Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

HΤΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ: ΠΡΩΤΟ ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΩΝ ΚΟΜΜΑ

 

Οι δημοσκοπήσεις που έδειχναν αποδυναμωμένο το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης επιβεβαιώθηκαν. Το AKP έρχεται πρώτο άλλα χάνει την αυτοδυναμία, βάζοντας έτσι φρένο στα όνειρα του προέδρου Ερντογάν για την συγκέντρωση όλων των εξουσιών στο αξίωμα του, όπως είχε προαναγγείλει.

Με καταμετρημένο πάνω από το 70% των ψηφοδελτίων, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης λαμβάνει περίπου 40% και 253 έδρες, με απαιτούμενο αριθμό εδρών για την πλειοψηφία τις 276. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα κερδίζει το 25% των προτιμήσεων των ψηφοφόρων και 132 έδρες. Ακολουθεί το Εθνικιστικό Κόμμα με 17% και 87 έδρες.

Το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών  - ο μεγάλος νικητής της σημερινής εκλογικής αναμέτρησης και ο «ρυθμιστής» των πολιτικών εξελίξεων - κερδίζει 87 έδρες, με περίπου 12%.  Μάλιστα, όσο περνάει η ώρα και ενσωματώνονται ψηφοδέλτια από την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη και τη Νοτιοανατολική Τουρκία, μειώνεται η δύναμη του κυβερνώντος κόμματος και αυξάνεται αυτή του φιλοκουρδικού.

Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν το δρόμο για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Όμως, είναι αμφίβολο αν θα υπάρξει κόμμα της αντιπολίτευσης  που θα συνεργαστεί με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Από την άλλη φαίνεται σχεδόν αδύνατο να «συνυπάρξουν» σε κυβερνητικό σχήμα το ακροδεξιό ΚΕΚ και το φιλοκουρδικού ΚΔΛ. Επομένως, η επανάληψη των εκλογών φαντάζει ένα πολύ πιθανό σενάριο.

Μάλιστα, αξιωματούχους του κυβερνώντος κόμματος ανέφερε ανώνυμα στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι, «περιμένουμε μια κυβέρνηση μειοψηφίας και πρόωρες εκλογές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου