Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

ΤΟ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΔΕΛΤΑ

 

Η χερσαία στρατιωτική επιχείριση των Αμερικανών κομάντος της Δύναμης Δέλτα στη Συρία «καθάρισε» 12 τζιχαντιστές, μεταξύ των οποίων και έναν σημαντικό εμίρη στην ηγεσία του Ισλαμικού Κράτους και στενό συνεργάτη του Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι.

Ο Αμπού Σαγιάφ, γνωστός και ως ο «εμίρης του πετρελαίου και του φυσικού αερίου», ήταν ο άνθρωπος που διαχειριζόταν το λαθρεμπόριο πετρελαίου που κάνει το Ισλαμικό Κράτος, από το οποίο η τζιχαντιστική οργάνωση έχει τεράστια κέρδη για να χρηματοδοτεί τον πόλεμο που διεξάγει.

Ο Αμπού Σαγιάφ σκοτώθηκε στη μάχη που ξέσπασε με τους Αμερικανούς κομάντος που επιχείρησαν να τον συλλάβουν το βράδυ της Παρασκευής. Κανένας από τους άνδρες της Δύναμης Δέλτα, που πέταξαν από το Ιράκ στη Συρία επιβαίνοντας σε ένα V-22 Osprey και σε ελικόπτερα Black Hawk δεν σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε στην καταδρομική επίθεση στη βάση των τζιχαντιστών στη Συρία.

Οι Αμερικανοί κομάντος συνέλαβαν τη σύζυγο του Σαγιάφ, Ουμ Σαγιάφ, η οποία μεταφέρθηκε σε αμερικανική βάση στο Ιράκ για να ανακριθεί σχετικά με τη δράση του άνδρα της στο Ισλαμικό Κράτος. Η σύζυγος του Τυνήσιου «εμίρη» εμπλέκεται σε δουλεμπόριο και διακίνηση ανθρώπων, κυρίως Γιαζίντι και άλλων αιχμαλώτων.

Οι Αμερικανοί κομάντος πήραν μαζί τους τα κινητά τηλέφωνα του Αμπού Σαγιάφ, φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και άλλα αντικείμενα που θα εξετασθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Επίσης, πήραν μαζί τους και μια 18χρονη Γιαζίντι που το ζευγάρι κρατούσε σκλάβα και η οποία θα αφεθεί ελεύθερη να ξανασμίξει με την οικογένειά της.

Οι τζιχαντιστές που φρουρούσαν τον Αμπού Σαγιάφ άνοιξαν αμέσως πυρ όταν αντιλήφθηκαν τους Αμερικανούς κομάντος να πατάνε στο έδαφος. Λέγεται μάλιστα ότι χρησιμοποίησαν γυναίκες και παιδιά ως ανθρώπινες ασπίδες. «Εάν ο σκοπός σας ήταν να σκοτώσετε τον Αμπού Σαγιάφ, τότε ο σκοπός μας είναι να σκοτώσουμε τον Ομπάμα και τους λάτρεις του σταυρού», έγραψε ένα μέλος του Ισλαμικού Κράτους στο Twitter και συνέχισε: «Έχουμε επιθέσεις που θα εξαπολυθούν πάνω σας».

Οι Αμερικανοί σχεδίαζαν καιρό να πιάσουν τον Σαγιάφ. Θεωρούσαν ότι ήταν ένας άνδρας που μπορούσε να τους δώσει σημαντικές πληροφορίες για τις επιχειρήσεις των τζιχαντιστών. Επίσης, λόγω των στενών σχέσεων του με τον Αλ Μπαγκντάντι οι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ ήλπιζαν ο Σαγιάφ να έδινε όλες εκείνες τις πληροφορίες που θα βοηθούσαν να «τελειώσει» το Ισλαμικό Κράτος.

Όμως η μάχη άρχισε σχεδόν αμέσως στην πόλη Αλ Αμρ με αποτέλεσμα οι κομάντος της Δύναμης Δέλτα να σκοτώσουν τόσο τον εμίρη όσο και ακόμα 12 ομοϊδεάτες του. Άξιο αναφοράς είναι ότι πρόκειται για την πρώτη γνωστή χερσαία επιχείριση αμερικανικών δυνάμεων ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος. Η καταδρομή είχε την έγκριση του ίδιου του Μπάρακ Ομπάμα.

Το Ισλαμικό Κράτος έχει υπολογισθεί ότι εισπράττει περίπου 1 εκατομμύριο δολάρια την ημέρα από το λαθρεμπόριο πετρελαίου που διεξάγει. Το λαθρεμπόριο πετρελαίου αποτελεί και την κύρια πηγή χρηματοδότησης των τζιχαντιστών, για αυτό και οι ΗΠΑ έχουν βομβαρδίσει πολλές φορές πετρελαιοπηγές που έχουν καταλάβει οι τζιχαντιστές.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου