Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

ΤΙ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ

 

Την ώρα που η κλεψύδρα αδειάζει και τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας στερεύουν, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ταξιδεύει στη Μόσχα για να συναντηθεί με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ρώσο πρωθυπουργό, Ντιμίτρι Μεντεβέντεφ.

Το ταξίδι του κ. Τσίπρα στη Μόσχα μεσούσης της ουκρανικής κρίσης και με τις σχέσεις της Ευρώπης με τη Ρωσία να διανύουν ημέρες που παραπέμπουν περισσότερο σε ψυχροπολεμική εποχή έχει ήδη προκαλέσει σοβαρότατους τριγμούς από την ημέρα ανακοίνωσής του.

Πολλοί ευρωπαίοι αξιωματούχοι με τελευταίους τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, απευθύνοντας έκκληση η Ελλάδα «να μην απομονωθεί από τους ευρωπαίους εταίρους της».

Την ίδια ώρα στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, έχοντας δείξει εμφανή στήριξη στις προσπάθειες της νέας κυβέρνησης με παρεμβάσεις του ίδιου του προέδρου των ΗΠΑ, τηρούν στάση αναμονής παρατηρώντας προσεκτικά τις κινήσεις Τσίπρα.

Το ταξίδι του κ. Τσίπρα στη Μόσχα αν και είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 9 Μαΐου, επισπεύσθηκε για τις 8 Απριλίου, την ίδια περίοδο που διαφάνηκε ότι οι διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαίους εταίρους έρχονται σε νέο τέλμα και θα συνεχιστεί το μαρτύριο της σταγόνας μέχρι την ύστατη στιγμή.

Μάλιστα, η ημέρα για την οποία ορίστηκε το τετ α τετ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν μόνο ως τυχαία δεν μπορεί να εκληφθεί, καθώς πρόκειται για την ημέρα, την οποία σύμφωνα με σενάρια που διακινήθηκαν στο εξωτερικό αλλά διαψεύσθηκαν από την κυβέρνηση τελειώνουν τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας.

Πρόκειται δηλαδή για ένα σαφές μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα με αποδέκτες τους ευρωπαίους εταίρους στο πλαίσιο του… chicken game που βρίσκεται σε εξέλιξη, ότι η λογική της νέας κυβέρνησης δεν θέλει την Ελλάδα περιχαρακωμένη στα στενά όρια της ΕΕ.

Το μήνυμα αυτό επιχείρησε εξάλλου να στείλει και κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την Εξεταστική Επιτροπή για το μνημόνιο ο πρωθυπουργός, δύο ημέρες πριν ταξιδέψει για τη Μόσχα. «Η Ελλάδα δεν είναι χώρα υποτελής και υποταγμένη. Είναι χώρα κυρίαρχη και στα γεωπολιτικά και δεν μπορούν να παίζουν εταίροι και δανειστές» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του πάντως ο Ρώσος Πρόεδρος αναμένεται να ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για την Ημέρα της Νίκης στις 9 Μαΐου, όταν τα ρωσικά στρατεύματα νίκησαν τους Γερμανούς στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Η κόντρα Μέρκελ – Πούτιν με αφορμή την ανατολική Ουκρανία και μία ενδεχόμενη παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στους εορτασμούς για την επέτειο της νίκης επί της Γερμανίας θα ενέχει ισχυρή σημειολογία και παραμένει άγνωστο πώς θα το διαχειριστεί η ελληνική πλευρά.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου