Σάββατο 9 Μαΐου 2015

5 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

 

Είναι γεγονός ότι πέρα από την διαπραγμάτευση με τους εταίρους που είναι σε εξέλιξη, αποτελεί επιτακτική ανάγκη η κατάθεση συγκεκριμένων επενδυτικών προτάσεων που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη. Σε αυτό το πλαίσιο, μελετώντας τα δεδομένα θα ήθελα να παραθέσω πέντε βασικές κομβικές προτάσεις για την ελληνική οικονομία:

1. Επιτάχυνση της ψηφιακής οικονομίας - Αναφέρομαι σε μια σειρά από παρεμβάσεις στον δημόσιο τομέα, που μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά τόσο τον υφιστάμενο ιδιωτικό τομέα όσο και την επιχειρηματικότητα. Θεωρώ ότι η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με την ΓΓΠΣ καθώς και η άμεση και αυτόματη απόδοση του ΦΠΑ και ο έλεγχος των συναλλαγών σε πραγματικό χρόνο, αφενός ελαχιστοποιούν τις διαρροές φορολογικών εσόδων, αφετέρου, διασταυρώνονται όλες οι ύποπτες συναλλαγές. Επίσης η δυνατότητα ηλεκτρονικών προμηθειών, μέσω συστήματος παραγγελιοληψίας,ταυτόχρονα με την δυνατότητα online δημοπρασιών, μπορεί να μειώσει δραματικά το κόστος, για τις ανελαστικές δαπάνες του δημοσίου και ιδίως στο θέμα των προμηθειών των νοσοκομείων με τρόπο διαφανή και φερέγγυο. 

Τέλος, η ηλεκτρονική τιμολόγηση, που ήδη χρησιμοποιείται ευρέως στο εξωτερικό, οφείλει να επιταχυνθεί στη χώρα μας, καθώς βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο. Θα πρέπει να δοθούν κίνητρα ακόμα και φορολογικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ώστε να διακινούνται ηλεκτρονικά τα τιμολόγια και ανά πάσα στιγμή, να διασταυρώνονται με αντίστοιχα έσοδα και δαπάνες, αλλά και ν’ αναζητούνται εύκολα σε περίπτωση ελέγχου.

2.Έρευνα και Ανάπτυξη με διασύνδεση των δημοσίων πανεπιστημίων της χώρας με μεγάλα ερευνητικά κέντρα του εσωτερικού και εξωτερικού και άρα έμμεσα επαφή με μεγάλες ξένες εταιρίες είτε στον χώρο των υπηρεσιών είτε της βιομηχανίας. Σ’ αυτή την περίπτωση, η τεχνογνωσία που θα δώσει αλλά και θα πάρει το δημόσιο πανεπιστήμιο, θα είναι πολύτιμη και θα μπορεί να προσφέρει επ’ αμοιβή τις υπηρεσίες του σε στάδια παραγωγικής διαδικασίας  με προστιθέμενη αξία, απασχολώντας νέους ‘Ελληνες επιστήμονες.

3. Μείωση του ενεργειακού κόστους, που αποτελεί μεγάλο αγκάθι στο βιομηχανικό κόστος. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, με άμεση διασύνδεση της ηπειρωτικής Ελλάδας με υπόγεια καλώδια με τη νησιωτική και ιδίως με την Κρήτη, που συνεισφέρει σημαντικά στο ΑΕΠ της χώρας. Για την υλοποίηση του εγχειρήματος, θα μπορούσε να δημιουργηθεί κοινοπρακτικό σχήμα με τον ΑΔΜΗΕ σε ποσοστό τουλάχιστον 40%, με το υπόλοιπο 60% να καλύπτεται από ιδιώτες επενδυτές καθώς και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Αυτή η επένδυση και μόνο μπορεί να μειώσει το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας κατά τουλάχιστον 400 εκατ. ετησίως που αγγίζει περίπου το 10% του συνολικού κόστους.

4. Λόγω του έντονου δημογραφικού προβλήματος της χώρας, υπάρχει μεγάλη ανάγκη για εξειδικευμένες υπηρεσίες περίθαλψης ηλικιωμένων, που αυτή τη στιγμή δεν καλύπτονται. Πρόκειται για τη λεγόμενη silver economy, όπου πολλά προγράμματα, χρηματοδοτούνται τόσο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Συνοχής, όσο και από το ΕΣΠΑ. Πρόκειται για χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, που μπορούν να δημιουργηθούν τόσο σε νοσηλευτικό προσωπικό, όσο και σε διαγνωστικό προληπτικό έλεγχο, σε συνεργασία του ιδιωτικού τομέα με το ΕΣΥ, διευρύνοντας τις υπηρεσίες βοήθειας και νοσηλείας κατ’οίκον.

5.Κίνητρα για εκτεταμένη χρήση κυρίως των χρεωστικών καρτών από τους φορολογούμενους σε συνεργασία με τις τράπεζες, από το πρώτο ευρώ και σε όλη την επικράτεια. Αυτό σημαίνει, διασύνδεση με τραπεζικούς λογαριασμούς, διαφάνεια στις συναλλαγές και εξάλειψη του μαύρου χρήματος. Το ΥΠΟΙΚ οφείλει να δώσει ισχυρά κίνητρα, ώστε κάθε καταναλωτής να μπορεί ανάλογα με τις συναλλαγές του να έχει μια ισχυρή επιστροφή ή έκπτωση φόρου ή συγκεκριμένες εκπτώσεις επί των αγορών την ώρα της συναλλαγής, ως επιβράβευση.

Σίγουρα τα παραπάνω που ανέφερα δεν είναι οι μοναδικές επενδυτικές προτάσεις που μπορούν να υλοποιηθούν, είναι όμως επενδύσεις επιτεύξιμες και μπορούν άμεσα να κινητοποιηθούν οι κατάλληλοι πόροι αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό που απαιτείται,με στόχο μια νέα αναπτυξιακή πορεία για τη χώρα.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου