Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

ΕΧΟΥΜΕ PLAN B ΑΝ ΔΕΝ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΟΣΗ

 

Διαψεύδοντας η κυβέρνηση τα περί παρασκηνιακών επαφών με τους δανειστές, με τον Γ. Σακελλαρίδη να υπογραμμίζει ότι «Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποια άφιξη ούτε κάποιο σχέδιο για έλευση της τρόικα ή των τεχνικών κλιμακίων της στην Αθήνα», ο υπουργός οικονομικών προετοιμάζεται για το Eurogroup της Δευτέρας. 

«Υπάρχει εναλλακτική» λύση στην περίπτωση που δεν δοθεί τον Μάρτιο μέρος της δόσης στη χώρα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε ομιλία του, σε εκδήλωση για τα 130 χρόνια του ελληνογαλλικού εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου. Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει πρόγραμμα για τους επόμενους τέσσερις μήνες που συνδυάζει τη διασφάλιση της χρηματοδότησης από την ΕΕ με την εξόφληση των δόσεων προς το ΔΝΤ και κάποια ομόλογα εκτός PSI. 

Ανέφερε επίσης ότι ευελπιστεί σε πρόσβαση στην ρευστότητα της ΕΚΤ όταν προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους. Είπε ότι από τη Δευτέρα στο Eurogroup θα υπάρξει ενεργοποίηση της διαδικασίας των διαβουλεύσεων για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και παράλληλα η δρομολόγηση της διαδικασίας για τη νέα συμφωνία με τους εταίρους. Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι θα παρουσιάσει μεταρρυθμίσεις στο Eurogroup της Δευτέρας, ενώ τόνισε πως τα μέτρα ανθρωπιστικής κρίσης θα χρηματοδοτηθούν από ισοδύναμες περικοπές δαπανών και από ευρωπαϊκά προγράμματα. 

Για τις αποκρατικοποιήσεις ο υπουργός δήλωσε πως «σκοπεύουμε να συνεχίσουμε αυτές που έχουν μπει σε μια νομική διαδικασία και υπάρχουν εμπλεκόμενοι, αυτές που εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον» είπε για τις ιδιωτικοποίησεις περιγράφοντας ένα πλαίσιο «joint venture» ειδικά στους τομείς που δεν μπορεί να επενδύσει το Δημόσιο. Σχετικά με τη δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Ανγκελας Μέρκελ, για «τρόικα» ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε πως η κυρία Μέρκελ το ανέφερε από αδράνεια και την χαρακτήρισε «σταθεροποιητικό παράγοντα στην Ευρώπη». 

Πρόσθεσε, δε, πώς «εμείς θεωρούμε ότι η τρόικα έχει τελειώσει, γιατί το μνημόνιο έχει τελειώσει», αν και παραδέχτηκε ότι ομόλογοί του στο Eurogroup την χρησιμοποιούν. Ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι «δεν έχω συνηθίσει να υπόκειμαι στους κανόνες της διπλωματίας αλλά θα μου επιτρέψετε να συνεχίσω να πορεύομαι όπως πορεύομαι».Νωρίτερα, εφ' όλης της ύλης ήταν η συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου για την Οικονομική Πολιτική που έγινε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Αποχωρώντας από το Μέγαρο Μαξίμου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης ανέφερε ότι έγινε συζήτηση για όλα τα θέματα.

Νέα προειδοποίηση Σόιμπλε: Στο μεταξύ, στη σκληρή του στάση έναντι της Ελλάδας εμμένει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δηλώνοντας σε γερμανική εφημερίδα ότι το βάρος της ευθύνης για την καταβολή των προβλεπόμενων κεφαλαίων βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης η οποία θα πρέπει να υλοποιήσει τους όρους του προγράμματος διάσωσης.

«Προτού καταβληθούν περαιτέρω κεφάλαια, η Αθήνα θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει υλοποιήσει τους συμφωνημένους όρους», δήλωσε ο Σόιμπλε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Stuttgarter Zeitung. «Πόσο χρονικό διάστημα θα χρειαστεί η Ελλάδα για να εκπληρώσει τους όρους, αυτό εξαρτάται από την Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου