Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

ΔΝΤ: ΑΠΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

 

Δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στην άμβλυνση των διαφορών σε τομείς-κλειδιά-Η ομάδα του Ταμείου επέστρεψε στην Ουάσινγκτον. Στο πιο σκληρό έως τώρα σχόλιό του για τις διαπραγματεύσεις το ΔΝΤ τόνισε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν «σοβαρές διαφορές» με την Ελλάδα σε τομείς-κλειδιά.

«Δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στην άμβλυνση των διαφορών αυτών και επομένως είμαστε ακόμη μακριά από μία συμφωνία» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις στους δημοσιογράφους. Όπως εξήγησε, Ελλάδα και ΔΝΤ καταγράφουν αποκλίσεις σε συντάξεις, ΦΠΑ και χρηματοδοτικό κενό.

Πρόσθεσε ότι η τεχνική ομάδα του ΔΝΤ επέστρεψε από τις Βρυξέλλες, διευκρινίζοντας, πάντως, ότι το Ταμείο παραμένει «πλήρως δεσμευμένο» στο ελληνικό πρόγραμμα.  Εξάλλου, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχολιάζοντας τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τη χαρακτήριζαν ως μια «τελευταία προσπάθεια» για την επίτευξη μιας συμφωνίας για το χρέος.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ερωτηθείς σχετικά με τις ανησυχίες για τη διαδικασία που δημιουργήθηκαν από την αναχώρηση των διαπραγματευτών του ΔΝΤ και της Ελλάδας από τις Βρυξέλλες, ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε πως «αν η διαδικασία λειτουργούσε σωστά, ο πρόεδρος δεν θα έπρεπε να έχει σήμερα μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό Τσίπρα.

Ο πρόεδρος Γιούνκερ έκανε μια τελευταία προσπάθεια για να καταστήσει δυνατή μια συμφωνία».Μετά το τέλος της δεύτερης συνάντησης μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κλ. Γιούνκερ, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε τα εξής:

«Εργαζόμαστε για να γεφυρώσουμε τις διαφορές που έχουν απομείνει, ιδίως τις διαφορές στο δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό ζήτημα. Συνεργαζόμαστε προκειμένου να φτάσουμε σε μία συμφωνία, η οποία θα διασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα ανακάμψει με κοινωνική συνοχή και βιώσιμο χρέος.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου