Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

ΦΑΥΛΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

 

Παρά τις μεγάλες κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης στα Σκόπια, μετά τα πρόσφατα αιματηρά εθνικιστικά επεισόδια στο Κουμάνοβο, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Νίκολας Γκρούεφσκι δήλωσε πως δεν σκοπεύει να παραιτηθεί.

Αρκετοί, από τις χιλιάδες των διαδηλωτών της Κυριακής στα Σκόπια με σημαίες της χώρας αλλά και της Αλβανίας, έστησαν σκηνές και δημιούργησαν «κάμπινγκ διαμαρτυρίας», στα πρότυπα της «πλατείας Ταξίμ» και δήλωναν πως θα μείνουν εκεί ώσπου να παραιτηθεί ο Γκρούεφσκι. Η κατασκήνωση των αντιπολιτευόμενων διαδηλωτών στήθηκε μπροστά από το Κοινοβούλιο των Σκοπίων.

Όπως είπε ο Zamir Mehmeti, αλβανόφωνος διαδηλωτής, «μένουμε εδώ μ΄έναν στόχο: Να φύγει ο Γκρούεφσκι». Το παράδοξο είναι πως η αδελφή του Mehmeti, η Ermira, είναι βουλευτής με το κόμμα της Αλβανικής Δημοκρατικής Ένωσης (DUI), που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ο πρωθυπουργός όμως, όπως δήλωσε σε συγκέντρωση οπαδών του κόμματός του, χτες, δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει πρόωρα την εξουσία. Η κυβέρνηση των Σκοπίων βρίσκεται στο επίκεντρο σκανδάλου που ξέσπασε τον Φεβρουάριο, όταν διέρρευσαν μαγνητοφωνημένες συνδιαλέξεις του αρχηγού της Σοσιαλδημοκρατικής αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεφ.

Οι 20.000 παράνομα αποκτηθείσες αυτές μαγνητοφωνημένες συνομιλίες, ήταν μεταξύ του Ζάεφ και άλλων πολιτικών, δημοσιογράφων, θρησκευτικών ηγετών και πολιτευτών από όλη την χώρα. Στις συνομιλίες αυτές όμως, αναφερόταν και η διαφθορά που επικρατεί στους κόλπους της κυβέρνησης.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, έχουν μποϋκοτάρει τις εργασίες του Κοινοβουλίου της πΓΔΜ, από την ημέρα των εκλογών του Απριλίου του περασμένου χρόνου, καταγγέλλοντας το κόμμα του Γκρούεφσκι για εκτεταμένη νοθεία.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου