Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

ΠΙΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΕΤΑ ΤΟ EUROGROUP

 
Διαβάστε την Επικαιρότητα ΕΔΩ.....

Στο Eurogroup αλλά και την έναρξη των τεχνικών συζητήσεων είναι στραμμένο το βλέμμα του διεθνούς Τύπου με δημοσιεύματα που πιέζουν την ελληνική κυβέρνηση.

Ο Μάριο Ντράγκι προειδοποίησε τη Δευτέρα τον Γιάννη Βαρουφάκη στις Βρυξέλλες ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει πολύ κρίσιμη κατάσταση, και αν όντως επιθυμεί oοιαδήποτε βοήθεια, θα πρέπει να επιτραπεί στους εκπροσώπους της τρόικας να επιστρέψουν στην Αθήνα πριν να είναι πολύ αργά, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg. Οι ευρωπαίοι εταίροι είπαν στην Ελλάδα τη Δευτέρα να σταματήσει να «χάνει χρόνο» και το οικονομικό επιτελείο της χώρας θα ξεκινήσει τεχνικές συζητήσεις με τους δανειστές της την Τετάρτη, προκειμένου να συμφωνήσει σε μεταρρυθμίσεις και να «ξεκλειδώσει» περαιτέρω χρηματοδότηση, αναφέρει το Reuters.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και στις αρμοδιότητες των ευρωπαίων πιστωτών είναι σε επικίνδυνα κρίσιμο σημείο. Και οι δύο πλευρές έχουν δώσει τελεσίγραφα, επιμένοντας η κάθε μία στις θέσεις της εκτοξεύοντας πυρά, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Telegraph. H βρετανική εφημερίδα Telegraph επικαλούμενη την δήλωση του σλοβάκου υπουργού Οικονομικών Πίτερ Κάζιμιρ μετά την ολοκλήρωση του χθεσινού Eurogroup υπερθεματίζει παίρνοντας ως γνώμονα τη συγκεκριμένη τοποθέτηση και αναφέρει: «Η θηλιά της Ευρώπης στενεύει γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Είτε θα δει τη γυμνή αλήθεια, είτε θα χρεοκοπήσει». Να σημειωθεί ότι ο κ. Κάζιμιρ ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, το εξής: «Η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει τη γυμνή αλήθεια. Όσο περισσότερο κερδοσκοπούν, τόσο χειρότερα για τους ίδιους και την Ευρωζώνη. Οι συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων πρέπει να ξεκινήσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα». Το βρετανικό δίκτυο BBC μεταδίδει ότι ο επικεφαλής του Eurogroup κάλεσε την Ελλάδα «να σταματήσει να σπαταλά χρόνο και να δεσμευθεί σε σοβαρές συζητήσεις για μεταρρυθμίσεις». Αρνητικό κλίμα για την Ελλάδα καταγράφουν τα γερμανικά ΜΜΕ στον απόηχο του χθεσινού Γιούρογκρουπ στις Βρυξέλλες. Η υπομονή έναντι της κυβέρνησης έχει εξαντληθεί, σχολιάζει το περιοδικό Spiegel, μεταδίδει η Deutsche Welle

Ιδιαίτερα βαρύ κλίμα για την Ελλάδα καταγράφεται σήμερα στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Ενδεικτικό είναι το δημοσίευμα του Der Spiegel που κάνει λόγο για «ευρωπαϊκή οργή έναντι της Ελλάδας». Όπως σημειώνει το γερμανικό περιοδικό, «η υπομονή των εταίρων έναντι της ελληνικής κυβέρνησης και του κ. Βαρουφάκη ειδικότερα έχει εξαντληθεί. Και όλα αυτά την ώρα που ο χρόνος μετρά πλέον αντίστροφα». Η κριτική που ασκείται εστιάζει σε δυο κυρίως σημεία: αφενός στο ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος, συγκεκριμένα γίνεται λόγος για δύο «χαμένες εβδομάδες», και αφετέρου στις απειλές που διατυπώθηκαν από την ελληνική πλευρά τις τελευταίες μέρες περί κύματος προσφύγων που μπορεί να φτάσει στο Βερολίνο. 

Για το τελευταίο ζήτημα μάλιστα τα σημερινά σχόλια του γερμανικού τύπου είναι ιδιαίτερα καυστικά. Για «εκβιαστικές απειλές» κάνει λόγο η Stuttgarter Nachrichten, ενώ από την πλευρά της η Kölner Stadt Anzeiger αναφέρεται σε «εκμετάλλευση της ανέχειας των προσφύγων». Θετικά αξιολογείται την ίδια ώρα το γεγονός ότι αρχίζουν και πάλι αύριο, Τετάρτη, οι συζητήσεις με τους τρεις θεσμούς, με πολλούς σχολιαστές να εκτιμούν ότι «η Ελλάδα διαπραγματεύεται και πάλι με την τρόικα» και να κάνουν λόγο για «ντε φάκτο επιστροφή της τρόικας».

Πάντως, αν δεν υπάρξει εξειδίκευση των μέτρων και δεν ξεκινήσει η άμεση υλοποίησή τους, και κυρίως αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένα στοιχεία για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας, οι εταίροι δεν είναι διατεθειμένοι να προβούν σε καμία παραχώρηση έναντι της Ελλάδας. Αυτό κατέστησε σαφές με περισσή σαφήνεια και ο φινλανδός υπ. Οικονομικών Άντι Ρίνε μιλώντας προς τη σημερινή Frankfurter Allgemeine Zeitung. Όπως χαρακτηριστικά λέει, ο ίδιος έχει την εντύπωση ότι ούτε η ίδια η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει στην πραγματικότητα το ακριβές ύψος των χρηματοδοτικών της αναγκών.

Ο φινλανδός υπουργός αποκλείει πάντως το ενδεχόμενο έστω και μερικής εκταμίευσης των δόσεων προς την Ελλάδα, τονίζοντας ότι αυτό προϋποθέτει τον έλεγχο των ελληνικών μεταρρυθμίσεων, εντούτοις μέχρι στιγμής η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει τι ακριβώς μπορεί να ελεγχθεί. Την ίδια ώρα και άλλοι ευρωπαίοι διπλωμάτες που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα εκτιμούν ότι με συνεχείς ελιγμούς η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί κάθε τόσο να αποπροσανατολίσει από την ουσία της συμφωνίας του Γιούρογκρουπ, που είναι η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου