Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ Ο ΓΙΟΥΝΚΕΡ: Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΝΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ

 

Στην αντεπίθεση πέρασε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, απαντώντας στις κατηγορίες του Αλέξη Τσίπρα προς τους δανειστές για τις προτάσεις που του παρουσιάστηκαν στις Βρυξέλλες.

Προσερχόμενος στη συνάντηση των G7 στη Βαυαρία, ο Γιούνκερ κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι διαστρεβλώνει τις προτάσεις των δανειστών και τον προέτρεψε να επανέλθει άμεσα με εναλλακτικές προτάσεις, ώστε να υπάρξουν διαπραγματεύσεις αυτήν την εβδομάδα.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, αν και θεωρεί “φίλο” τον Αλέξη Τσίπρα, “για να παραμείνουμε φίλοι θα πρέπει κανείς να σέβεται τουλάχιστον ορισμένους κανόνες”. Ο Αλέξης Τσίπρας, ο φίλος μου, μού είχε υποσχεθεί ότι μέχρι το βράδυ της Πέμπτης θα μου παρουσίαζε μία εναλλακτική πρόταση (...).

Ποτέ δεν έλαβα αυτή την εναλλακτική πρόταση" για τις μεταρρυθμίσεις, δήλωσε εξάλλου ο Γιούνκερ, επιβεβαιώνοντας πως αρνήθηκε το Σάββατο να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό, εξαιτίας του ότι δεν έχει λάβει την εναλλακτική αυτή πρόταση.

Ο Γιούνκερ εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και των άλλων ηγετών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης στο περιθώριο της συνόδου κορυφής ΕΕ-Λατινικής Αμερικής στις Βρυξέλλες, που ξεκινά την Τετάρτη.

Ο Γιούνκερ επανέλαβε τη θέση του ότι μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν αποτελεί επιλογή, όμως προειδοποίησε ότι αυτό δε σημαίνει ότι μπορεί ο ίδιος να “βγάλει λαγό από το καπέλο” για να την αποτρέψει.

Ερωτηθείς πότε είναι η τελική ημερομηνία στην οποία θα πρέπει να έχει επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα, αρκέστηκε να απαντήσει “σίγουρα θα υπάρξει κάποια προθεσμία”, χωρίς να ορίσει κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου