Σάββατο 4 Απριλίου 2015

ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΜΕ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΕΚΑΝΑΝ ΤΟΥΣ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΥΣ

 

Σε νέο σκάνδαλο εξελίσσεται η υπόθεση των χρεών που έχουν τα κανάλια στο ελληνικό δημόσιο. Μάλιστα σε ένα σκάνδαλο που θα έχει ονοματεπώνυμο και θα ανοίξει νέο κύκλο διώξεων. Η υπόθεση τελικά φαίνεται πως είναι εξαιρετικά περίπλοκη.

Την Πέμπτη η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας πρέπει να πληρώσουν το ποσό των 24 εκατ. ευρώ ως “ενοίκιο” για τη χρήση των αναλογικών συχνοτήτων από το 2010 ως και το 2013, ποσό που δεν είχε εισπραχθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Κύκλοι της προηγούμενης κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, μόλις βγήκε στον αέρα το θέμα, άρχισαν να διαρρέουν προς πάσα κατεύθυνση ότι οι καναλάρχες δεν έχουν κανένα απολύτως χρέος.

Το μεγάλο ερωτηματικό που γεννάται είναι γιατί την υπεράσπιση των καναλαρχών ανέλαβαν από την πρώτη κιόλας στιγμή άνθρωποι της προηγούμενης κυβέρνησης και μάλιστα, –  Τι διαμηνύουν οι άνθρωποι κλειδιά της προηγούμενης κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου; ‘Ο,τι τα κανάλια δεν χρωστούν ούτε σεντς γιατί τα χρέη τους προς το Δημόσιο λόγω χρήσης των συχνοτήτων, έχουν συμψηφιστεί για την προβολή των πολιτικών κομμάτων στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Ωραία διαπλοκή. Ποιος έκανε λοιπόν – αν έκανε αυτή τη συμφωνία για συμψηφισμό. Και για την προβολή ποιών πολιτικών κομμάτων δόθηκαν χρήματα αυτά; Κάτι βρωμάει στην όλη υπόθεση και πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα. Κυρίως γιατί πλέον υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου χρησιμοποίησε προς ίδια οφέλη χρήματα του ελληνικού δημοσίου.

Δεν τα ζήτησε από τα κανάλια για να προβάλλονται τα κόμματα που την στήριζαν. Γιατί κανένα άλλο κόμμα δεν γνωρίζει ότι για την προβολή του στις εκλογές πληρώθηκαν τα κανάλια με «συμψηφισμό» από αυτά που χρωστούσαν. Και για να γίνουμε ποιο σαφείς αναφέρουμε ότι πράγματι υπάρχει νομοθετική διάταξη που προβλέπει ότι τα ποσά που πρέπει να καταβάλουν τα κανάλια μπορούν να αναπροσαρμόζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Τύπου και Μ.Μ.Ε..

Δεν υπάρχει, όμως, διάταξη που να προβλέπει συμψηφισμούς για τις οφειλές αυτές και μάλιστα -για το ηθικόν του ζητήματος- για προβολή κομμάτων προεκλογικά. Έκαναν πράγματι οι Υπουργοί Οικονομικών και Τύπου τέτοιου είδους συμψηφισμούς και ποιοι είναι αυτοί; Γιατί αν και όποιοι έκαναν τέτοια συμφωνία είναι πολιτικά «λαμόγια» και βεβαίως θα πρέπει να διερευνηθούν εκτός από τις πολιτικές και ποινικές ευθύνες.

Όσον αφορά τους καναλάρχες (Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας) αυτοί έστειλαν το απόγευμα της Παρασκευής επιστολή προς τον υπουργό Επικρατείας κ. Νίκο Παππά υποστηρίζοντας ότι και τα συνεταιράκια τους Σαμαράς – Βενιζέλος, δηλαδή ότι:

«Για τις εκλογικές αναμετρήσεις των ετών 2012 (δύο φορές βουλευτικές εκλογές), 2014 (ευρωεκλογές) και 2015 (βουλευτικές εκλογές) το ελληνικό δημόσιο, που χρηματοδότησε μέσω του airtime των τηλεοπτικών επιχειρήσεων την προβολή των προεκλογικών μηνυμάτων των κομμάτων, για αυτή την δωρεάν παροχή του, οφείλει προς τις τηλεοπτικές επιχειρήσεις το ισόποσο των 24.170.850 ευρώ (κατά την αναλογία που οι ως άνω υπουργικές αποφάσεις επιμέριζαν ανά τηλεοπτική επιχείρηση την αξία του airtime της).

Το ποσόν αυτό πρέπει να επιστραφεί αυτούσιο και τοις μετρητοίς και από τους χρόνους που έγινε η χρήση του airtime τους. Προφανώς θα συμφωνείτε ότι η μη επιστροφή του ποσού αυτού θα σημαίνει αφενός μεν ότι ένα σύγχρονο κράτος προβαίνει σε δήμευση περιουσίας των ιδιωτικών επιχειρήσεων και αφετέρου ότι δεν σέβεται τις υποχρεώσεις του προς τους (ακούσιους) δανειστές του».

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου