Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

H ΣΥΓΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ

 

Στις τουρκικές εκλογές της 7ης Ιουνίου 2015 συμμετείχε με έως και κυβερνητικές αξιώσεις το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το οποίο κατάφερε να ξεπεράσει το φράγμα του 10% και να εισέλθει στο κοινοβούλιο. Ως εκλογικό επίτευγμα είναι εξαιρετικό, αν αναλογιστούμε ότι στον αντίποδα το κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν δεν καταλαμβάνει την αυτοδυναμία. 

Αυτή η μικρή νίκη του HDP συνέπεσε με τις μάχες που δίνουν τα οργανωμένα κουρδικά στρατεύματα νότια και νοτιοανατολικά της Τουρκίας ενάντια στους τζιχαντιστές της ISIS. Ως συγκυρία θα λέγαμε πως είναι μοναδική, προσπαθώντας να κοιτάξουμε όσο το δυνατόν μακροπρόθεσμα. Το HDP είναι ένα κόμμα με αριστερό-φιλελεύθερο προσανατολισμό και αδερφό με το Κόμμα Δημοκρατικών Περιφερειών (DBP). Η κοινοβουλευτική ομάδα του DBP μάλιστα ενώθηκε με αυτή του HDP τον Απρίλιο του 2014. 

Το HDP, όπως και το DBP, τάσσεται υπέρ των δικαιωμάτων των Κούρδων και κατηγορείται ότι συνδέεται με το PKK, δηλαδή τον πολιτικό και στρατιωτικό σύνδεσμο των Κούρδων ανταρτών που αξιώνουν το δικό τους κράτος που περιλαμβάνει και ανατολικές περιοχές της Τουρκίας. Η είσοδος λοιπόν ενός τέτοιου κόμματος στο τουρκικό κοινοβούλιο και μάλιστα με το ενδεχόμενο να συνεργαστεί κυβερνητικά με το ΑΚΡ του κ. Ερντογάν, μπορεί να θεωρηθεί ως μια νίκη των Κούρδων εντός Τουρκίας.

Νότια και νοτιοανατολικά της Τουρκίας, εντός των συριακών και ιρακινών εδαφών, οι μάχες δεν κοπάζουν και η ISIS των τζιχαντιστών προελαύνει, έχοντας υπό τον έλεγχο του νεόκοπου χαλιφάτου της περιοχές και των δύο κρατών. Οι δυνάμεις του Άσαντ διαρκώς υποχωρούν και ανασυντάσσονται με ελάχιστες νίκες το τελευταίο διάστημα. 

Από την άλλη πλευρά, οι οργανωμένες δυνάμεις των Κούρδων Πεσμεργκά και άλλων κουρδικών στρατιωτικών μονάδων βγάζουν ολοφάνερα το φίδι από την τρύπα επιτυγχάνοντας σημαντικές νίκες ενάντια στους Τζιχαντιστές. Συνεπώς, οι Κούρδοι εμφανίζονται ως η εγγυήτρια δύναμη σε αυτή τη φλεγόμενη περιοχή για λογαριασμό της Δύσης. Μια Δύση που αρχικά και ενδεχομένως άθελά της βοήθησε την ISIS στην προσπάθεια ανατροπής του Άσαντ στη Συρία και πλέον δεν τολμά να παρέμβει στην Ανατολή.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ασφαλώς πως η προηγούμενη τουρκική κυβέρνηση είχε κατηγορηθεί διεθνώς για τη σχέση της με ανώτερα στελέχη της ISIS. Με την ουδετερότητα έως και υπόγεια υποστήριξη της κυβέρνησης Ερντογάν απέναντι στην ISIS, η εικόνα της Τουρκίας αποδυναμώθηκε. Αυτό το γεγονός, σε συνάρτηση με τη στάση και τα αιτήματα του κουρδικού λαού, δείχνουν πως μελλοντικά ίσως να έχουμε την ίδρυση ενός αυτόνομου κουρδικού κράτους υπό τις ευλογίες δυνάμεων της Δύσης.

Οι Κούρδοι, επομένως, ισχυροποιούνται εντός και εκτός Τουρκίας και καταφέρνουν να βαδίζουν με ταχύτερο βηματισμό προς την ίδρυση του δικού τους αυτόνομου κράτους. Με το Ιράκ διαμελισμένο, την αναβάθμιση του ρόλου τους στα εδάφη της Συρίας και του Ιράκ, και με την εντός Τουρκίας μεγάλης πολιτικής σημασίας νίκη τους, το μέλλον κρίνεται ευοίωνο για αυτόν τον λαό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου