Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΣΟΣΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκέπτεται να χρησιμοποιήσει μια διάταξη της Ευρωπαϊκής Συνθήκης που της επιτρέπει να παρακάμψει τα κοινοβούλια και να προωθήσει προς ψήφιση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μια πρόταση με την οποία διαφωνούν ορισμένες χώρες.

 Πρόκειται για την περίφημη ιδέα της κατανομής των προσφύγων στις ευρωπαϊκές χώρες με βάση ποσοστώσεις που θα προκύπτουν από τον πληθυσμό τους και την οικονομική ανάπτυξη. Όπως γράφει ο ιστότοπος Politico, η Επιτροπή σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το Αρθρο 78.3 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της ΕΕ, το οποίο αφορά έκτακτες καταστάσεις κατά τις οποίες σημειώνεται «ξαφνική εισροή πολιτών από τρίτες χώρες».

Με βάση αυτό το άρθρο, μια πρόταση μπορεί να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ύστερα από πρόταση της Κομισιόν και «διαβούλευση» με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η ψηφοφορία θα απαιτεί ενισχυμένη πλειοψηφία, πράγμα που σημαίνει ότι η πρόταση μπορεί να εγκριθεί ακόμη κι αν ορισμένες χώρες εκφράσουν την αντίθεσή τους.

Η ενισχυμένη πλειοψηφία απαιτεί την ψήφο τουλάχιστον 15 από τα 28 κράτη-μέλη, τα οποία θα αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 65% του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ. Μια μειοψηφία τεσσάρων κρατών μπορεί να μπλοκάρει την έγκριση της πρότασης. «Δεν θυμάμαι να έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ στο παρελθόν αυτή η διάταξη», λέει ο Τομπάιας Λοκ, ένας ειδικός για την ευρωπαϊκή νομοθεσία από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Ο σφοδρότερος αντίπαλος των ποσοστώσεων είναι η Βρετανία, κατά συνέπεια η χρησιμοποίηση αυτής της διάταξης θα επιτρέψει την παράκαμψη της συγκεκριμένης χώρας. «Ο έλεγχος του συστήματος του ασύλου αποτελεί προτεραιότητα για εμάς, και αυτά που θέλει η Κομισιόν δεν είναι κατ΄ανάγκη αυτά που θα εγκριθούν», λέει ο βρετανός ευρωβουλευτής Τίμοθι Κέρκχοουπ.

«Ο βρετανικός λαός μόλις εξέλεξε μια κυβέρνηση που υποσχέθηκε να ελέγξει τη μετανάστευση και να μην παραχωρήσει περισσότερες εξουσίες στην ΕΕ». Η Βρετανία και άλλα κράτη μπορεί να επιλέξουν να προσφύγουν νομικά εναντίον αυτής της διάταξης. «Μπορεί κάποιος να υποστηρίξει ότι δεν υπάρχει εδώ έκτακτη εισροή προσφύγων, αφού το πρόβλημα της μετανάστευσης στη Μεσόγειο δεν είναι καινούργιο», επισημαίνει ο Λοκ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου