Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΠΛΟΦΑ

 

Στο προσκήνιο παραμένουν τα σενάρια περί Grexit παρά το θετικό κλίμα που φέρεται να επικράτησε στις συναντήσεις που πραγματοποίησε ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά τη Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας.

Το γεγονός  ωστόσο ότι δεν μπορούν να υπολογιστούν με ακρίβεια οι οικονομικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο - συνέπειες μιας ενδεχόμενης εξόδου της χώρας μας από την ευρωζώνη οδηγεί Γερμανούς αξιωματούχους σε αντικρουόμενες δηλώσεις.

Βάιτσεκερ: «Παρά την αγανάκτηση με την Ελλάδα, δεν θα πρέπει κανείς να παίζει με τη φωτιά»Από τη μια έρχεται ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και διαμηνύει ότι η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει μόνη της το πρόβλημά της, από την άλλη έρχονται οι δηλώσεις-προειδοποίηση προς την ΕΕ του Γερμανού ευρωβουλευτή Γιάκομπ φον Βάιτσεκερ να μην «παίζει με τη φωτιά» και να παράσχει ενίσχυση προς την Αθήνα.

Το πόσο σημαντική θεωρείται η αποφυγή ενός ενδεχόμενου Grexit αποτυπώνεται και στη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες κάλεσαν το ΔΝΤ να συμμετάσχει σε ένα τρίτο πακέτο διάσωσης προς την Ελλάδα, ασκώντας παράλληλα πιέσεις προς την Αθήνα για επίσπευση μιας συμφωνίας.

Τα περιθώρια για σύγκλιση Ελλάδας και εταίρων γίνονται ακόμη πιο ασφυκτικά και μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου την Παρασκευή, κατά την οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός  εξέφρασε την αδυναμία της Αθήνας να πληρώσει τις τρεις δόσεις του Ιουνίου προς το ΔΝΤ, συνολικού ύψους 1,5 εκατ. ευρώ.

«Μην παίζετε με τη φωτιά»: Ειδικότερα, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine», ο ευρωβουλευτής του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Γιάκομπ φον Βάιτσεκερ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και συνιστά στις χώρες μέλη της ευρωζώνης να μην αφήσουν την Ελλάδα να καταρρεύσει.

«Παρά την αγανάκτηση, δεν θα πρέπει κανείς να παίζει με τη φωτιά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής και οικονομολόγος από τις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας ότι στις διαπραγματεύσεις τους με την Ελλάδα οι Ευρωπαίοι αυτή τη στιγμή εμφανίζονται άκαμπτοι. «Κυριαρχεί η τάση να λέμε: Πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε σκληροί. Όμως κανείς δεν θα πρέπει να μπλοφάρει για πολύ καιρό» πρόσθεσε ο Βάιτσεκερ. «Θα πρέπει να αποδεχθούμε ότι η Ελλάδα χρειάζεται απομείωση του χρέους της.»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου