Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΜΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

 

Αυτό που έζησε η Ελλάδα μπροστά από τις τηλεοράσεις και λιγότερο από τους ραδιοφωνικούς δέκτες, ειδικά αυτή την διαβολό-εβδομάδα(από την Παρασκευή 26 Ιουνίου μέχρι και το Σάββατο 4 Ιουλίου 2015) του δημοψηφίσματος είναι άνευ προηγούμενου! Δεν έχει ξανά συμβεί! 

Δεν υπάρχει  ανάλογο ιστορικό προηγούμενο! Απερίγραπτα όλα ένα προς ένα όσα κατέγραψαν κάμερες και κασσετόφωνα! Σκηνές απείρου κάλους παντού σε όλα τα κανάλια. Μικρά ή μεγάλα. Τοπικής ή εθνικής εμβέλειας. Η λέξη χυδαιότητα   δεν μπορεί να αποδώσει ή να περιγράψει τα διαδραματιζόμενα στα τηλεοπτικά ή ραδιοφωνικά studio’s.   

Τα κυρίαρχα υπέρ χρεωμένα συστημικά ΜΜΕ {MEGA, ANT1, STAR, SKAI, PROTOTHEMA.GR, VIMA.GR, ΒΗΜΑ, ΝΕΑ , I-EFIMERIDA, REAL,  και από κοντά  action24, E, και σχεδόν όλα τα υπόλοιπα με άδεια εμβέλειας για εκπομπή σε εθνική επικράτεια}  έδωσαν τα ρέστα τους! Προχώρησαν σε μια καλά και από κοινού προσχεδιασμένη, από καιρό,  στοχευμένη κομβικής σημασίας,  επιχείρηση ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ!   

Στόχος; η πάση θυσία έναντι οποιουδήποτε τιμήματος,  πτώση της κυβέρνησης του Α. Τσίπρα!  Εμφανέστατη η προσπάθεια εκτροπής της λαϊκής εντολής της 25ης Ιανουαρίου 2015! Τα έδωσαν όλα! Κοινώς ξεσάλωσαν!  Πέρα από την εσκεμμένη και συνεχή συνειδητή  παραπληροφόρηση ως επί πλέον  αισθητό στόχο, στο πλαίσιο εκτροπής,  είχαν την πρόκληση πανικού και την εξώθηση και  παρότρυνση σε λαϊκή εξέγερση! Να βγάλουν τον κόσμο έξω στα πεζοδρόμια! 

Να προκαλέσουν τον λαό εναντίον μιας νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης.  Αυτός ήταν και παραμένει  ο βασικός στόχος σχεδόν όλων των συστημικών, και από τις συστημικές τράπεζες ελεγχόμενα  ΜΜΕ! Το γιατί(;) το έχουμε αποκαλύψει από τον Μάρτιο του 2014 με  αποκλειστική συνέντευξη βόμβα που μας παραχώρησε ο καθηγητής του Καποδιστριακού Πανεπ. Αθηνών της Σχολής ΜΜΕ κ. Γιώργος Πλειός! ΞΑΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ! 

Θα πάρετε όλες τις απαντήσεις που χρειάζεται να γνωρίζετε για να ερμηνεύσετε αυτή την λυσσαλέα παθιασμένη συμπεριφορά των υπέρ χρεωμένων, με δανεικά και αγύριστα από το 1993,  δάνεια από τις κρατικές τράπεζες και με χρέη προς το Ελληνικό δημόσιο που ξεπερνούν τα 36 δις ευρώ! Φρονώ δε ότι ακόμα δεν είδαμε τίποτα από αυτά που θα δούμε στις τηλεοπτικές  οθόνες  και δεν ακούσαμε στα ραδιόφωνα! Πριν προχωρήσω οφείλω να τονίσω ένα πράγμα και έχει την σημασία του στην δεδομένη χρονική στιγμή. 

Μοναδική εξαίρεση η κρατική ΕΡΤ! Η οποία μετέδιδε μόνον κανονικές «αφιλτράριστες»  ειδήσεις και όλα τα πάνελ της ήταν ισομετρικά σε εκπροσώπηση κομμάτων και επιλογών αντίστοιχα ως προς το δημοψήφισμα. Ουσιώδης διαφορά από τα ιδιωτικά ΜΜΕ. Δεν κατέβαλλε προσπάθεια χειραγώγησης. Δεν επιχειρούσε να κατευθύνει. Ενημέρωνε. Μόνο. Πληροφορούσε δεν παραπληροφορούσε. Δεν τρομοκρατούσε. Έθιγε το πρόβλημα και τα παράγωγα του από το κλείσιμο των τραπεζών αλλά δεν τρομοκρατούσε! 

Δεν έστηνε πάνελ υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς. Παρουσίαζε όλες τις θέσεις. Με ψυχραιμία. Νηφαλιότητα. Πολιτική ωριμότητα. Μέσα σε λογικά πλαίσια κινήθηκαν τα ρεπορτάζ που προέβαλλε με τα βίντεο και τις συνεχείς συνδέσεις με τους πολιτικούς συντάκτες της. Καμία σύγκριση με την γραμμή τρομοκρατίας που ακολουθούσαν τα ιδιωτικά ΜΜΕ. Έντυπα διαδυκτιακά και ηλεκτρονικά.

Εν ολίγοις για ακόμα μια φορά η κρατική τηλεόραση δεν κράτησε μόνον τα προσχήματα της δεοντολογίας αλλά παρέδωσε και μαθήματα δεοντολογίας! Μαθήματα επαγγελματικής δημοσιογραφίας.   Όλοι οι δημοσιογράφοι της προσεχτικοί. Μετρημένοι. Εξισορροπιτικοί. Μετριοπαθείς. Δομημένοι και διαβασμένοι. Χωρίς ένταση και πάθος έθεταν ερωτήματα προς όλες τις πλευρές ανάλογα. Χωρίς να χαρίζονται. 

Και για να είμαι, κατά το μέτρο του δυνατού ακριβοδίκαιος και αντικειμενικός, αυτό συμβαίνει με την κρατική ΕΡΤ χρόνια τώρα και όχι μόνο με την επαναλειτουργία της μετά το κλείσιμο της 11ης Ιουνίου του 2013.  Γενικά το χάλι των ιδιωτικών ΜΜΕ ανέβασε το επίπεδο και τα standards της κρατικής τηλεόρασης.

Αντιθέτως η κατάσταση στα ιδιωτικά ΜΜΕ έντυπα ηλεκτρονικά και διαδικτυακά, ειδικά αυτή την τελευταία εβδομάδα του δημοψηφίσματος,  ξέφυγε εντελώς! Χάθηκε το μέτρο. Ανύπαρκτη  η αντικειμενικότητα. Η δεοντολογία ανύπαρκτη. Υπήρξε καταστρατήγηση κάθε κανόνα δημοσιογραφίας. Και αυτό χειροτέρεψε  σχεδόν με την άνοδο στην εξουσία του Αλέξη Τσίπρα.   

Επί μήνες,- για την ακρίβεια μια 3ετια - για τις ανάγκες μιας μεγάλης δημοσιογραφικής έρευνας που θα δει το φως της δημοσιότητας στα τέλη του 2015,  καταγράφουμε συγκεκριμένα  δελτία ειδήσεων, συγκεκριμένους ανταποκριτές, ειδικά εκείνους από τις ΗΠΑ, αλλά  και έκτακτες ή προγραμματισμένες ενημερωτικές εκπομπές, αυτό που συνέβη αυτό το διάστημα, είναι για διδακτορική μελέτη!   

Η παραπληροφόρηση ήταν το κυρίαρχο στοιχείο. Τα παραδείγματα στοχευμένης  παραπληροφόρησης ούτε ένα ούτε δυο ούτε τρία, 10αδες! Το ένα πίσω από το άλλο! Για να μην πω 100αδες μέσα σε αυτούς τους πέντε μήνες. Όχι πως νωρίτερα τα πράγματα ήταν καλύτερα απλώς υπήρχαν και κάποιες  φωτεινές εξαιρέσεις που τιμούν την ελληνική δημοσιογραφία  όπως – και οφείλουμε να το επισημάνουμε – η εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη στον ΑΝΤ1  που δικαιολογημένη θεωρείται λαοφιλής και δημοφιλής, ακριβώς επειδή ασχολείται κυρίως με τα κοινωνικά ζητήματα (συντάξεις, ανεργία, κοινωνικά φαινόμενα κτλ) με ισορροπία στις απόψεις.

Όχι ότι δεν έγιναν και λάθη αλλά δεν ήταν ο κανόνας η παραπληροφόρηση και η προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης, όπως επιχειρούν χρόνια  τώρα τα γνωστά  κυρίαρχα υπέρ χρεωμένα συστημικά ΜΜΕ. Καμία σχέση φυσικά το σύνολο που εκπέμπει ο ΑΝΤ1! Ανάλογες ελάχιστες  μικρές φωτεινές εξαιρέσεις υπάρχουν σε σχεδόν κάθε ΜΜΕ αλλά πνίγονται… Δυστυχώς! Επίφαση αντικειμενικότητας κράτησε και ο real και την  κατάσταση «έσωνε» στιγμιαία  ο Ν. Χατζηνικολάου, που αν και είχε εμφανείς  τάσεις  συγκεκαλυμένες τάσεις υφέρπουσας χειραγώγησης, εν τούτοις κάπως έδινε ένα τόνο διαφοροποίησης από τη υπόλοιπη λαίλαπα των ιδιωτικών ΜΜΕ. 

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΡΙΣΗΜΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. Καθ όλη την διάρκεια της εβδομάδας  του δημοψηφίσματος, αν έκανες ζάπινγκ σου ερχόταν να σπάσεις την τηλεόραση!! Αυτό που σου μετέδιδαν δεν είχε καμία –μα καμία – απολύτως σχέση με την πραγματικότητα!  Καμία αντιστοιχίση με την κοινωνία. Διόγκωναν τα πάντα. Ψέμα! Λάσπη! Μετέδιδαν μια εικόνα εμφυλιοπολεμικη. 

Νόμιζες ότι αν έβγαινες έξω στο δρόμο θα σε έσφαζαν! Ασκούσαν απίστευτη τρομοκρατία! Δίχαζαν τον κόσμο! Χωρίς αιδώ! Χωρίς αναστολές! Χωρίς περίσκεψη για το τι μπορεί να σημαίνει τις επόμενες κρίσιμες  ημέρες όλο αυτό που εξέπεμπαν και συνεχίζουν να εκπέμουν προς την κοινωνία. Είναι πανικός! Τρόμος! Φόβος! Σύγχηση! Αβεβαιότητα. Με έμμεσο αλλά σαφέστατα κατηγορηματικό τρόπο προκαλούσαν πανικό! Στοχευμένα!

Εικόνες και προφορικές (χωρίς βίντεο ή άλλο αποδεικτικό υλικό) περιγραφές  τραγωδίας με δήθεν πανικό στον κόσμο. Δήθεν ελλείψεις σε φάρμακα. «Ελλείψεις» σε τρόφιμα στα super market χωρίς τις ανάλογες εικόνες. Ουρές συνταξιούχων, σύνηθες φαινόμενο εδώ και πέντε χρόνια που ποτέ όμως δεν έδειξαν ή προέβαλαν τα κανάλια με τέτοια ένταση και τέτοια ορμή.  Μιλούσαν για ελλείψεις  γενικά σε καύσιμα χωρίς τεκμηριωμένα στοιχεία την στιγμή που τα επίσημα στοιχεία του κράτους έδειχναν επάρκεια για περισσότερο από εννέα μήνες.  

Ελλείψεις στα νοσοκομεία που όμως υπάρχουν εδώ και τρία χρόνια, διότι δεν πληρώνονται οι προμηθευτές του ελληνικού δημοσίου. Έβγαζαν τάχα μου, εκπροσώπους παραγωγικών φορέων, τους οποίους επί πέντε χρόνια κυριολεκτικά είχαν «ξεχασμένους» και «φιμώσει» δια της επιδεικτικής  αγνόησης τους.  Τώρα τους θυμήθηκαν! Ξέρω συνάδελφο που πρώτα πριν τους βγάλει στον αέρα τους ντοπάρει κανονικά. Έτυχε και ήμουν μπροστά σε 10αδες τέτοια περιστατικά αυτές τις ημέρες. 

Περιστατικά που μόνον γέλια προκαλούν, αλλά στην πραγματικότητα δείχνουν  και το μέγεθος της έκπτωσης του δημοσιογραφικού επαγγέλματος από λειτούργημα και υπούργημα σε «πληρωμένες παροχές υπηρεσιών». Όλες αυτές τις ημέρες, αλλά και τις ημέρες που έρχονται τα κανάλια της σκοτεινής διαπλοκής, προέβαλαν μια  υπερβολικά διογκωμένη   κατάσταση σε κάθε επίπεδο! Προέβαλαν, υποβολιμαία  και καθ’ υπόδειξη   σκηνές, κατά μείζονα λόγο  στημένες, με συνταξιούχους που περιμένουν στα ΑΤΜ να πάρουν μέρος της σύνταξης τους μετά την αναγκαστική  επιβολή capital controls από την ΕΚΤ, λες και όλα τα προηγούμενα χρόνια η κατάσταση ήταν καλύτερη!  

Προσπαθούσαν να προκαλέσουν ένταση στα στημένα πάνελ  και  εν συνεχεία να την μεταδώσουν στον κόσμο. Σχεδόν  με ένα ιδιότυπο,  αλλά  ύπουλο τρόπο και τεχνητή ένταση προκαλούσαν την κοινωνία να εξεγερθεί εναντίον της κυβέρνησης!! Πολιτικοί, του παλαιού κατεστημένου διαπλεκόμενοι, με δημοσιογράφους, επίσης διαπλεκόμενους είχαν στήσει μια κακοστημένη ανήθικη παράσταση!

Μια παράσταση όμως χωρίς θεατές! Η τηλεθέαση ανύπαρκτη! Σχεδόν μηδενική. Για όλα τα συστημικά κυρίαρχα  ΜΜΕ. Ο κόσμος ειδικά την ώρα των δελτίων ειδήσεων των οκτώ προτιμούσε να βγει στην γειτονιά. Στην πλατεία. Στην καφετέρια. Παρά να στηθεί στην τηλεόραση μπροστά και να υποστεί όλη αυτή την ηθική και νοητική βλάβη που μπορεί να προκαλέσει η πλύση εγκεφάλου που επιχειρούν εδώ και πέντε χρόνια! Απλά τώρα, αυτούς τους πέντε μήνες και ειδικά αυτή την διαβολοβδομάδα του δημοψηφίσματος, ξεπέρασαν τον εαυτό τους!

Επί πέντε χρόνια, που στα πράγματα και την  διακυβέρνηση της χώρας ήταν οι συνδαιτημόνες τους πολιτικοί που τους χάριζαν τα δάνεια, που τους κάλυπταν ως προς τα χρέη τους προς το ελληνικό δημόσιο, που τους δώριζαν παράνομα τις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συχνότητες (πάγιο δημόσιο αγαθό το οποίο εκμεταλλεύονται και σκυλεύουν εδώ και 25 χρόνια!), τα κεντρικά δελτία {MEGA , ANT1, STAR} την μια ώρα που διαρκεί το show είχαν κατανέμει το χρόνο τους ως εξής:

Το πρώτο 15´  ήταν αφιερωμένο στον κεντρικό άξονα «πληρώστε τους φόρους σας!» , «… απατεώνες έλληνες…», και ως προς το χρέος και την οικονομική κατάσταση «… η κυβέρνηση προσπαθεί…» « ο πρωθυπουργός συναντήθηκε…» και άλλα τέτοια. 10´ τουρισμός και συναφή θέματα με την Ελλάδα. 

Όλο το υπόλοιπο 35´ αναλώνοταν στο ποιος συνάντησε ποια στο χόλυγουντ!  Ποιος χώρισε με ποια; Ότι πιο άσχετο με την ελληνική πραγματικότητα! Και βιντεάκια που έκαναν σκόρ επισκεψιμότητας στο  διαδίκτυο. Αυτό ήταν το μενού. Και φυσικά διάφορες ειδήσεις της επικαιρότητας.  Όλα αυτά τα χρόνια κανένα ρεπορτάζ για τον πρωτογενή τομέα που η κρίση τον έλιωσε. Κανένα ρεπορτάζ για τα νοσοκομεία που αργοπέθαινε κόσμος στα ράντζα.

Καμία κουβέντα για τις ατέλειωτες ουρές στα συσίτια της Εκκλησίας και των κοινωνικών φορέων. Καμία κουβέντα για τις αυτοκτονίες (άνω των 10.000 από το 2010!).  Ουδείς λόγος για την σκληρή πραγματικότητα στον τομέα της πραγματικής οικονομίας που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα! Καμία απολύτως αναφορά στα σκληρά κοινωνικά δεδομένα περί αύξησης της εγκληματικότητας. Αύξηση σε τραγικά επίπεδα της πορνείας ενήλικων αλλά και ανήλικων κοριτσιών ελληνικής.  

Αποσιώπηση και παρασιώπηση της σκληρής πραγματικότητας που ενέσκυψε πάνω από την Ελλάδα μετά το 2011 και εντεύθεν. Συστηματική απόκρυψη της αλήθειας που διαδραματιζόταν στην ελληνική κοινωνία! Απέκρυπταν συστηματικά οργανωμένα και βάση σχεδίου όλα αυτά που όψιμα τώρα ανακαλύπτουν είτε με το χάος στα νοσοκομεία. Είτε όσα διεκτραγωδούνται  μέσα στην κοινωνία  από το 2011 μέχρι σήμερα! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου