Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

REUTERS: ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΚΑΘΟΛΟΥ

 

Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει εάν δεν υπάρξει συμφωνία προκειμένου να δημιουργηθεί ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης, όπως τόνισε Ευρωπαίος αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται το Reuters.

Ταυτόχρονα η χώρα έχει λίγες ημέρες, όχι εβδομάδες ή μήνες – με δεδομένο ότι η παράταση του υπάρχοντος προγράμματος ολοκληρώνεται στα τέλη Ιουνίου – προκειμένου να τα «βρει» με τους πιστωτές της.

«Η χρηματοδότηση της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι εφικτή, χωρίς ένα τρίτο πρόγραμμα, χωρίς πρόσθετη βοήθεια», τόνισε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η συμφωνία θα πρέπει να λάβει χώρα εντός του Μαΐου, ούτως ώστε οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να έχουν χρόνο για να λάβουν έγκριση – του τρίτου προγράμματος – από τα εθνικά τους κοινοβούλια.

«Δεν μιλούμε για εβδομάδες πλέον, μιλούμε για ημέρες», εκτίμησε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος. Την ίδια ώρα, όμως, τόσο κορυφαία στελέχη της Ευρωζώνης όσο και της ελληνικής κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι δεν είναι ακόμη έτοιμα προκειμένου να συζητήσουν το θέμα ενός τρίτου πακέτου στήριξης, με ορισμένους Ευρωπαίου αξιωματούχους να υποστηρίζουν ότι οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις – οι οποίες αφορούν τη λίστα μεταρρυθμίσεων – ουσιαστικά «δεν προχωρούν καθόλου».

«Αυτό που κατάλαβα, από τη συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού τη Δευτέρα είναι ότι, πλέον, κατανοεί ότι ο χρόνος τελειώνει. Αποφάσισε να αναλάβει ο ίδιος τον έλεγχο των διαπραγματεύσεων», προσθέτει ο ίδιος Ευρωπαίος αξιωματούχος. Σχετικά με τη συμφωνία ο ίδιος προσθέτει ότι «δεν βλέπω επιτυχή κατάληξη εάν οι Έλληνες δεν κάνουν ορισμένα σημαντικά βήματα σε έναν, δύο ή ακόμη και τρεις τομείς. Είναι το θέμα των συντάξεων, μπορεί να είναι η αγορά εργασίας, αλλά αυτά τα μέτρα έχουν πολιτικό κόστος.

Το Eurogroup θέλει να δει αυτό το πολιτικό κόστος να πληρώνεται. Πιθανώς την επόμενη εβδομάδα να μπορούμε να κατανοήσουμε εάν θα υπάρξει επιτυχία. Αυτό δεν θα συμβεί την Πέμπτη, όπου θα εξετάσουμε τη νέα λίστα μεταρρυθμίσεων». Προσέθεσε ακόμη ότι «στην καλύτερη περίπτωση θα υπάρξει μία ενδιάμεση ανακοίνωση στις 11 Μαΐου και θα ακολουθήσει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως τα τέλη Μαΐου ή αρχές Ιουνίου». 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου