Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΚΤ ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΚΟΠΕΙ ΑΜΕΣΑ Ο ELA ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 

Έξι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ανάμεσά τους και ο πρόεδρος της γερμανικής Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, ζητούν να διακοπεί άμεσα ο ELA προς τις ελληνικές τράπεζες.Τα παραπάνω αναφέρει σε νέο δημοσίευμά της για την χώρα μας η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, την ώρα που κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και πιστωτών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τις τελευταίες ημέρες έχει ξεσπάσει μια μεγάλη διαμάχη στην ΕΚΤ καθώς η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας δεν θέλει να δοθούν άλλη ρευστότητα στην Ελλάδα μέσω του ELA.

Όπως αναφέρει η Handelsblatt, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ τάσσεται κατά άλλων δανείων του ΕLA για την Ελλάδα. Ομάδα μελών της EKT, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, ζητά την άμεση αναστολή των δανείων του ELA προς την Αθήνα, όμως, δεν έχει την απαραίτητη πλειοψηφία των δύο τρίτων,

Νωρίτερα, το πρακτορείο Reuters μετέδωσε πως την περασμένη εβδομάδα ο Γενς Βάιντμαν εξέφρασε την ανησυχία του για την συνέχιση της παροχής ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA.

Επίσης, πρόσφατα ο Γερμανός αξιωματούχος είχε προειδοποιήσει πως αυξάνεται μέρα με την μέρα ο κίνδυνος μιας ελληνικής χρεοκοπίας, σημειώνοντας ότι ο χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα εξαντλείται.

964 εκατ. ευρώ στα δημόσια έσοδα η «Μαύρη τρύπα». Έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 1.399 εκατ. ευρώ παρουσιάζεται σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2015, έναντι ελλείμματος 1.990 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2014 και στόχου για έλλειμμα 3.481 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 1.506 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 707 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2014 και στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 556 εκατ. ευρώ.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 18.626 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 546 εκατ. ευρώ ή 2,8% έναντι του στόχου. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 17.048 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 964 εκατ. ευρώ ή 5,4 % έναντι του στόχου. Ειδικότερα, η υστέρηση, για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2015, έναντι του στόχου οφείλεται:

Α)στο φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων κατά 695 εκατ. ευρώ ή 94,5%.

Β)στο ΦΠΑ κατά 369 εκατ. ευρώ ή 6,4% (ειδικότερα στο ΦΠΑ λοιπών προϊόντων κατά 301 εκατ. ευρώ) Αυξημένοι έναντι του στόχου είναι οι φόροι στην περιουσία κατά 146 εκατ. ευρώ ή 18,4% καθώς και τα λοιπά μη φορολογικά έσοδα κατά 344 εκατ. ευρώ ή 22,3%.

Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 1.110 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 71 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (1.181 εκατ. ευρώ).Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 1.577 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 417 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Ειδικά για το μήνα Μάιο τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ήταν μειωμένα κατά 918 εκατ. ευρώ ή 24,6% έναντι του μηνιαίου στόχου. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ήταν μειωμένα κατά 871 εκατ. ευρώ ή 24,0% έναντι του μηνιαίου στόχου. Οι επιστροφές ήταν μειωμένες έναντι του στόχου κατά 170 εκατ. ευρώ ή 50,6%.

Η ανωτέρω υστέρηση για το μήνα Μάιο όσο και για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου οφείλεται εν μέρει στη μη είσπραξη της πρώτης δόσης του Φόρου Εισοδήματος Νομικών Προσώπων που είχε εκτιμηθεί σε ύψος 555 εκατ. ευρώ, καθώς και στη μη είσπραξη των εσόδων από ANFAs που είχαν εκτιμηθεί σε ύψος 132 εκατ. ευρώ, τα οποία είχαν συμπεριληφθεί στο στόχο μηνός Μαΐου (σύνολο 687 εκατ. ευρώ).

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 20.025 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 2.628 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (22.653 εκατ. ευρώ).

Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 19.053 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 1.939 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 1.672 εκατ. ευρώ και των ταμειακών δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα κατά 219 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014 κατά 757 εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό 3,8%, παρά το γεγονός ότι έχουν καταβληθεί επιπλέον 90 εκατ. ευρώ για επιδόματα πολυτέκνων, 30 εκατ. ευρώ για δαπάνες εκλογών, 22 εκατ. ευρώ για επιδοτήσεις γεωργίας και 106 εκατ. ευρώ για αποδόσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) διαμορφώθηκαν σε 971 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 689 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (1.660 εκατ. ευρώ) και μειωμένες κατά 809 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ειδικά για τον μήνα Μάιο oι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3.700 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 591 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, ενώ oι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3.550 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 311 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Το μειωμένο ύψος των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού οφείλεται κυρίως στον επαναπροσδιορισμό του ταμειακού προγραμματισμού με βάση τις επικρατούσες περιοριστικές ταμειακές συνθήκες. Εκτιμάται ότι μετά την ομαλοποίηση των ταμειακών συνθηκών, οι δαπάνες θα επανέλθουν στα επίπεδα των στόχων του προϋπολογισμού.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου