Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

ΓΙΟΥΝΚΕΡ: ΕΝΑ «ΟΧΙ» ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΝΙΣΤΑ ΚΑΙ ΕΝΑ «ΟΧΙ» ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

 

Ένα «όχι» στο επικείμενο δημοψήφισμα συνιστά και ένα «όχι» στην Ευρώπη, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα.

«Δεν έχουμε φτάσει σε ένα οριστικό αδιέξοδο, όμως ο χρόνος εξαντλείται. Την Παρασκευή δεν ήξερα ότι η ελληνική πλευρά θα φύγει από τη διαπραγμάτευση. Έλεγα ότι θα παλέψω για να βρεθεί λύση και είμαστε και οι 18 αποφασισμένοι για να βρεθεί λύση. Ήρθε η ώρα να μιλήσουν οι Έλληνες και να αποφασίσουν για το πεπρωμένο τους. Είναι η στιγμή της αλήθειας.

Και εμείς δεν απογοητεύσαμε ποτέ τους Έλληνες. Ζητώ από τους Έλληνες να ψηφίσουν «ναι» ασχέτως της ερώτηση που τίθεται και μπορεί να αλλάξει. Αν οι Έλληνες αναγνωρίσουν τον ευρωπαϊκό τους ρόλο με ένα ναι σημαίνει πως θέλουν να μείνουν στην Ευρώπη... Δεν πρέπει να αυτοκτονήσετε επειδή φοβάστε πως θα πεθάνετε. Πείτε ναι στην Ευρώπη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιουνκέρ.

Μάλιστα, συμπλήρωσε με έμφαση, πριν κλείσει τη συνέντευξη και αφού δήλωσε απογοητευμένος από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης πως «όλος ο πλανήτης θα ερμήνευε ένα «όχι», ως βούληση της Ελλάδας να πάρει αποστάσεις από την Ευρώπη και την ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, λένε ότι οι Έλληνες, οι ευγενείς Έλληνες, οι εργατικοί, προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο και θέλουν να μείνουν στην ευρωζώνη, Μιλάμε για μια ψήφο που γίνεται για να δείξουν οι Έλληνες πως η θέση τους είναι στην ευρωζώνη».

Δεν πρόκειται για πόκερ. Η ελληνική κυβέρνηση δεν είπε την αλήθεια. Παράλληλα, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις, τόνισε πως «δεν είναι πόκερ όπου ο ένας κερδίζει και ο άλλος χάνει. Όλοι χάνουμε, όλοι κερδίζουμε» και ένα λόγο για ένα «θλιβερό» θέαμα της ΕΕ το περασμένο Σάββατο, με αναφορές σε εγωισμούς και παιχνίδια τακτικισμού που πήραν την πρωτοκαθεδρία, παρά τις προσπάθειες που κατεβλήθησαν για την εξεύρεση λύσης.

Αναφέρθηκε δε και στο «τελεσίγραφο» για το οποίο κάνει λόγο η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζοντας πως δεν παρουσιάστηκε ποτέ ένα κείμενο στη λογική του «take it or leave it» και συμπλήρωσε «Δείτε. Από που προέρχονται οι εκβιασμοί, οι προσβολές; Την Παρασκευή είχαμε φτάσει για μια ακόμη φορά σε ένα τραπέζι αναζητώντας συμφωνία. Η προσπάθεια κόπηκε απροειδοποίητα. Και χωρίς να ειπωθεί η αλήθεια. Αυτή η στάση δεν ταιριάζει σε μια μεγάλη Δημοκρατία».

Κάναμε υποχωρήσεις, φέραμε το ελληνικό ζήτημα στο ανώτατο επίπεδο. Κάλεσε δε τους Έλληνες να δουν καθαρά τη διακυβεύεται υπεραμυνόμενος τις προσπάθειες που έχει καταβάλλει ο ίδιος αλλά και οι κκ Ντάισελμπλουμ και Ντράγκι και κάνοντας μια εκτενή αναφορά στα βήματα που έχουν καταβληθεί από πλευράς των ευρωπαϊκών θεσμών.

Μνημόνευσε δε και τις δύσκολες αποφάσεις που έχουν λάβει και άλλες χώρες που βρέθηκαν στην ίδια θέση με την Ελλάδα και πήραν επίσης σκληρές εθνικές αποφάσεις και μάλιστα με πολιτικό κόστος.  Για τον ίδιο δε, όπως τόνισε, «ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το Ευρώ δεν ήταν και δεν είναι επιλογή. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως μπορώ να διασφαλίσω κάτι τέτοιο».

Βέβαια, όπως έσπευσε να τονίσει, «η στάση μας ήταν να προσπαθήσουμε να έχουμε μια ισότιμη και έντιμη ισορροπία. Έκανα ότι μπορούσα. Προσαρμόσαμε τις μεθόδους μας. Δημιουργήσαμε ομάδα Βρυξελλών αντί για Τρόικα. Δούλεψα με κ. Ντάισελμπλουμ για να τεθούν οι συνομιλίες σε πιο πολιτικό επίπεδο όπως ήθελε η Ελλάδα. Φέραμε τις συζητήσεις στο ανώτατο δυνατό επίπεδο.

Η συζήτηση ήταν πολιτική όπως ήθελε η Αθήνα. Επιδείξαμε τεράστια υπομονή. Και στη διαδικασία και στο περιεχόμενο. Κάναμε ό,τι ήταν δυνατό».

Σκληρά μέτρα αλλά έντιμο πακέτο. Παραδέχθηκε δε πως το προτεινόμενο «πακέτο» μέτρων από πλευράς των θεσμών είναι «ένα απαιτητικό πακέτο αλλά είναι έντιμο. Δεν υπάρχει κυνήγι μαγισσών, περικοπές συντάξεων σε αυτό το πακέτο. Επιφέρει μεγαλύτερη κοινωνική δικαιοσύνη, ανάπτυξη. Επιμέναμε σε δίκαια μέτρα. Δεν πρόκειται για ένα πακέτο λιτότητας. Επίσης δεν ζητήθηκε περικοπή μισθών. Απλά ζητήσαμε οργάνωση δημόσιου τομέα. 

Έπρεπε να υπάρξει ευθυγραμμισμένες με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές. Ακόμη και η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται πως το συνταξιοδοτικό δεν είναι βιώσιμο» ανέφερε ο κ. Γιουνκέρ. Έκανε μάλιστα λόγο για φόρους που αποδίδονται με γνώμονα την κοινωνική Δικαιοσύνη ενώ σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να υποκαταστήσει τα μέτρα. Πάντως, βάσει της τελευταίας πρότασης, όπως υποστήριξε «υπάρχει μέριμνα για τους πιο αδύναμους».

Δεν κάνω νέες προτάσεις αλλά η πόρτα μας παραμένει ανοιχτή. Ο κ. Γιούνκερ μάλιστα εξέφρασε την πικρία του, γιατί χρειάστηκε για παράδειγμα «να πείσει την ελληνική πλευρά παρά το γεγονός ότι πρόκειται για θέμα κοινής λογικής και φορολογικής δικαιοσύνης στο θέμα του φόρου στη ναυτιλία». Επεσήμανε δε την ανάγκη να υπάρχει ένα σταθερό φορολογικό σύστημα.

«Θέλαμε αύξηση του εταιρικού φόρου αλλά όχι επί των κερδών του 2014. Γιατί πρέπει να υπάρχει επενδυτική εμπιστοσύνη» ανέφερε ο πρόεδρος της Κομισιόν, επιμένοντας στα μέτρα που περιλαμβάνει η τελευταία, κατά τον ίδιο, πρόταση που παρουσιάστηκε στην ελληνική πλευρά. Έσπευσε δε να τονίσει οι θεσμοί υποχώρησαν ακόμη και στο θέμα της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ στα ξενοδοχεία.

«Ο Ντάισελμπλουμ κι εγώ δώσαμε στον Α. Τσίπρα μια συμφωνία που θα μπορούσε να αποδεσμεύσει χρήματα άμεσα. Οι ελληνικές αρχές μας έδειξαν την πόρτα. Δεν έχω να κάνω άλλες νέες προτάσεις. Κινήσαμε βουνά ως το τελευταίο λεπτό όταν οι ελληνικές αρχές επέλεξαν να αποχωρήσουν. Τα πάντα ήταν πάνω στο τραπέζι.

Δεν χρειάζεται να κάνω νέες προτάσεις σήμερα, περιγράφω τις προτάσεις που ήταν πάνω στο τραπέζι και την φύση των προτάσεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη συμφωνία το Σάββατο. Συμβουλεύουμε στην ελληνική κυβέρνηση να πει την αλήθεια και να μην υπεραπλουστεύει ζητώντας ένα ναι ή ένα όχι στο δημοψήφισμα.
Από δική μας πλευρά η πόρτα μας μένει ανοιχτή και δεν είναι ώρα να κατηγορήσουμε κανέναν αλλά ώρα για να ενημερώσουμε τον ελληνικό λαό».

Τηλεφωνικές επικοινωνίες με Γιούνκερ και Σουλτς είχε το μεσημέρι της Δευτέρας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός συνομίλησε τηλέφωνικά με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πριν τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα. 

Ο κ. Τσίπρας διατύπωσε τη θέση ότι το να παρεμποδίζεται η δημοκρατική έκφραση του ελληνικού λαού με το κλείσιμο των τραπεζών είναι έξω από τη δημοκρατική παράδοση της Ευρώπης και επεσήμανε ότι ο ίδιος, ως ευρωπαίος πολιτικός, οφείλει να υπερασπιστεί τις παραδόσεις της Ευρώπης, ώστε ο ελληνικός λαός να αποφασίσει την Κυριακή απερίσπαστος.

Στην κατεύθυνση αυτή, του ζήτησε να συμβάλει ώστε να επεκταθεί για λίγες μέρες το πρόγραμμα και να αποκατασταθεί η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός την Κυριακή μέσω διαγγέλματος ανέφερε ότι επανέλαβε το αίτημα για παράταση του προγράμματος στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε όμως και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς ζητώντας του α στηρίξει η Ευρωβουλή το αίτημα της Ελλάδας για παράταση ώστε να ανοίξουν οι τράπεζες και να αφεθεί ο ελληνικός λαός απερίσπαστος να αποφασίσει.

Ο Μ. Σούλτς ενημέρωσε τον Α. Τσίπρα ότι θα συγκαλέσει άμεσα σύσκεψη Προέδρων Κοινοβουλευτικών Ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου προκειμένου να εξετάσουν το αίτημα καθώς και τη συνολική κατάσταση ώστε να αναληφθούν πρωτοβουλίες.  

Για «συνολικό και βιώσιμο σχέδιο» το οποίο πρότειναν οι θεσμοί και απέρριψε η Ελλάδα, μίλησε ο Φρανσουά Ολάντ μετά το τέλος του μίνι- συμβουλίου που είχε το πρωί της Δευτέρας, στην προεδρία.

Είπε συγκεκριμένα:«Η Ελλάδα αποφάσισε να διακόψει τις διαπραγματεύσεις για ένα πρόγραμμα συνολικό και βιώσιμο των ευρωπαϊκών θεσμών του ΔΝΤ και κυρίως του συνόλου των χωρών της ευρωζώνης. Λυπάμαι γι αυτήν την επιλογή, γιατί είμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία.

Η Ελλάδα αποφάσισε επίσης να ζητήσει την άποψη του λαού με δημοψήφισμα και ως προς αυτό πρέπει να πω ότι είναι η κυρίαρχη επιλογή της. Είναι η δημοκρατία. Είναι δικαίωμα του ελληνικού λαού να πει αυτό που θέλει για το μέλλον του. Το διακύβευμα άλλωστε θα είναι βασικό: θα είναι εάν οι Έλληνες θέλουν να παραμείνουν στην ευρωζώνη - είναι η θέση τους κατά την άποψή μου, αλλά ανήκει σε αυτούς να αποφασίσουν ή εάν διακινδυνεύουν για μια έξοδο. 

Ξέρουμε ότι έχουμε ακόμα κάποιες ώρες, πριν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα υποστήριξης της Ελλάδας. Εύχομαι, εάν η Ελλάδα το αποφασίσει, να συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις, ανήκει όμως στους Έλληνες και μόνο σε αυτούς να το ζητήσουν». 

Ο Γάλλος πρόεδρος εξήγησε στη συνέχεια ότι η Γαλλία είναι μονίμως πρόθυμη να συμβάλει στη συνέχιση του διάλογου, αναγνώρισε ότι είναι πιθανόν να υπάρξει αναταραχή στις αγορές, «πολλά μέτρα όμως έχουν ληφθεί εδώ και πολλούς μήνες για τη σταθεροποίηση της ευρωζώνης».

«Σήμερα υπάρχουν ανασφάλειες» πρόσθεσε, «ιδιαίτερα στην Ελλάδα, γι αυτό η ΕΚΤ πήρε τα μέτρα της ώστε να τροφοδοτήσει με την απαραίτητη ρευστότητα έως τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας. 

Με κλειστές τις τράπεζες, αδρανή ΑΤΜ και υπό καθεστώς capital controls ξεκίνησε η πλέον κρίσιμη εβδομάδα για την Ελλάδα με το πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα να λήγει τα μεσάνυχτα της Τρίτης και την πρόταση των δανειστών βάσει της οποίας θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα να θεωρείται άκυρη μετά το πέρας της προθεσμίας.

Η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε εκ νέου από τους θεσμούς να δεχθούν το αίτημα της Αθήνας για ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος ενώ αν και δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα, πυκνώνουν οι πληροφορίες που θέλουν τη διεξαγωγή Συνόδου Κορυφής για το ελληνικό ζήτημα την ερχόμενη Τετάρτη.

Παράλληλα έντονη κινητικότητα παρατηρείται τόσο σε Βρυξέλλες όσο και σε Βερολίνο, Παρίσι και Ουάσινγκτον ενώ σε αναβρασμό βρίσκονται και τα πολιτικά κόμματα. Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κάλεσε τους Έλληνες πολίτες να ψηφίσουν «ναι» υπογραμίζοντας πως «ένα "όχι" στο δημοψήφισμα, θα σήμαινε ότι η Ελλάδα λέει όχι στην Ευρώπη».
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου