότερα έχει εξαντληθεί. Και όλα αυτά την ώρα που ο χρόνος μετρά πλέον αντίστροφα».

Η κριτική που ασκείται εστιάζει σε δυο κυρίως σημεία: αφενός στο ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος, συγκεκριμένα γίνεται λόγος για δύο «χαμένες εβδομάδες», και αφετέρου στις απειλές που διατυπώθηκαν από την ελληνική πλευρά τις τελευταίες μέρες περί κύματος προσφύγων που μπορεί να φτάσει στο Βερολίνο.

Για το τελευταίο ζήτημα μάλιστα τα σημερινά σχόλια του γερμανικού τύπου είναι ιδιαίτερα καυστικά. Για «εκβιαστικές απειλές» κάνει λόγο η Stuttgarter Nachrichten, ενώ από την πλευρά της η Kölner Stadt Anzeiger αναφέρεται σε «εκμετάλλευση της ανέχειας των προσφύγων».

Θετικά αξιολογείται την ίδια ώρα το γεγονός ότι αρχίζουν και πάλι αύριο, Τετάρτη, οι συζητήσεις με τους τρεις θεσμούς, με πολλούς σχολιαστές να εκτιμούν ότι «η Ελλάδα διαπραγματεύεται και πάλι με την τρόικα» και να κάνουν λόγο για «ντε φάκτο επιστροφή της τρόικας».

Πάντως, αν δεν υπάρξει εξειδίκευση των μέτρων και δεν ξεκινήσει η άμεση υλοποίησή τους, και κυρίως αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένα στοιχεία για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας, οι εταίροι δεν είναι διατεθειμένοι να προβούν σε καμία παραχώρηση έναντι της Ελλάδας.

Αυτό κατέστησε σαφές με περισσή σαφήνεια και ο φινλανδός υπ. Οικονομικών Άντι Ρίνε μιλώντας προς τη σημερινή Frankfurter Allgemeine Zeitung. Όπως χαρακτηριστικά λέει, ο ίδιος έχει την εντύπωση ότι ούτε η ίδια η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει στην πραγματικότητα το ακριβές ύψος των χρηματοδοτικών της αναγκών.

Ο Φιλανδός υπουργός αποκλείει πάντως το ενδεχόμενο έστω και μερικής εκταμίευσης των δόσεων προς την Ελλάδα, τονίζοντας ότι αυτό προϋποθέτει τον έλεγχο των ελληνικών μεταρρυθμίσεων, εντούτοις μέχρι στιγμής η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει τι ακριβώς μπορεί να ελεγχθεί.

Την ίδια ώρα και άλλοι ευρωπαίοι διπλωμάτες που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα εκτιμούν ότι με συνεχείς ελιγμούς η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί κάθε τόσο να αποπροσανατολίσει από την ουσία της συμφωνίας του Γιούρογκρουπ, που είναι η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου