Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

ΤΟ EUROGROUP ΘΑ ΠΕΙ «ΟΧΙ» ΣΕ ΠΑΡΑΤΑΣΗ

 

Η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup λαμβάνει δραματικές διαστάσεις αφού, όπως μεταδίδουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, διακυβεύεται πλέον η παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ

H Handelsblatt γράφει ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα πουν όχι σε παράταση του ελληνικού προγράμματος. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι «ενώ στην Ελλάδα υπάρχουν μεγάλες ουρές στα ΑΤΜ και στα σούπερ μάρκετ, το Eurogroup δεν θέλει να δώσει στην Ελλάδα νέα προθεσμία. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να διεξαχθεί το δημοψήφισμα».

Η συνεδρίαση αναμένεται να αρχίσει κανονικά στις 3 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση, μετά την ανακοίνωση για δημοψήφισμα από τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Στο χώρο προσήλθαν χωρίς δηλώσεις ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν και ο ισπανός ΥΠΟΙΚ Λουίς Ντε Γκίντος. «Η διορία παραμένει», δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Ολλανδίας, Ερίκ Βίμπς.

Σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η συνεδρίαση του Euroworking Group είχε δραματική κατάληξη για την Ελλάδα. Όπως αποφασίστηκε, η παράταση του ελληνικού προγράμματος μέχρι το δημοψήφισμα που ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά το χθεσινό διάγγελμά του απορρίφθηκε.

Αυτό ουσιαστικά αφήνει τη χώρα μας στον «αέρα» από την Τρίτη 30η Ιουνίου που ολοκληρώνεται το πρόγραμμα. Όπως έγινε γνωστό, οι θεσμοί αποσύρουν την πρόταση που είχαν θέσει στο Eurogroup αφήνοντας χωρίς περιεχόμενο το δημοψήφισμα.

Ο λόγος τώρα περνάει στο Eurogroup, το οποία συνεδριάζει αυτή την ώρα, παίρνοντας της σκυτάλη από τα τεχνικά κλιμάκια. Καμία περίπτωση δεν υπάρχει να εγκριθεί στη γερμανική βουλή βραχυπρόθεσμη παράταση του ελληνικού προγράμματος, διεμήνυσε ανώτατο στέλεχος του κόμματος της Ανγκελα Μέρκελ.

«Ο Αλέξης Τσίπρας τράβηξε μόνος του την πρίζα με το δημοψήφισμα. Με την ανακοίνωσή του αφαίρεσε από το γερμανικό κοινοβούλιο τη βάση μίας ψηφοφορίας», τόνισε ο Γκούντερ Κρισμπάουμ του CDU, προσθέτοντας ότι δεν βλέπει πλειοψηφία στο συντηρητικό κόμμα για την έγκριση μίας επέκτασης έως τις 5 Ιουλίου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, θα έπρεπε να είχε προτείνει νωρίτερα το δημοψήφισμα, κατέληξε ο Γερμανός πολιτικός. Η πρόταση των Θεσμών, η οποία θα αποτελέσει τη βάση του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, παραμένει στο τραπέζι των συνομιλιών.

Αυτό τόνισε ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ. Σύμφωνα με τον Μισέλ Ρέινς, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συνεδριάσουν κανονικά στις 3 μ.μ. και θα αξιολογήσουν την κατάσταση, μετά από την ανακοίνωση του Αλέξη Τσίπρα για το δημοψήφισμα.

Παράλληλα, ο Ρέινς σημείωσε ότι η πρόταση των θεσμών παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ ο ίδιος ανέφερε ότι αυτή την ώρα διεξάγεται όπως ήταν προγραμματισμένο η συνεδρίαση του EuroWorkingGroup για να προετοιμάσει τις εργασίες του Eurogroup.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου