Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

ΟΣΑ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΧΘΕΣ

 

Με την πρόταση που κατέθεσε η Ελλάδα στους δανειστές να κινείται προς μία καλή κατεύθυνση για συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές, αλλά και με θετικά σχόλια από τους περισσότερους ηγέτες των χωρών της Ευρωζώνης ολοκληρώθηκε η χθεσινή κρίσιμη ημέρα στις Βρυξέλλες.

Όπως στις περισσότερες συνεδριάσεις (Σύνοδοι Κορυφής, Eurogroup) το παρασκήνιο είναι πάντα πιο ενδιαφέρον, καθώς λίγα από τα όσα γίνονται πίσω από τις κλειστές πόρτες των συναντήσεων γίνονται γνωστά. Χθες και σε μία ατμόσφαιρα που ήταν ηλεκτρισμένη λόγω της κρισιμότητας και του περιορισμένου χρόνου στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής υπήρξαν «φωνές» σκληρές, μετριοπαθείς, αλλά και υποστηρικτικές.

Από τις πιο ακραίες φωνές η Λιθουανία και η Λετονία: Στη συζήτηση σκληρή στάση κράτησαν η Λιθουανία και η Λετονία, κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Μάλιστα ήταν από τις πιο ακραίες φωνές. Ενδεικτικό είναι πως ακούστηκαν: «είστε πολύ μακρυά, τι είναι αυτό που μας φέρατε; Δεν έχει σχέση με το Μνημόνιο. Πρέπει να είστε προσηλωμένοι στο Μνημόνιο που έχετε υπογράψει, αυτά που προτείνετε είναι απαράδεκτα». Και ο Ολλανδός πρωθυπουργός όμως μίλησε για Μνημόνιο. «Τι είναι αυτό που φέρατε;»

Ο Ολάντ και ο Γιούνκερ ήταν οι… σύμμαχοι της Ελλάδας: Στο… πλευρό της ελληνικής πλευράς στάθηκαν τόσο ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, όσο και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο κ. Ολάντ ήταν πολύ θετικός. «Η Ελλάδα έχει κάνει πάρα πολλά. Είμαστε πλέον έτοιμοι. Μην τους πιέζετε να κάνουν περισσότερα», τόνισε. Από την άλλη ο κ. Γιούνκερ ήταν πραγματικά πολύ υποστηρικτικός και όπως έλεγε μετά η ελληνική αποστολή «έβαλε πλάτη σε πολλά». Στις θετικές φωνές ήταν ο Βέλγος και ο Αυστριακός.

Οι θετικές εκπλήξεις, υπέρ της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής.Στις θετικές φωνές που ακούστηκαν ήταν αυτές του Ιρλανδού, αλλά του Ισπανού. Από την πλευρά του ο Ιρλανδός Εντα Κένι τόνισε: «και εμείς ήμασταν νέα κυβέρνηση όταν αναλάβαμε μεσούντος του προγράμματος και μας δόθηκε η δυνατότητα να αλλάξουμε μετρά όπως ο ΦΠΑ, και να κάνουμε το δικό μας πρόγραμμα».
 
Η μεγαλύτερη έκπληξη πάντως ήταν η στάση του Ισπανού Μανόλο Ραχόι:«Η Ελλάδα είναι σε πολύ κάλο δρόμο. Να σου δώσω μια συμβουλή (είπε στον Τσίπρα) κατά την άποψη μου πρέπει να επιμείνεις πολύ στο αναπτυξιακό πακέτο για να τονώσεις την ανάπτυξη»

Ντράγκι και Μέρκελ σε στάση αναμονής: Ο επικεφαλής της ΕΚΤ και η Γερμανίδα Καγκελάριος κράτησαν μία στάση αναμονής αν και έστειλαν θετικά μηνύματα. Από τη μία ο Μάριο Ντράγκι έβαλε τα θέματα των τραπεζών. «Ο ELA θα υπάρχει και θα παρέχει ρευστότητα όσο υπάρχουν οι διαπραγματεύσεις», είπε. Παράλληλα προχώρησε σε ενημέρωση και είπε ότι σήμερα ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα από άποψη εκροών.

Από την πλευρά της η Ανγκελα Μέρκελ τόνισε πως έγιναν πολλά βήματα αλλά θέλει δουλειά ακόμα.«Υπάρχουν πολλά περιθώρια μέχρι να φτάσουμε στο αποτέλεσμα. Όποια συμφωνία επιτευχθεί, θα πρέπει να εγκριθεί πρώτα από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και μετά από τα Ευρωπαϊκά».ΔΝΤ και Κομισιόν έβαλαν θέμα ότι είναι υφεσιακά τα μέτρα. Αν και επιμένουν ακόμα να θέλουν 1% από το ΦΠΑ.

Η στάση του Αλέξη Τσίπρα: Ο πρωθυπουργός έβαλε το θέμα της νησιωτικότητας για την έκπτωση του ΦΠΑ στα νησιά. «Μας λέτε και επιμένετε ότι πρέπει να εξομοιωθεί ο ΦΠΑ στα νησιά, αλλά για λογούς νησιωτικότητας (κάτι που είναι κατοχυρωμένο) είναι κατοχυρωμένο και για μας είναι σημαντικό, θα προτιμούσαμε να μην προχωρήσουμε σε αυτό» τόνισε.

Παράλληλα απαντώντας σε ΔΝΤ και Κομισόν ανέφερε πως «Μας κατηγορείτε για αντιαναπτυξιακά μετρά και εσείς μιλούσατε για ανάπτυξη η οποία θα ερχόταν τα προηγούμενα χρόνια με το Μνημόνιο. Για μας είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει επιμερισμός των φορολογικών βαρών και να μην επιβαρυνθούν πάλι οι ασθενέστεροι που σήκωσαν το βάρος τα προηγούμενα χρόνια».

Καμία κουβέντα για το χρέος:Το κρίσιμο θέμα του χρέους που από την πρώτη ημέρα η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν τέθηκε. Βέβαια η ελληνική πλευρά υποστηρίζει πως υπάρχουν πολλές δυνατότητες για συζήτηση και δεν είναι ένα θέμα ταμπού.

Δύσκολη η διαδικασία τις επόμενες ημέρες: Στις Βρυξέλλες θα παραμείνουν οι Νίκος Παππάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης, καθώς συνεχίζεται η διαπραγμάτευση και ξεκινάει η εξειδίκευση των μέτρων. 

Οι επόμενες ημέρες θα είναι πολύ κρίσιμες και η πίεση θα είναι πολύ μεγάλη, αφού θα είναι μία δύσκολη διαδικασία η κατάρτιση της λίστα με τα προαπαιτούμενα και σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου