Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

ΑΛΛΑΓΗ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ

 

Μετά το non paper του Μαξίμου για την αδυναμία ύπαρξης συμβιβασμού, συνεχίζεται ο διάλογος με τους δανειστές με μεγαλύτερη σύγκλιση απόψεων Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μοιράζονται τον ίδιο στόχο, να βοηθήσουν την Ελλάδα στην επίτευξη οικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης, αναφέρεται σε κοινή δήλωση των τριών θεσμών. 

Οι θεσμοί θα συνεχίσουν να εργάζονται στενά από κοινού προς την κατεύθυνση αυτού του στόχου, τονίζεται και προστίθεται ότι και Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ εργάζονται σκληρά προκειμένου να επιτευχθεί συγκεκριμένη πρόοδος στις 11 Μαΐου. Σε ό,τι αφορά την πορεία των διαπραγματεύσεων, ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι δεν θεωρεί πιθανή την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα στο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας, καθώς, όπως είπε, παραμένουν άλυτα πολλά θέματα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της.

«Από το τελευταίο Eurogroup έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος… Λαμβάνω κάποιες θετικές αναφορές από τις συζητήσεις στις Βρυξέλλες. Όμως, υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να λυθούν, να εμβαθυνθούν περαιτέρω, με περισσότερες λεπτομέρειες. Γι’ αυτό δεν θα υπάρξουν συμφωνίες τη Δευτέρα – ας είμαστε ρεαλιστές», είπε ο πρόεδρος του Eurogroup μετά τη συνάντηση που είχε στο Παρίσι με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

Νωρίτερα, εικόνα προόδου και σύγκλισης στο Βrussels Group σε βασικά θέματα της διαπραγμάτευσης έδιναν στις Βρυξέλλες, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο κάποιας θετικής εξέλιξης για το θέμα της ρευστότητας στη συνεδρίαση του Εurogroup της 11ης Μαΐου. Σύμφωνα με πηγή της Ευρωζώνης, οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, του ΦΠΑ, ενώ σημαντική πρόοδος έχει καταγραφεί στο θέμα της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ωστόσο, παραμένουν οι διαφωνίες σε άλλα βασικά ζητήματα όπως το ασφαλιστικό και η αγορά εργασίας. Το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες, πιθανότατα μέχρι την Παρασκευή, δείχνει και τη βούληση των δύο πλευρών για περαιτέρω προσέγγιση. Εάν οι διαπραγματεύσεις συνεχίσουν να εξελίσσονται θετικά, το Εurogroup θα μπορούσε να εκδώσει τη Δευτέρα μια θετική δήλωση, ανέφερε η ίδια πηγή, προσθέτοντας ότι από εκεί και πέρα η ΕΚΤ είναι αυτή που θα κρίνει αν πρέπει να υπάρξει ή όχι αύξηση της ρευστότητας στην Ελλάδα μέσω της έκδοσης εντόκων γραμματίων του Δημοσίου.

Επίσης, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Η συζήτηση των δυο ανδρών ήταν σε πολύ καλό κλίμα και επιβεβαιώθηκε η θέληση και των δύο πλευρών για μια αμοιβαία επωφελή λύση, ενώ μέσω της κοινής δήλωσης του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τοποθετήθηκε με σαφήνεια τόσο στο θέμα της ρύθμισης της αγοράς εργασίας όσο και σε αυτό του συνταξιοδοτικού συστήματος. Υποστηρίζει:

-Ένα σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων κατά τα βέλτιστα ευρωπαϊκά πρότυπα,

-Ως βασικό στόχο του συνταξιοδοτικού συστήματος την αποφυγή της φτώχειας της τρίτης ηλικίας.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου