Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΤΑΣΗ ΛΕΝΕ ΟΙ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

 

Ένας μετά τον άλλον οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι απορρίπτουν το ελληνικό κείμενο που κατατέθηκε εχθές Τρίτη στους εκπρόσωπους των δανειστών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει λάβει νέα πρόταση από την ελληνική κυβέρνηση η οποία είναι προς αξιολόγηση, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο ευρωπαίο αξιωματούχο.

Η Ελλάδα έχει υποβάλει στους διεθνείς πιστωτές της αντιπρόταση για μεταρρυθμίσεις, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας που θα επιτρέψει την επανάληψη της χρηματοδότησης της χώρας, δήλωσε σήμερα ευρωπαίος αξιωματούχος. 

Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε στο Βήμα ότι έλαβαν δύο τρισέλιδα κείμενα, όπου στο πρώτο περιέχονται μέτρα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης (Staff - Level Agreement) και το δεύτερο προτάσεις για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού.

Απορρίπτουν οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι την ελληνική πρόταση.«Η νέα πρόταση που κατέθεσε η Ελλάδα στους πιστωτές της την Τρίτη, δεν είναι επαρκής για να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα ξεκλειδώσει νέα χρηματοδότηση για την Αθήνα, αναφέρουν σήμερα ο ένας μετά τον άλλον οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αυτό που έχει υποβληθεί δεν κρίνεται επαρκές για να προχωρήσει η διαδικασία», δήλωσε ένας ακόμη αξιωματούχος της ΕΕ. «Δεν είναι επαρκής και δεν είναι αποδεκτή από τα κράτη μέλη, θα έλεγα» είπε ένας δεύτερος αξιωματούχος.

Άλλος ευρωπαίος αξιωματούχος - ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του - αναφέρει στο Bloomberg ότι πρόκειται για μια «μη αξιόπιστη πρόταση», υπογραμμίζει ότι είναι «αναμάσημα» των προηγούμενων προτάσεων και αναρωτιέται «πόσο αξιόπιστο μπορεί να είναι αυτό;»

Την ίδια ώρα ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γ. Σέλινγκ, προειδοποίησε την Ελλάδα να μην περιμένει «χαλαρότητα» από του δανειστές. «Πιστεύω ότι τα ιδρύματα και οι πιστωτές έχουν κάνουν πάρα πολλές παραχωρήσεις στους Ελληνες που δεν μπορώ να φανταστώ ότι μπορούν να υπάρξουν και περαιτέρω παραχωρήσεις».

Κομισιόν: Μελετάμε τις ελληνικές προτάσεις επιμελώς.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε σήμερα το πρωί τις νέες προτάσεις των ελληνικών αρχών και τις αξιολογεί με επιμέλεια και προσοχή, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτοροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς από τις Βρυξέλλες.

Ο Μ. Σχοινάς τόνισε ότι στο πλαίσιο των εν εξελίξει διαβουλεύσεων, ανταλλάσσονται διάφορες προτάσεις και σημείωσε ότι οι επαφές θα συνεχιστούν σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο, προκειμένου να διευκολυνθεί η αξιολόγησή τους. 

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι χθες το απόγευμα ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί συναντήθηκε με υπουργούς της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ ανέφερε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει αν η ίδια συνάντηση θα επαναληφθεί και σήμερα.  Συνεχίζοντας, ο Μ. Σχοινάς τόνισε ότι η Επιτροπή συνεχίζει να εργάζεται, με βάση τη δήλωση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Ερωτηθείς αν οι νέες προτάσεις που υπέβαλαν οι ελληνικές αρχές στους θεσμούς κρίνονται σε γενικές γραμμές ικανοποιητικές, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής απάντησε ότι οι προτάσεις έφθασαν μόλις σήμερα το πρωί και θα πρέπει να αξιολογηθούν με τη μέγιστη δυνατή προσοχή. 

Ερωτηθείς αν η Κομισιόν εξετάζει ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, καθώς το τρέχον λήγει στις 30 Ιουνίου ο κ. Σχοινάς δήλωσε ότι η Επιτροπή εξακολουθεί να εργάζονται επί των αποφάσεων του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου αφήνοντας να εννοηθεί ότι εργάζονται μόνο πάνω στην τρέχουσα συμφωνία.

Τέλος, σε ερώτηση αν ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα συναντηθεί αύριο με τον έλληνα πρωθυπουργό, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής απάντησε ότι αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για αυτή τη συνάντηση είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιηθεί.

Τη μελετούν οι δανειστές. Την αντιπρόταση μελετούν οι δανειστές της χώρας δήλωσε η ίδια πηγή στις Βρυξέλλες, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερα στοιχεία για το περιεχόμενό της. Η πρόταση αναμενόταν αρχικά την περασμένη Πέμπτη σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σημειώνεται πως οι εκπρόσωποι των ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ  ήταν ήδη από χθες σε αναμονή στις Βρυξέλλες, καθώς πληροφορίες ήθελαν την ελληνική κυβέρνηση να στέλνει έως αργά το βράδυ της Δευτέρας τις νέες προτάσεις της.

Οι ίδιες πληροφορίες έφεραν το Brussels Group να συνέρχεται σήμερα Τρίτη, ώστε να αποτιμήσει τις νέες ελληνικές θέσεις.

Πληροφορίες για την αντιπρόταση. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες η ελληνική πλευρά ανέβασε το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 0,6% στο 0,75% του ΑΕΠ για το 2015 (έναντι 1% του ΑΕΠ που προτείνουν οι Θεσμοί) και στο 1,75% για το 2016, έναντι 2% που προτείνει η άλλη πλευρά.

Ως προς τον ΦΠΑ προτείνονται ρυθμίσεις για την αύξηση της απόδοσής του (π.χ. να αυξηθεί ο συντελεστής από το 11% στο 12%). Παράλληλα η κυβέρνηση δεν κάνει αποδεκτή την πρόταση των θεσμών για ΦΠΑ 23% στην ηλεκτρική ενέργεια.

Ως προς το ασφαλιστικό, εξετάζεται μόνο η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων. Ακόμη η κυβέρνηση δεν αποδέχεται κατάργηση του ΕΚΑΣ, μέτρο το οποίο, πάντως, εκτιμάται ότι μπορεί να αποσύρουν από το τραπέζι οι πιστωτές.

Στο χρηματοδοτικό σκέλος πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά ζητάει την εκταμίευση των 10,9 δισ. ευρώ που υπήρχαν στο ΤΧΣ για τις τράπεζες και επιστράφηκαν στο Λουξεμβούργο (EFSF). Παράλληλα προτείνει να αναλάβει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM/EFSF) τα 27 δισ. ευρώ των ομολόγων της ΕΚΤ, άρα και τα 6,7 δισ. ευρώ που ωριμάζουν το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου εφέτος.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες μέσα στην ημέρα αναμένεται επιστροφή από τις Βρυξέλλες του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, του υπουργού αναπληρωτή Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργου Χουλαράκη.

Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, την πρόταση που κατέθεσε η Ελλάδα στους θεσμούς θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην αυριανή συνάντησή του με την Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ με στόχο να επιτευχθεί η συμφωνία που είναι οι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει μια συνολική συμφωνία από τώρα προκειμένου να ξεκαθαρίσει ο ορίζοντας και να αποφευχθούν νέες διαπραγματεύσεις τους επόμενους μήνες που θα έθεταν, εκ νέου, σε ομηρία την ελληνική οικονομικά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου