Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

«ΗΘΙΚΗ Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΓΚΑΟΥΚ ΑΛΛΑ ΝΟΜΙΚΑ ΑΝΕΦΑΡΜΟΣΤΗ» ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

 

Έντονο ενδιαφέρον έχουν προκαλέσει οι πρόσφατες δηλώσεις του Γερμανού προέδρου Γιόαχιμ Γκάουκ περί διερεύνησης τυχόν δυνατοτήτων για την καταβολή αποζημιώσεων στην Ελλάδα. Σχεδόν καθημερινά κάποιο γερμανικό Μέσο σχολιάζει τις δηλώσεις αυτές.

Ο Γερμανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Ελλάδα πριν από ένα χρόνο είχε δηλώσει: «Αυτό που συνέβη ήταν μια βάρβαρη αδικία. Με αίσθημα ντροπής και πόνου ζητώ συγγνώμη στο όνομα της Γερμανίας από τις οικογένειες των θυμάτων». Την παραδοχή του Γερμανού πρόεδρου σχολίασε στο γερμανικό ραδιόφωνο DLF ο δημοσιογράφος Ούγκο Μίλερ Φογκ. Στην ερώτηση πως ενδεχομένως να σκέφθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος γύρω από αυτές τις δηλώσεις, απάντησε:

«Δεν νομίζω πως ήταν ιδιαίτερα χαρούμενη. Εντούτοις ο Πρόεδρος στην συνέντευξή του ανέφερε πως συμμερίζεται την άποψη της γερμανικής κυβέρνησης όσον αφορά το νομικό κομμάτι.
Αυτό σημαίνει ότι και ο Πρόεδρος είναι της άποψης ότι δεν είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε κάτι, διότι το θέμα έχει διευθετηθεί με την λεγόμενη συμφωνία «2 συν 4» αλλά θα πρέπει να κάνουμε κάτι σε ηθικό επίπεδο. 

Και αυτό έχει το δικαίωμα να το πει ένας Πρόεδρος. Έχει το δικαίωμα να διατυπώνει τέτοιες απαιτήσεις. Εάν είναι έξυπνο, αυτό είναι ένα άλλο θέμα, διότι όταν ένας Πρόεδρος διατυπώνει τέτοια αιτήματα και στη συνέχεια η κυβέρνηση δεν ακολουθεί, σημαίνει ότι δεν διαθέτει μεγάλη επιρροή». 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου