Σάββατο 25 Απριλίου 2015

ΠΕΡΙ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ

 

Αναρωτιέμαι πόσες είναι οι υποκατηγορίες των πανελληνίων εξετάσεων… Αυτές που μου έρχονται άμεσα στο μυαλό μου είναι οι παλιννοστούντες, αυτοί με προβλήματα υγείας, οι αθλητές, αυτοί των νυχτερινών λυκείων, τα παιδιά των τριτέκνων και πολυτέκνων.

Ας αναφερθώ σε μία από αυτές τις πολλές κατηγορίες, τους στρατιωτικούς που πήγαν στην Κύπρο. Διπλοί μισθοί και στους δύο γονείς και το κερασάκι στην τούρτα η ειδική κατηγορία εισαγωγής στο ελληνικό πανεπιστήμιο για τα παιδιά τους. Τα παιδιά αυτά έδωσαν μόνο ένα μάθημα, νεοελληνική γλώσσα.

Αν ανατρέξει κανείς στις βάσεις εισαγωγής, θα δει σε περιζήτητες σχολές π.χ. Αρχιτεκτονική, Νομική, Ιατρική, αρκετές μονάδες χαμηλότερος ο βαθμός του πρώτου από αυτήν την κατηγορία, σε σχέση με τη βάση της γενικής κατηγορίας.

Θα  μπορούσα να αναφερθώ και στους βαθμούς με τους οποίους έμπαιναν οι πολύτεκνοι στο Πανεπιστήμιο. Το θέμα δεν είναι εκεί. Η ερώτηση είναι γιατί ως κοινωνία ανεχόμαστε να υπάρχουν και να συντηρούνται όλες αυτές οι διακρίσεις; Αυτοί που ψηφίζουν αυτές τις διατάξεις αποσκοπούν στο προσωπικό τους όφελος. Το ψηφαλάκι. Οι υπόλοιποι γιατί το ανεχόμαστε;

Αν αναζητήσει κανείς τις προϋποθέσεις για να σπουδάσει σε γερμανικό πανεπιστήμιο, παράδειγμα σε μια περιζήτητη σχολή όπως η Ιατρική, θα δει ότι απαιτείται πέρα από το πιστοποιητικό γλωσσομάθειας επιπέδου C2, ο βαθμός του απολυτηρίου και ο βαθμός των πανελληνίων εξετάσεων, όπου συναγωνίζεσαι με ίσους όρους τον αντίστοιχο Γερμανό για την ίδια θέση.

Καταλαβαίνει λοιπόν πολύ εύκολα κανείς ότι ο στόχος του Γερμανού νομοθέτη είναι στα γερμανικά πανεπιστήμια να περάσει ο άριστος, ανεξαρτήτως χρώματος, εθνικότητας και θρησκείας. Ο Έλληνας νομοθέτης αποσκοπεί στο να βολέψει τον «κολλητό», ή αλλιώς να μαζέψει ψηφαλάκια - τόσο το καλύτερο αν αυτοί είναι και πολλοί όπως οι πολύτεκνοι.

Έτσι καμία κοινωνία δεν πάει μπροστά απλά συνεχίζει να βυθίζεται… στον βούρκο. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που βρισκόμαστε σε αυτήν τη θέση. Γιατί λοιπόν οι υιοί και οι θυγατέρες των Ελλήνων στρατιωτικών της Κύπρου, τα παιδιά των πολύτεκνων κ.ο.κ. δεν μπορούν να διεκδικήσουν με τους ίδιους ακριβώς όρους με τα παιδιά των υπολοίπων κοινών θνητών μια θέση στο ελληνικό πανεπιστήμιο;
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου