Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

 

Πριν τη Σύνοδο θα έχει συνάντηση με Γιούνκερ, Λαγκάρντ, Ντράγκι και Ντάισελμπλουμ. Συνάντηση με Γιούνκερ, Λαγκάρντ, Ντράγκι και Ντάισελμπλουμ που έχει συγκαλέσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα έχει ο πρωθυπουργός πριν την Σύνοδο Κορυφής, ενώ νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Ντ. Τουσκ. Το απόγευμα θα συμμετέχει στην άτυπη συνάντηση των ηγετών των χωρών της Ευρωζώνης με θέμα την Ελλάδα.

Νωρίτερα χθες το Κυβερνητικό Συμβούλιο, το οποίο συγκλήθηκε για να εξεταστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες των ελληνικών θέσεων πριν από το Eurogroup και την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας, διήρκησε πάνω από πέντε ώρες.  Σύμφωνα με όσα δήλωσε στέλεχος της κυβέρνησης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν συζητήθηκε θέμα ενδεχόμενης παράτασης. Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες σήμερα το βράδυ ενώ το πρωί της Κυριακής είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Φρανσουά Ολάντ, την Άνγκελα Μέρκελ και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε στους τρεις ηγέτες την πρόταση της Ελλάδας για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, που θα δίνει οριστική λύση και όχι μετάθεση της αντιμετώπισης του προβλήματος. Δημοσίευμα των Financial Times αποκαλύπτει πως η πρωτοβουλία δεν ήταν του Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας πως η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος τηλεφώνησαν στον Έλληνα πρωθυπουργό για να του «υπενθυμίσουν» ότι η Ελλάδα θα πρέπει να έχει μια λεπτομερή συμφωνία οικονομικών μεταρρυθμίσεων έτοιμη και γραμμένη από τη διαπραγματευτική ομάδα και τους θεσμούς πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας.

«[Η Μέρκελ και ο Ολάντ] Του είπαν ότι η Σύνοδος Κορυφής δεν είναι για διαπραγματεύσεις, κάτι που είναι σχεδόν αδύνατο με 19 κράτη-μέλη στο τραπέζι- και τον προέτρεψαν να φτάσει σε συμφωνία με τους θεσμούς. Αν υπάρξει συμφωνία τότε στη Σύνοδο θα μπορούσε να συζητηθεί το ελληνικό χρέος και το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης. Η Γαλλία είναι ανοιχτή στο να συζητήσει την ελάφρυνση του χρέους και την αναδιάρθρωση, του είπε ο κ. Ολάντ» γράφουν οι Financial Times, και συνεχίζουν:

«Το έκτακτο κυβερνητικό συμβούλιο στην Ελλάδα αποφασίστηκε μετά από την αποτυχία των υπουργών Οικονομικών να καταλήξουν σε συμφωνία την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο που θα “ξεκλείδωνε” τα 7,2 δισ. ευρώ του τρέχοντος προγράμματος, τα οποία έχει ανάγκη η Ελλάδα για να πληρώσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μέχρι το τέλος Ιουνίου. Ή να έρθει αντιμέτωπη με τη χρεοκοπία».  Το έκτακτο Eurogroup της Δευτέρας αναμένεται να ξεκινήσει στις 13:30 ώρα Ελλάδας ενώ οι πολιτικοί αρχηγοί της Ευρώπης θα συναντηθούν για τη Σύνοδο Κορυφής στις 20:00.

Νωρίτερα την Κυριακή, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ανακοίνωσε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter ότι αντί στις 3 το μεσημέρι ώρα Βρυξελλών, η συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών θα ξεκινήσει στις 12:30, δηλαδή 13:30 ώρα Ελλάδος. O κ. Ντάισελμπλουμ δεν έδωσε καμία εξήγηση για την αλλαγή ώρας της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Αλλεπάλληλες συναντήσεις και το Σάββατο. Η ομάδα πολιτικής διαπραγμάτευσης είχε και το Σάββατο συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό και σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζεται μια αντιπρόταση που θα παρουσιαστεί στους Ευρωπαίους εταίρους. «Το επιδιώκουμε», ήταν η απάντηση του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, στο ερώτημα εάν εκτιμά η κυβέρνηση ότι θα υπάρξει συμφωνία τη Δευτέρα, ερώτημα που έθεσαν δημοσιογράφοι την ώρα που ο υπουργός αποχωρούσε από το Μέγαρο Μαξίμου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου